Saturday, 24 November 2012

Sejarah Tanah Palestin: Kisah Tanah Yang Dijanjikan

Palestin kini merupakan negara yang dilanda peperangan dan rakyatnya hidup dalam kacau bilau. Jumlah kematian juga semakin meningkat dan korban peperangan kebanyakannya terdiri dari wanita dan kanak-kanak. Israel, selaku penyebab peperangan pula terus memerangi mereka dan melaungkan sebab-sebab peperangan dicetuskan. Menurut media, mereka menyerang Palestin kerana serangan dari puak-puak gerila dan juga dikaitkan dengan serangan dari pihak Hamas. Tapi hakikat sebenar pihak Israel menggempur tanah Palestin ialah mereka mahukan 'tanah yang dijanjikan' itu dipulangkan kepada mereka.

Persoalannya, bagaimanakah janji mengenai tanah itu wujud?


Yahudi dan Islam sendiri sudah sedia maklum, tanah yang mereka diami itu merupakan tanah istimewa, yang telah ditentukan oleh Allah SWT sejak ribuan tahun lampau. Kisah tanah ini bermula sejak dari zaman Nabi Ibrahim a.s. Pihak Yahudi juga percaya disitulah tanah asal usul nenek moyang mereka (Bani Israel), disitulah terletaknya Bukit Zion dan juga Kuil Solomon, kuil suci mereka. Menerusi kitab Injil, Abram dikatakan telah menerima perintah Tuhan untuk berhijrah ke Kanaan yang kini disebut sebagai 'Tanah yang dijanjikan' untuk Abram memulakan hidup baru bersama keluarga dan pengikut, beranak-pinak dan meneruskan keturunan serta hidup kekal di atas tanah yang dijanjikan

Petikan ayat dari kitab Injil (bahagian Kejadian/Genesis) telah menyebut:
 • Tuhan berkata pada Abram: Pergilah ke tanah kamu...ke tanah yang Aku akan tunjukkan kepada kamu (Kejadian 12:1)
 • Pada hari itu, Tuhan membuat perjanjian dengan Abram, berkata: "Untuk keturunan kamu yang telah Aku berikan tanah ini, dari sungai Mesir sejauh sungai besar Efrat tanah orang Keni, Kenizites, Kadmonites; Chitties,.Perizites, Refaim, Emorites, Kanaan, Gigashites dan Yevusites " (Kejadian 15:18-21)
 • "Dan Aku akan memberikan kepada kamu dan kepada keturunan kamu selepas kamu, tanah kediaman sementara kamu, semua tanah Kanaan sebagai milik kekal dan Aku akan menjadi Tuhan kepada mereka (Kejadian 17:8)
Bagi mereka, janji Tuhan adalah bersifat moral, suci dan benar. Ia menjadi pendorong Israel mendapatkan tanah Palestin dengan apa cara sekalipun. Bagi pihak Kristian pula, tanah itu tempat kelahiran penyelamat mereka, Jesus dan kuil suci mereka, Kuil Nazareth. Tanah ini telah dijadikan sasaran untuk Perang Salib antara Islam dan Kristian. Perang Salib Pertama bermula pada 1095 setelah Pope Alexander II mengeluarkan fatwa mengenai kesucian tanah tersebut pada 1063. Kristian juga mahukan tanah tersebut.


Sejarah Tanah Dijanjikan menerusi Al-Quran>>>

Islam tidak pernah menafikan keistimewaan tanah Palestin, malah ia tercatat di dalam Al-Quran dan tanah itu merupakan kawasan kota tamadun tertua di dunia. Tanah Palestin juga mendapat tempat istimewa di hati setiap umat Islam di seluruh dunia kerana Masjid Al-Aqsa (masjid ketiga paling mulia bagi orang Islam) pernah dijadikan sebagai kiblat untuk bersolat sebelum Masjidil Haram menjadi pengganti. Ia juga tempat di mana Rasulullah SAW melalui malam Israk dan Mikraj, serta tanah itu menjadi saksi untuk kisah lahir dan wafat para Nabi yang disebut di dalam Al-Quran. Surah Al-Maidah ayat 21 juga menyebut:
 • (Nabi Musa berkata lagi): "Wahai kaumku, masuklah ke tanah Suci (Palestin) yang telah diperintahkan oleh Allah untuk kamu (memasukinya); dan janganlah kamu berbalik undur ke belakang, (kalau kamu undur) maka kamu kelak menjadi orang-orang yang rugi (di dunia dan di akhirat). "
Kisah tanah ini bermula dengan penghijrahan Nabi Ibrahim a.s bersama isteri pertama, Sarah dan anak lelaki mereka, Ishak (asal keturunan Bani Israel) dan meninggalkan isteri kedua, Hajar dan anak lelaki mereka, Ismail (asal keturunan Nabi Muhammad SAW) di tanah tandus (yang akhirnya menjadi kawasan tanah suci Mekah). Kemudian, kisah ini berlanjutan ke zaman Firaun di mana Nabi Musa a.s membawa pengikut (Bani Israel) lari menyeberangi Laut Merah yang dibelah menggunakan mukjizat tongkat Nabi Musa a.s. 

Walau bagaimanapun, kaum Bani Israel ini mula besar kepala dan membuat bermacam-macam permintaan pada Nabi Musa a.s. Bani Israel percaya bahawa mereka merupakan kaum terpilih untuk dilindungi, sentiasa dirahmati malah dikurniakan dengan tanah kekal untuk mereka diami dan juga lokasi untuk mewujudkan sebuah negara moden. Namun, mereka ingkar pada perintah Allah SWT.


Kesinambungan Bani Israel menuntut janji>>>

Kisah tanah yang dijanjikan itu berlanjutan hingga ke zaman Talut di mana Talut memerangi Jalut yang berkuasa di tanah Palestin selepas wafatnya Nabi Musa a.s. Talut atau Thalut, merupakan tokoh bagi Bani Israel kerana berjaya menumpaskan kerajaan kejam Jalut dengan bantuan Nabi Daud a.s. Berdasarkan petikan Al-Quran dalam Surah Al-Baqarah:
 • [247] Dan Nabi mereka pula berkata kepada mereka: "Bahawasanya Allah telah melantik Talut menjadi raja bagi kamu." Mereka menjawab: "Bagaimana dia mendapat kuasa memerintah kami sedang kami lebih berhak dengan kuasa Pemerintahan itu daripadanya, dan ia pula tidak diberi keluasan harta-harta." Nabi mereka berkata: "Sesungguhnya manusia itu Allah telah memilihnya (Talut) menjadi raja kamu, dan telah mengurniakannya kelebihan dalam lapangan Sains Pengetahuan dan kegagahan tubuh badan dan (ingatlah), Allah jualah yang memberikan kuasa Pemerintahan kepada sesiapa yang dikehendakiNya dan AllahMaha Luas (rahmatNya dan pengurniaanNya), lagi meliputi ilmuNya."
 • [251] Oleh sebab itu, mereka dapat mengalahkan tentera Jalut dengan izin Allah, dan Nabi Daud (yang turut serta dalam tentera Talut) membunuh Jalut. Dan (sesudah itu) Allah memberikan kepadanya (Nabi Daud) kuasa Pemerintahan, dan Hikmat (pangkat kenabian) serta diajarkannya apa yang dikehendakiNya. Dan kalaulah Allah tidak menolak setengah Manusia (yang ingkar dan derhaka) dengan setengahnya yang lain (yang beriman dan setia) nescaya Rosak binasalah bumi ini; akan tetapi Allah sentiasa melimpah kurniaNya kepada sekalian alam.
Setelah Talut berjaya menakluki Palestin dari Jalut, tampuk pemerintahan Palestin disambung oleh Nabi Daud a.s dan seterusnya diperintah oleh Nabi Sulaiman a.s  dengan bala tentera yang tidak terkira banyaknya dan kegemilangan kerajaannya (termasuk haiwan, jin dan angin). Jika dilihat dari sudut Yahudi, Nabi Daud a.s (atau King David) dan Nabi Sulaiman a.s (King Solomon) merupakan dua raja yang menjulang kegemilangan Bani Israel dan Bani Israel menguasai Palestin untuk beberapa tempoh sehingga lahirnya Nabi Isa a.s.


Kesan kelahiran Nabi Isa a.s>>>

Sebelum kelahiran Nabi Isa a.s oleh gadis sunti bernama Maryam, Bani Israel memiliki tanah Palestin. Apabila Nabi Isa a.s lahir, dan membesar bersama mukjizat dan sifat kenabian, satu agama baru wujud dan memuliakan Nabi Isa a.s sebagai anak Tuhan, agama itu dikenali sebagai agama Kristian. Kewujudan agama ini berkembang pesat dan tersebar luas dengan mempercayai Nabi Isa a.s diturunkan untuk menyelamatkan umat manusia dari terus sesat dan mendapat perlindungan dari Tuhan. Kemudian, kerajaan Rom telah menjadikan Kristian sebagai agama rasmi di bawah pemerintahan Constantine dan mula memerangi pihak Bani Israel bagi mendapatkan tanah suci mereka, tanah kelahiran Jesus.

Palestin dan Bani Israel mengalami tekanan yang hebat di bawah pemerintahan Rom. Setelah bertahun-tahun menerima serangan dari Rom, Palestin akhirnya berjaya ditakluki dan dijarah. Bani Israel pula diusir dari tanah Palestin dan mereka lari menyelamatkan diri ke setiap pelusuk dunia.


Kedatangan Islam oleh Nabi Muhammad SAW>>>

Tanah Palestin menjadi taklukan pihak Rom Kristian untuk beberapa ketika sehinggalah kedatangan Islam. Walaupun pada hakikatnya Islam sudah wujud lebih awal dari Kristian dan Yahudi, agama Islam dikenali di seluruh dunia pada era pemerintahan Nabi Muhammad SAW. Baginda melakukan perluasan empayar Islam, bermula di Madinah dan akhirnya ke seluruh kawasan tanah Arab. Palestin turut menerima tempias tersebut dan ramai yang memeluk Islam. Pada 638 Masihi, Palestin berjaya diambil oleh kerajaan Islam dan menjadi tanah suci bagi umat Islam yang ketiga selepas Mekah dan Madinah.


Perkongsian kuasa di tanah yang dijanjikan>>>

Setelah Islam berjaya menakluki Palestin, golongan Kristian berasa amat malu dengan kehilangan tanah suci tersebut dan tidak dapat menerima kewujudan agama baru selepas wafatnya Nabi Isa a.s. Kemudian, perang antara agama berlaku dan sejak dari tahun 1000 masihi, tentera Kristian melakukan pelbagai jenis usaha untuk merebut tanah kelahiran Penyelamat mereka. Perang Salib Pertama akhirnya tercetus setelah mendapat restu dari Pope Alexander II yang mengeluarkan fatwa pengampunan dan kemuliaan terhadap sesiapa yang membebaskan Palestin dari kuasa Islam. Di situ bermulanya perjuangan dan penglibatan Raja England yang digelar Richard the Lionheart dalam misi Perang Salib.

Pada 1099, Palestin berjaya ditakluki Kristian dan diperintah selama 200 tahun.

Walau bagaimanapun, Islam berjaya menakluki Palestin pada zaman pemerintahan Salahuddin Al-Ayyubi yang pernah menentang Richar the Lionheart dalam siri Perang Salib yang seterusnya. Menerusi pemerintahan Islam, rakyat Palestin yang diusir iaitu Bani Israel dibenarkan pulang dan hidup aman di kampung halaman. Pemerintahan Islam ini berlanjutan ke zaman Turki Uthmaniyah.


Kejatuhan Uthmaniyah, kebangkitan kuasa Barat>>>

Kerajaan Turki Uthmaniyah mula merosot pada awal abad ke-19, kesan dari konflik dalaman dan krisis pemerintahan. Akibat dari masalah tersebut, empayar Islam semakin lemah dan pihak Barat (yakni Britain dan Perancis) mengambil peluang untuk menawan semula tanah Palestin.

Menerusi Perang Dunia I yang tercetus pada 1941, Britain-Perancis dan Rusia membentuk Pakatan Bertiga dan kemudian disertai oleh Amerika dan Itali. Kerajaan Uthmaniyah pula menyertai Pakatan Pusat namun kalah oleh pihak Pakatan Bertiga dan kerajaan Islam Timur diambil alih oleh pihak Britain. Pihak Britain menjalankan misi menyuburkan semangat nasionalisme di Tanah Arab, yang membuatkan golongan Arab sendiri yang menumbangkan Uthmaniyah dan pemerintah Arab pada masa itu pula menjadi tali barut Britain.

Pada 1915, Britain memiliki kawasan Iraq. Kemudian, impian utama mereka akhirnya menjadi kenyataan apabila berjaya merampas tanah Palestin dari Islam pada 1917. Kemenangan mereka mendapatkan Palestin didorong oleh misi suci raja terdahulu mereka, Richard the Lionheart dalam Perang Salib.


Penyebab kemenangan Britain>>>

Seorang saintis bahan letupan, Chaim Weizzmann telah mencipta bahan letupan yang sangat efisien dan berkhidmat untuk Britain bagi mencapai misi menakluki Palestin. Menerusi ciptaan bahan letupan tersebut, Britain menang besar dan Weizzmann sangat gembira kerana misi beliau juga bakal tercapai, kerana beliau merupakan anak Israel yang mahukan tanah tersebut.

Menerusi Deklarasi Balfour, Weizzmann berjaya melobi dalam perjanjian tersebut (kerana pihak Britain berasa terhutang budi pada Weizzmann) dan akhirnya Britain bersetuju menyerahkan Palestin kepada pihak Israel, walaupun pihak Britain cuba memujuk Weizzmann supaya menerima Uganda, Paris atau London sebagai tukaran. Namun, bagi Weizzmann, mereka tetap mahukan Palestin.

Pada 1919, perjanjian dipersetujui oleh setiap pihak, termasuk pemerintah Arab, Emir Faisal I dan Palestin menjadi milik Israel. Pada tahun itu jugalah Perang Dunia I tamat. Kerajaan Uthmaniyah di Istanbul kalah teruk pada 1918 dan diambil alih oleh sistem sekular mula dilakukan. Akhirnya, misi Perang Dunia I yang sebenar ialah mendapatkan Palestin dengan memusnahkan negara lain demi menutup cerita yang sebenar-benarnya.


Israel dan Holocaust>>>

Setelah zaman Perang Dunia I tamat, terdapat seorang lelaki muda yang mahukan peperangan. Beliau lahir dengan bakat melukis (tetapi tidak dapat melukis wajah manusia dengan sempurna) dan mempunyai cita-cita untuk pergi berperang kerana mahu dianggap sebagai wira. Akhirnya, lelaki yang berasal dari Jerman itu berjaya mencapai impiannya dan meninggalkan legasi yang sangat menggerunkan; Holocaust, dan beliau ialah Adolf Hitler, pemimpin kuku besi yang sangat benci pada Yahudi, atau Israel. Disitu bermulanya era Perang Dunia II.

Menerusi Holocaust, Hitler menjalankan misi pembunuhan Yahudi beramai-ramai dan pemusnahan kaum yang digelar sebagai Action T4 pada sekitar tahun 1944-1946. Jutaan kaum Yahudi mati dibunuh di Jerman dan di kawasan Eropah dan menjadikan kos peperangan dan makanan semakin meningkat. 

Pada 1948, Britain dan sekutu terpaksa berundur dari Palestin kerana menanggung kerugian yang besar. Pada tahun yang sama juga, Israel diberikan pengadilan kesan dari misi Holocaust dengan mengurniakan sebahagian Palestin sebagai tanah mereka dengan sokongan PBB dan Amerika. Sebahagian kaum Yahudi akhirnya berhijrah ke Amerika, diberi perlindungan, pendidikan dan juga bantuan kewangan sehingga mereka berkembang dan berjaya menakluki pentadbiran  ekonomi di Amerika.

Akhirnya, Amerika kini menjadi sekutu penuh Israel. 


Pergerakan Israel/Yahudi bagi mendapatkan negara>>>

Seperti yang dinyatakan di atas, Bani Israel mengakui Nabi Ishak a.s sebagai bapa keturunan mereka, mengagungkan Nabi Ibrahim a.s, Nabi Musa a.s, Nabi Daud a.s dan Nabi Sulaiman a.s sebagai nabi yang melindungi mereka dan kisah mereka juga terkandung begitu banyak di dalam kitab Injil, yang ternyata bukan milik Bani Israel tetapi Kristian. Mereka juga menumpang dalam misi Perang Salib bagi mendapatkan Palestin, membantu Britain bagi mendapatkan Palestin, meminta simpati dunia bagi mendapatkan Palestin dan mengawal Amerika bagi mendapatkan Palestin. Kedua-dua Perang Dunia tersebut merupakan antara gerakan tersembunyi Israel bagi mendapatkan Palestin. Tetapi, Palestin masih belum jatuh ke tangan mereka sepenuhnya.

Pada 1897, Pertubuhan Zionis Antarabangsa (WZO) melakukan persidangan pertama bagi membela nasib Yahudi yang ditindas oleh Kristian di Eropah. Ia bertujuan bagi mendapatkan sebuah negara bagi bangsa Yahudi. Weizzmann, lelaki di sebalik kejayaan Britain merupakan orang kuat yang melakukan usaha melobi bagi mendapatkan Palestin.

Antara sebab Israel dipersetujui oleh pihak Britain dan juga Kristian ialah mereka mahu memisahkan Palestin dari negara Islam. Mereka mahu memecahbelahkan perpaduan Islam di sebelah Asia dan Afrika Barat bagi mengelakkan kewujudan empayar Islam yang seterusnya. Oleh sebab itu, dua agama tersebut bersetuju untuk saling bekerjasama bagi menentang kebangkitan Islam kerana mahu melindungi Palestin dari dimiliki semula oleh negara Islam yang lain. 

Semasa Perang Dunia II, seramai 119000 orang Yahudi berkhidmat sebagai tentera. Pada 1942, seramai 19000 orang Yahudi mengikuti  angkatan bersenjata Inggeris (10% adalah perempuan). Oleh sebab sebahagian Eropah mengamalkan anti-semitisme (anti Yahudi), maka mereka beranggapan hanya Palestin saja tanah yang dapat mengembalikan maruah dan impian mereka mencipta negara moden yang diidam-idamkan oleh nenek moyang mereka. Apabila Harry Truman menjadi presiden pada 1945, beliau menjadi bahan sasaran pihak Yahudi bagi mendapatkan Palestin. Truman bersetuju untuk membahagikan Palestin kepada tiga kawasan yakni:
 • bahagian pertama diambil oleh Israel
 • bahagian kedua diambil oleh Arab
 • bahagian ketiga diambil oleh pihak PBB
Walaupun ditentang oleh rakyat Palestin, ia tidak membuahkan hasil malah rakyat Palestin pula yang dituduh menceroboh dan merampas tanah tersebut dari tangan kaum Israel kerana tanah itu telah dijanjikan oleh Tuhan kepada mereka. Selain daripada isu janji, penaklukan bahagian pertama oleh Israel menyaksikan perubahan demografi Palestin di mana rakyat Palestin terpaksa melarikan diri ke negara jiran kerana serangan Israel dan jumlah penduduk Israel meningkat dengan mendadak (datang berpindah semula ke Palestin secara sukarela dan dipujuk selepas kawasan Israel diisytiharkan). 


Hakikat yang menyakitkan hati Israel Zionis>>>

Menurut Israel, rakyat Palestin merupakan penceroboh negara suci mereka. Selain dari isu diceroboh, isu janji Tuhan kepada mereka juga turut diambil kira. Bagi cendekiawan Yahudi, perkataan Palestin itu berasal dari Philistine, yakni nama musuh mereka sedangkan pada asalnya tanah Palestin sudah diduduki oleh rakyat Palestin yang terdiri dari bangsa Kanaan  beribu-ribu tahun lamanya sebelum Nabi Musa a.s tiba dan menyelamatkan mereka dari penindasan Firaun dan bertindak menghapuskan fakta tersebut pada 1948 di mana bahagian pertama Palestin menjadi milik mereka. Malah, Bani Israel mendakwa bahawa taraf Ishak sepatutnya lebih baik kerana Ishak diberikan janji tanah yang kekal manakala perihal Ismail adalah seperti berikut:
 • "Perihal Ismael, Aku telah mendengarkan permintaanmu; ia akan Kuberkati, Kubuat beranak cucu dan sangat banyak; ia akan memperanakkan dua belas raja, dan Aku akan membuatnya menjadi bangsa yang besar." (Kejadian 17:20)"
Maksud di atas: Nabi Ismail telah berdoa kepada Allah SWT supaya dikurniakan dengan keturunan yang baik dan patuh kepadaNya. Menerusi keturunan Ismail maka lahirlah Muhammad. 

Menerusi petikan surah Al-Baqarah ayat 58 telah menyatakan bahawa kemasukan Bani Israel ke Palestin adalah bersyarat, tidak angkuh dan bersyukur dengan kurniaan diberikan:

 • Dan (kenangkanlah) ketika kami berfirman: "Masuklah kamu ke bandar ini, kemudian makanlah dari benda-benda yang ada di dalamnya dengan sepuas-puasnya, apa Sahaja yang kamu sukai. dan masuklah kamu melalui pintunya dengan tunduk (merendah diri); dan (mintalah ampun dengan) berkata: 'Ya Allah ampunilah dosa kami' Supaya kami ampunkan kesalahan-kesalahan kamu, dan kami akan tambah pula Pahala orang-orang yang berbuat baik ".
Namun begitu, mereka terlupa akan syarat tersebut.


Islam, Israel Zionis, Kristian dan Pengakuan terhadap Nabi Yang Terakhir>>>

Nabi Muhammad SAW merupakan nabi dan rasul terakhir selepas Nabi Isa a.s. Baginda merupakan keturunan kepada Nabi Ismail a.s, yakni anak kepada Nabi Ibrahim a.s yang menjadi permulaan kepada kisah Bani Israel. Malah, ramalan kenabian nabi terakhir juga wujud dalam kitab Injil dan juga dari pihak Bani Israel itu sendiri iaitu:
 • Mesiah/Penyelamat, iaitu kelahiran Nabi Isa  a.s (disebut sebagai Jesus/Yesus)
 • Yohanes si pembaptis
 • Nabi yang akan datang, yakni Muhammad.
Setelah dua penantian menjadi kenyataan, ketiga-tiga agama (Islam, Kristian dan Yahudi) menantikan kedatangan ramalan yang terakhir. Ramalan kenabian telah dilihat pada Rasulullah ketika Baginda berusia enam tahun dan mengikuti bapa saudara (Abu Talib) ke Syam (Syria) untuk berdagang. Setelah tiba di Basra, seorang pendeta bernama Bahira melihat tanda kenabian tersebut pada Nabi Muhammad SAW (Nabi dipayungi oleh awan) dan mengingatkan pendeta tersebut pada ramalan bahawa Nabi yang ditunggu-tunggu itu sudah tiba dan Nabi itu beragama Islam.

Oleh itu, pendeta tersebut meminta rombongan Abu Talib kembali semula ke Mekah dan bersumpah pada Latta dan Uzza (patung berhala terkenal pada zaman tersebut) bahawa ramalan kenabian tersebut bukan satu pembohongan. Kisah kenabian ini berulang lagi selepas Nabi dihantar berdagang oleh Khadijah dan baginda dilihat oleh seorang pendeta yang menyatakan bahawa baginda merupakan nabi yang ditunggu-tunggu. Kemudian, saudara Khadijah, Waraqa ibn Naufal (seorang pengkaji naskhah kuno Injil dan seorang Kristian) menyatakan kepada Khadijah bahawa Muhammad memiliki ciri-ciri seorang Nabi yang ditunggu-tunggu.

Apa yang menjadi kebencian Bani Israel dan golongan Kristian terhadap Nabi Muhammad SAW ialah baginda terkeluar dari susur galur Nabi Ishak dan baginda juga bukan beragama Kristian. Umat Islam juga dikaitkan dengan sifat keganasan sedangkan Islam pada masa kini hanya anti-Zionis (membenci golongan yang menyakiti rakyat Palestin dan umat Islam dengan memerangi mereka) dan bukannya anti semitisme. Jika difikirkan dari sudut agama, Kristian merupakan golongan pertama yang mengamalkan anti-semitisme di Eropah dan Yahudi pula golongan pertama yang menyokong Kristian apabila isu keratan ayat dalam nyanyian suci  yang memuji Muhammad disingkirkan dan digantikan dengan petikan ayat yang baru iaitu:

(Song of Solomon/Kidung Agung 5:10 yang baru)

My beloved is white and ruddy, the leader among 10,000 people (Kekasihku itu putih dan merah sehat, pemimpin diantara 10.000 orang)

(Song of Solomon/Kidung Agung 5:16 yang asal)

His mouth is most sweet: yea, he is altogether *lovely. This is my beloved, and this is my friend, O daughters of Jerusalem(Mulutnya yang paling manis: sifat-sifat, dia adalah sama sekali indah. Ini adalah kekasihku, dan ini adalah kawanku, hai puteri-puteri Yerusalem)

*'lovely' itu dieja sebagai 'mahamadim' (atau muhammad)

Kedua-dua agama ini saling menyokong antara satu sama lain, hanya untuk membuktikan bahawa nabi mereka nabi yang benar walaupun terdapat petikan di dalam kitab Injil yang menyatakan bahawa

Jesus said to them:" Have you never read in the Scriptures: The stone rejected by the artisans building has become the cornerstone: it happened from the side of God, an act marvelous in our eyes. For that reason, I say unto you, that the kingdom of God shall be taken from you and given to a people who will produce its fruit. "
 • "The stone rejected by the artisans" ialah Ismail yang disingkirkan oleh Sarah, 
 • "an act marvelous in our eyes" ialah Bani Israel berasa ajaib kerana nabi biasanya lahir dari kelompok mereka (seperti Ibrahim, Ismail, Musa, Daud dan Sulaiman) dan
 • "the kingdom of God shall be taken from you and given to a people who will produce its fruit" memberi maksud bahawa Tuhan menarik semula kerajan yang pernah dikurniakan kepada Bani Israel dan menyerahkan kepada bangsa yang akan menghasilkan buah kepada kerajaan tersebut (iaitu keturunan Bani Ismail) yang disokong oleh hadis Bukhari (Manaqib dan Al-Fadhail) yakni: 
"Sesungguhnya manusia itu menyaksikan perumpamaan diriku dengan Nabi-Nabi sebelumku adalah seperti perumpamaan seseorang yang membina sebuah rumah, ia mengindahkan dan menghiasi rumah itu, kecuali hanya satu tempat batu saja di salah satu sudut bangunan itu, maka orang-orang berthawaf (berkeliling) disekitarnya, mereka takjub terhadap bangunan itu seraya berkata: "Tidakkah lubang ini diletakkan satu batu?" Beliau (Nabi Muhammad SAW) berkata: "Akulah satu batu itu dan akulah Penutup para Nabi"

Perumpamaan tersebut berlaku pada zaman Nabi Ibrahim di mana Nabi Ibrahim membangunkan Kaabah bersama anak, Ismail dan menemui batu Hajar Aswad untuk melengkapi binaan Kaabah. Pada zaman Nabi Muhammad pula, Mekah mengalami banjir dan batu Hajar Aswad itu terjatuh dari kedudukannya. Batu itu dibawa di atas kain yang direntang dan dimasukkan semula ke tempatnya oleh Nabi Muhammad, simbolik yang menyatakan bahawa Nabi Muhammad SAW merupakan penutup para Nabi terdahulu.


Penutup: Israel dan Janji>>>

Perang yang berlaku di Palestin dimulakan dengan kisah janji dan masih diteruskan sehingga ke generasi kini. Walaupun tidak semua yahudi menyokong usaha ini namun isu janji dan perwarisan tanah suci tersebut sebenarnya bersifat kabur. Malah, kisah janji ini lebih banyak memusnahkan daripada membina sebuah negara contoh. Sungguhpun mereka menyatakan bahawa mereka berhak dan mereka memerangi serta membunuh wanita dan kanak-kanak yang tidak berdosa atas sebab janji tersebut, ia masih tidak tertunai dan menyusahkan ramai pihak dari hari ke hari. Mereka sudah berperang demi Palestin selama beratus-ratus ribu tahun lamanya tetapi segala impian masih belum terlaksana. Mengapa? Jawapannya terkandung dalam kitab Injil iaitu tanah itu dikurniakan kepada Bani Israel sebagai harta warisan anak cucu tetapi tanah itu tetap milik Tuhan.

Selain itu, janji tersebut hanya termaktub kekal untuk generasi seterusnya berdasarkan kepada nilai-nilai yang ditetapkan Tuhan dalam perjanjian tersebut, ketaatan dan berdasarkan kasih serta takut kepada Tuhan yang Satu (Kaiser Jr., 1981). Kegagalan untuk memenuhi perjanjian yang digariskan oleh Tuhan akan membawa bencana kepada mereka menerusi petikan kitab Injil iaitu:
 • Kegagalan untuk mematuhi boleh membawa kepada peperangan, bencana, kehilangan tanah, atau kematian sendiri (Ulangan 4:26)
Bani Israel sangat percaya bahawa Tuhan tidak akan memungkiri janjiNya terhadap nabi-nabi terdahulu menerusi petikan dalam Kitab Injil iaitu "Tetapi pemisahan sedemikian tidak boleh keadaan kekal; bagaimana Allah dapat menafikan diriNya dan gagal untuk sempurnakanlah perjanjian-Nya dengan Abram, Ishak, dan Yakub (Imamat 26:42)?" dan janji tersebut sangat suci serta bersifat kekal. Tapi, jika difikirkan sedalam-dalamnya, hanya Allah SWT saja yang bersifat kekal seperti yang dinyatakan dalam Surah Al-Ikhlas.


Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasihani

Katakanlah (wahai Muhammad): “(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;
“Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat;
“Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;
“Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya”
(Surah Al Ikhlas)p/s: Bukan yahudi saja yang zionis, segelintir kristian yang obses dan puak Islam yang radikal dan berhaluan kiri juga antara golongan zionis.


Rujukan untuk artikel ini diperolehi dari sumber-sumber yang berikut:

http://faculty.gordon.edu/hu/bi/Ted_Hildebrandt/OTeSources/01-Genesis/Text/Articles-Books/Kaiser_PromisedLand_BSac.pdf
http://tintaduat.blogspot.com/2009/11/kisah-talut-dan-jalut-dalam-al-quran.html
http://www.islam2u.net/index.php?option=com_content&view=article&id=437:sejarah-palestin-part-1&catid=33:sejarah-palestin
http://eprints.um.edu.my/2612/1/2._Dr_Roslan.pdf
http://www.aish.com/jl/h/cc/48930877.html
http://www.iluvislam.com/berita/81-dunia/774-sejarah-palestin-a-israel.html
http://hujatul-islam.blogspot.com/2012/04/ramalan-kedatangan-nabi-muhammad-dalam.html
http://abidfana.com/2009/10/18/zionisme-tidak-semestinya-yahudi-sahaja/

No comments:

Post a Comment