

Let's proceed.
Bahan-bahan:

- Bawang merah besar tiga ketul
- Bawang putih dua ulas (kalau bawang jenis kecil, guna empat)
- Tujuh cili kering
- Cili padi (untuk sesiapa yang nak pedas)
- Ikan bilis secukupnya
- Garam
- Gula
- Bahan utama; ubi kayu yang sudah diparut
Cara membuat:
- Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili kering, cili padi, ikan bilis, garam dan gula sampai lumat. Sebaiknya guna lesung batu.
- Campur semua bahan yang ditumbuk lumat ke dalam bekas besar. Masukkan ubi kayu yang sudah diparut.
- Gaul ubi kayu dengan bahan yang ditumbuk lumat sampai sebati. Boleh tambah garam/ gula ikut kesesuaian.
- Kemudian, goreng sampai garing.
Senang? Ya, memang senang. Yang tak menyenangkan ialah nak parut ubi kayu, hahaha~
Apa-apapun, selamat mencuba :)
@themagi2015
No comments:
Post a Comment