Thursday, 1 November 2018

Resepi Okonomiyaki Goreng!

Yeah, hello November! Tak sangka bulan 11 dah tiba. Tinggal sebulan lagi untuk tahun 2018. To be honest, aku struggle awal tahun ni sampailah ke pertengahan tahun. Problems di mana-mana. Hal kerja, hal menulis, gastrik, ekzema, demam tak habis-habis, stres, anxiety disorder...you named it. So, bila stres, sama ada aku jadi tak berselera atau aku kebulur. Either way. 

Memandangkan bulan baru dah tiba, rasanya lebih baik aku buat entri yang menyenangkan hati. Semestinya, pasal makanan. Siapa tak suka makan? Aku sebenarnya tertarik dengan resepi pancake Jepun which is Okonomiyaki. Tapi aku tak pandai buat dan aku tak jumpa kedai Okonomiyaki halal kat tempat aku ni. Frustrated okey? Makanya aku pun cipta la resepi Okonomiyaki mudah. Tak perlukan hotplate, yang penting ialah frying pan or kuali. First time aku buat, agak tak menjadi. Hodoh, tak bulat macam pancake. Bahan pun tak berapa nak best. Second time, Okonomiyaki aku tak seburuk yang pertama. Then, kali ketiga aku buat, barulah Okonomiyaki aku menjadi.

Bahan-bahan Okonomiyaki ni aku adjust ikut kemampuan poket aku dan juga keadaan dapur aku yang serba kekurangan. Lagipun, maksud Okonomiyaki ni ialah:

Okonomi: ikut suka korang/apa yang korang suka  yaki: masak/goreng

So, korang buatlah ikut suka korang! Jadi, aku kongsikan bahan-bahan dan cara membuatnya.

Bahan-bahan:
  • Telur ayam 2 biji
  • Carrot parut
  • Bawang merah besar yang dipotong dadu
  • Minced meat yang dah siap ditumis dan diperisakan/boleh guna daging burger
  • Cheese sekeping
  • Pepperoni
  • Kentang rebus yang dilenyekkan
  • Pes cili homemade
  • Tepung gandum 2-3 sudu besar
  • Garam secukup rasa (boleh tambah Maggi cukup rasa, ikut suka korang)
Cara membuat:
  • Pecahkan telur ayam dalam mangkuk, letak beberapa cubit garam (rasa sendiri), dan masukkan kesemua bahan yang ada
  • Gaulkan sampai serata.
  • Masukkan tepung untuk pekatkan batter. Lepas tu rasa balik cukup masin ke tidak, nak lebih pedas ke tidak. Terpulang.
  • Lepas tu, panaskan minyak dalam frying pan/kuali (ikut keselesaan korang). Bila minyak dah mendidih, masukkan batter perlahan-lahan sampai batter berbentuk bulat. Kalau tak, bentuk batter jadi tak cantik. 
  • Gorengkan sampai warna bertukar. Lepas tu terbalikkan okonomiyaki. Goreng guna api kecil sampai keemasan.
  • Bila dah siap digoreng, boleh taburkan kobis cincang/salad, sos, mustard atau mayonis sebagai topping. Memandangkan aku cuma ada sos masa tu, so aku letak sos je lah.
Nak tengok hasilnya? Ini dia~

Fresh dari kuali

Letak topping yang available kat dapur

Close up okonomiyaki yang dipotong

@theMaGi2018

Wednesday, 31 October 2018

Resepi Roti Goreng?


Oh Oktober, akhirnya bulan 10 terbang tak lama lagi. Bulan November akan muncul. Harap-harap murah rezeki dan lancar urusan aku.

Memandangkan few things berjaya diselesaikan dan hatiku berasa gumbira, maka aku pun memasak. Sebab bila tengah gembira, apa pun yang aku makan semuanya terasa sedap. Walaupun aku tak tahu apa yang aku masak.

So, di saat aku tengah gembira, aku siapkan makanan ni sebagai side dish aku. Roti goreng. Bahan? Senang je, aku pakai apa je yang ada kat dapur. Lama dah tak kongsi resepi ntah apa-apa ntah.

Okay, mari proceed>

Bahan-bahan (inti):
  1. Bawang holland, potong kecik-kecik
  2. Ayam kisar
  3. Telur ayam
  4. Sos tiram
  5. Pes cili
  6. Garam
  7. Serbuk kari
  8. Minyak masak
Cara membuat:
  • Tumiskan kesemua bahan di atas sehingga naik bau
  • Buangkan bahagian sisi roti bantal. Masukkan inti ke dalam roti. Kepitkan dan lekatkan dengan tepung yang dicairkan.
  • Kemudian, goreng sehingga garing.
  • Setelah siap, sedia dihidangkan.
  • Resepi inti boleh diubahsuai. Aku pernah letak kepingan cheese cheddar. Makan panas-panas, yummy~
Okay, sekian saja entri bulan 10. So, say hello to November!

@theMaGi2018

Monday, 29 October 2018

My 2nd Orthodontic Review: Proses Pendakap

Hello Oktober! Oktober dah nak habis tak lama lagi, tinggal 2 hari. Kecewa aku sebab tak dapat buat history trail hari Sabtu lepas disebabkan hal yang tak dapat dielakkan. Serius ni, aku perlukan mood yang baik untuk menulis.

Tapi sekurang-kurangnya, urusan gigi aku berjalan dengan lancar. Second review aku pada hari Jumaat lepas di Klinik Pergigian Anmas (Sukma). Aku dah sebut perkara ni dalam entri My 1st Orthodontic Review. Untuk review kali ni, sebenarnya dawai pendakap aku patah few weeks before aku pergi ke klinik. Dan aku tak ada masa nak fix dawai tu. Nasib baik dawai yang patah, bukan bracket yang tanggal.

Menerusi review kali kedua, doktor gigi aku buat beberapa perkara iaitu:
  • Tengok keadaan dawai dan bracket
  • Tanggalkan dawai atas dan bawah
  • Teeth scaling (doktor bagitahu karang gigi ganggu bracket so kena buat scaling)
  • Pasangkan dawai baru atas bawah
Proses teeth scaling agak ngilu sebab mostly gigi pemakai braces ni dalam proses beralih. Aku rasa macam tak boleh tahan bila scaler masuk celah gusi tapi nasib baik ngilu tu cuma 3-4 minit. Tak macam first time aku buat scaling in 2013. Rasa ngilu tu sampai berhari-hari. Untuk review kali ni juga, doktor advice aku beberapa perkara:
  • minum susu untuk kalsium (err...)
  • berus gigi dengan kerap dan betul
  • kurangkan makan makanan manis
Dalam masa yang sama, aku juga buat list penjagaan gigi sepanjang pakai braces ni iaitu:
  1. Jangan gosok gigi terlalu kuat. Gosokan yang kuat merosakkan enamel gigi
  2. Rajin berkumur guna mouthwash setiap kali lepas makan.
  3. Makan teeth supplement. So far aku makan Redoxon Vit C + Zinc. Bagus untuk penjagaan gusi dan menyingkirkan masalah kaviti. Vit A, B dan D juga bagus untuk gigi.
Kalau ada yang berminat nak tahu apa perasaan aku lepas pakai braces selama 3 bulan lebih, aku cuma nak cakap- aku memang tak makan benda yang crunchy and chewy. Aku lupakan junkfood dan seangkatan dengannya. Rasa ngilu tu confirm ada. Tapi dalam tempoh 3 bulan lebih, aku happy sebab aku dapat kuruskan badan (itu yang aku nak sebab susah nak join running event kalau berat tak turun) dan semestinya, aku nampak perubahan pada kedudukan gigi aku. 

Ini dia keadaan gigi aku dari hujung bulan 7 sampai bulan 10.

Gambar diambil pada 29/7/2018 (Ahad)
Braces dipasang 27/7/2018 (Isnin)

Gambar diambil pada 22/8/2018 (Rabu)

Gambar diambil pada 11/10/2018 (Khamis)

Gambar diambil pada 27/10/2018 (Sabtu)
Braces dipasang 26/10/2018 (Jumaat)

Korang boleh nampak perubahan ketara pada gigi bahagian bawah. Bahagian atas tu belum nampak sangat, biasalah gigi aku ni besar. Pasang braces pun lambat, umur dah 30 tahun. So, gigi aku ni degil la sikit, tak macam gigi patient umur 20 tahun. Tapi aku yakin after 7 month, mesti banyak perubahan yang lebih ketara. To be honest, memang leceh jaga braces ni. Tapi bila impian ko nak tengok gigi cantik, terus lupa pasal leceh tu semua.

Betul la kata orang, nakkan sesuatu kena la berkorban. Ye dok?
@theMaGi2018

Sunday, 21 October 2018

Adopt Acang Merpati!

And now...hari ni, pagi ni (sebab aku tengah free tak tahu nak buat apa), maka aku nak mengumumkan bahawasanya buku kedua aku, novel pengembaraan fantasi Acang Merpati terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka berjaya diterbitkan!

Bagi sesiapa yang nak tahu tentang buku kedua aku ni (also the 1st with DBP), aku nak buat sneak-a-peak okey?

Judul: Acang Merpati
Penulis: Shield Sahran
Tahun terbitan: 2018
Jumlah mukasurat: 517
Harga: RM30
Penerbit: Dewan Bahasa dan Pustaka

Buku ni merupakan satu usaha untuk mendedahkan budaya, sejarah dan hikayat Sarawak dalam bentuk novel fiksyen pengembaraan fantasi. Dalam novel ni, aku gabungkan watak atau karakter mitos, legenda dan tokoh sejarah Sarawak ke dalam garis masa yang sama iaitu abad ke-15. Boleh dikatakan sesiapa yang suka baca mitos atau legenda, korang boleh try baca buku ni. Also bagi sesiapa yang minat sejarah, nak buat kajian tentang sejarah Sarawak atau nak dapatkan persepsi baru tentang legenda Sarawak, aku memang suggest buku ni. Secara ringkasnya, buku ni ialah starter pack untuk mengenali Sarawak.

Apa yang menarik pasal buku ni? Semestinya kewujudan watak legenda yang 'disegarkan'. Ada Puteri Santubong dan Sejinjang, buaya 7 beradik, Tugau, Kumang dan Keling, Datuk Merpati dan Datuk Permaisuri, Tok Landeh, Dayang Isah, Dayang Puteri, Puteri Raja dan Buah Bunut, Datu Gudam, Temenggung Abdul Kadir dan banyak lagi. Tapi kesemua watak legenda ni bukannya standalone character, watak mereka dikembangkan seiring dengan watak utama fiksyen iaitu Jali. 

Novel ni juga merupakan satu impian aku untuk mengangkat sejarah Sarawak dalam bentuk fantasi seperti yang dilakukan J.R.R Tolkien dalam novel beliau, Lord of The Rings. Inspirasi novel ni juga datangnya dari drama Barat Once Upon a Time yang menghimpunkan watak-watak legenda mereka. Aku rasa kalau Barat dapat gabungkan watak legenda dalam satu jalan cerita, kenapa kita tak boleh? 

By the way, bagi sesiapa yang dah adopt Acang Merpati ke dalam koleksi bacaan mereka, aku ucapkan jutaan terima kasih sebab support penulis dan support sejarah tempatan. Bagi yang belum, aku harap korang sudi adopt 'anak kedua' aku sebab aku menulis buku ni atas dasar aku percaya bahawa sejarah, mitos dan legenda tempatan kita sehebat negara luar.

Beli secara online, klik Acang Merpati


"Penghargaan tertinggi buat penulis adalah dengan membeli bukunya"- Joko Pinurbo

@theMaGi2018