Tuesday, 14 November 2017

Kuching Pada 10 Tahun Terakhir

Selamat pagi, pengunjungg blog MaGi. Hari ini, aku nak buat entri pendek berkenaan dengan bandaraya Kuching. Lagipun, tak kena rasanya kalau aku nak kongsi perkembangan bandaraya lain sebab aku lebih fokus dengan tempat kelahiran aku sendiri.

Okey, mengimbas semula kenangan sepanjang aku membesar di Kuching. Aku lahir pada lewat 80-an dan mak aku pernah cakap, suasana era 80-an tak ada bezanya dengan era 70-an dan 60-an. Jalan masih lengang, tak banyak kereta. Bangunan pun tak banyak. Keadaan rumah masih daif, hanya segelintir saja yang mampu duduk rumah batu. Malah, tak semua dapat  kemudahan air dan elektrik. Masih guna air telaga, air pam, pelita minyak tanah. Kesimpulannya, cara hidup pada era 60, 70 dan 80an tak ada perubahan yang ketara. Seolah-olah keadaan di sekeliling membeku macam ais. Kalau ada perubahan sekalipun, mungkin dari segi pakaian dan gaya rambut. 

Bila masuk era 90-an, pembangunan di Kuching pun bermula. Aku mula nampak bangunan-bangunan tinggi di seberang Sungai Sarawak, jalan raya lebih lebar, pusat membeli belah Parkson, Sarawak Plaza, Tun Jugah jadi tempat popular. Tapi Kuching masih di belakang kalau nak dibandingkan dengan bandaraya lain. 

Kemudian, era milenium bermula masa aku Darjah 6. Tapi sejujurnya, perasaan 90-an masih menebal masa awal tahun 2000. Sampailah aku keluar dari sekolah menengah dan aku sambung pengajian di Shah Alam. Pada masa tu, Kuching pun mula berubah.

Bermula dari tahun 2008 sehingga tahun 2017, Kuching mengambil masa 9 tahun untuk bangunkan banyak benda. Dan pembangunan berterusan pada tahun hadapan. Dalam erti kata lain, Kuching pada 10 tahun terakhir mengalami transformasi dalam tempoh 1 dekad dan kian pesat berkembang. Aku tak boleh bayangkan keadaan Kuching pada 10 tahun yang seterusnya.

Aku nak kongsikan hasil 1 dekad pembangunan di Kuching. Harap-harap tak ada spesis dengki berani angkat jari dan tuduh kami duduk atas pokok.

Image result for boulevard kuching
credits: gowhere.my
Boulevard Kuching
Dirasmikan: tahun 2012
Siap sepenuhnya: 2014

Image result for the spring kuching
credits: 360tour.asia
The Spring, Kuching
Dirasmikan: Januari 2008

Image result for DUN baru kuching
credits: roketkini.com
Dewan Undangan Negeri Sarawak
Dirasmikan: tahun 2009

Image result for vivacity kuching
credits: kuchingborneo.info
Vivacity Megamall Kuching
Dirasmikan: tahun 2015

Image result for cityone kuching
credits: cityone.com.my
CityONE Megamall
Dirasmikan: November 2015

Image result for jambatan darul hana
credits: facebook.com
Jambatan Darul Hana
Dirasmikan: November 2017


Akan datang:

Image result for masjid terapung kuching
Credits: malaysiaaktif.my
Masjid Terapung Bandar Kuching

Image result for sentoria water park kuching
Credits: sentoria.com.my
Sentoria Water Theme Park Kuching


@themagi2017

No comments:

Post a Comment