Wednesday, 28 August 2013

Semangat Hari Kebangsaan 2006

Masih ingatkah korang dengan Sambutan Hari Kemerdekaan ke-49 tahun 2006 di Kuching, Sarawak. Bagi aku, aku takkan pernah lupa sambutan ni.

Nak cerita sikit, Sambutan Hari Kemerdekaan yang ke-49 ini disambut pada hari 31 Ogos 2006, disertai lebih 2000 orang pelajar Tingkatan Enam Rendah dari sekolah menengah di Kuching, pelajar Institut Perguruan Batu Lintang serta Institut Perguruan Tun Abdul Razak sebagai Koir Kebangsaan, lebih dari 300 orang pelajar Tingkatan Empat dari pelbagai sekolah menengah di sekitar Kuching seperti Kolej Abdillah, SMK Petra Jaya, dan SMK Tun Abang Haji Openg sebagai pelajar formasi, lebih dari 200 pelajar sekolah rendah sebagai penari cilik, diikuti oleh ratusan penari dari Kampung Budaya dan penari elit sekolah serta ribuan peserta perbarisan dari pelbagai jabatan kerajaan dan swasta. Satu sambutan yang sangat meriah, berlangsung di hadapan Merdeka Palace, yang dahulunya dikenali sebagai Aurora Hotel dan menghimpunkan 15050 peserta kontinjen secara keseluruhannya.

Nampakkah aku di situ? -.-
Peserta formasi diberi tempoh 3 bulan sebelum sambutan bagi membentuk pelbagai jenis corak formasi pada hari sambutan dan kesemua latihan formasi diadakan di Stadium Negeri Sarawak, manakala peserta Koir Kebangsaan hanya diberi masa 7 hari sebelum 31 Ogos 2006. Peserta koir ditempatkan di Institut Perguruan Batu Lintang bagi memudahkan pergerakan dan masa latihan ditetapkan pada pukul 6:30 pagi sehingga pukul 2:30 petang, dan disambung pada pukul 7:30 malam sehingga pukul 12 pagi. Aku masih ingat betapa buruknya muka aku setiap kali habis latihan tu. Dahlah asek hujan, terpaksa tidur depan gereja.

Terdapat pelbagai jenis lagu patriotik dan lagu rakyat dimainkan pada sambutan tersebut seperti Jalur Gemilang, Keranamu Malaysia, Malaysia Jaya, Malaysia Tanah Airku, Cemerlang Gemilang Terbilang, Tanggal 31, Muhibbah, Bumi Malaysia, Berjaya, Enjit-enjit Semut (lagu tema Hantu Kak Limah...hahaha), Tiyang (lagu dalam dialek Orang Ulu), Puteri Santubong Puteri Sejinjang (FYI, terdapat kesilapan lirik masa menyanyikan lagu ni, ejaan Santubong tertukar menjadi 'Sentubung'- awkward), Budi Bahasa Budaya Kita, Joget Malaysia, Budaya Membaca, Kenek-kenek Udang, Rasa Sayang dan banyak lagi.

[Pautan rujukan dan muat turun MP3 lagu patriotik: Koleksi Lagu Patriotik| Pautan rujukan dan tontonon video lagu rakyat: Koleksi Lagu Rakyat]

FYI untuk sekali lagi, persiapan persembahan koir  sangat memenatkan tapi aku suka sebab dapat goodies dan makanan percuma. Kelakar, selama 1 minggu di IPBL, sarapan pagi kitorang: mee bihun, sandwich dan yang paling kelakar, 2 bijik telur rebus...apakah?) Sayang betul tak dapat snap2 semua tu, takde henpong canggih.

Yang ini video cut RTM, aku sedut dari Utiub

Bagi sesiapa nak mengimbau kenangan sedalam yang mungkin, korang boleh rujuk pautan Soufisme untuk koleksi video hari merdeka ke-49. Masihkah korang ingat astaka besar tempat kita pernah bersemayam? Aku selalu lompat dua gap ke bawah semata-mata nak kejar bas dan aku selalu lupa aku duduk kat barisan mana. So, aku mark muka leader aku, Lai (yang cuma makan sayur) agar aku kekal di jalan yang benar dan tak sesat masuk ke kumpulan yang lain. Dari atas tu jugak, aku boleh nampak terus ke bawah sambil melihat cikgu Kimia dan cikgu Computing aku menari-nari dengan bendera mini (diorang cikgu formasi, okay?)

Sedikit fakta untuk dikongsi bersama, Kuching pernah menganjurkan sambutan merdeka peringkat kebangsaan pada tahun 1993. Pada tahun 2006, Kuching dipilih sekali lagi untuk menjadi tuan rumah dengan persiapan 17 buah kereta berhias, 22 kontinjen pancaragam sekolah, 44 kontinjen berjalan kaki, 15 buah kenderaan tentera, 12 pesawat dan helikopter dari TUDM dan 14 das tembakan meriam. Calon angkasawan juga turut serta dalam acara tersebut tapi aku tak dapat tengok muka Dato' Sheikh Muszaphar sebab aku tengah sibuk angkat kain rentang dan menjerit-jerit (T.T)

[Untuk bacaan lanjut, sila rujuk pautan berikut: Utusan Malaysia Sambutan ke-49]

Sekarang, masa untuk keluarkan goodies yang dah berhabuk dalam simpanan....


Ini baju official untuk peserta Koir Kebangsaan, disebut sebagai Kebarung (Kebaya+ Kurung= ngerti kamu?) To be honest, kain memang lowqua but sentimental value tinggi. Selepas habis sambutan merdeka di Padang Merdeka, aku tak pernah pakai baju ni dan kaler masih merah menyala macam dulu. Mungkin ubat gegat telah membantu memelihara kecantikan baju ini.


Yang ini beg, penyambung hayat aku semasa jadi peserta koir. Ada banyak benda aku letak dalam tu (kipas besar, pom-pom kusut masai, bendera kirai yang menyusahkan, kain rentang 4 jenis, bendera mini, botol mineral, stokin, tuala lap peluh, sepapan Panadol dan minyak angin). Nasib baik beg besar, boleh sumbat banyak benda.


Tak ternilai, inilah sarung tangan trafik untuk bertujuan untuk melindungi kulit dari cahaya matahari. Memang efektif, tangan aku menten cerah. Tapi, pihak penaja tak sponsor topeng muka. Muka aku buruk gila lepas habis sambutan. Selang seminggu, aku menjalani proses 'bersalin kulit'- dah macam ular. Fun fact: sarung tangan ni bagus untuk berkebun-[sumber: kawan mak aku]


Now, ini ialah baju T yang dipakai semasa menjalani latihan koir. Actually aku suka baju ni. Sebab, kualiti kainnya bagus. Dengan baju ni juga, aku tak sejuk beku masa menumpang teduh dan tertido depan gereja masa tunggu bas datang. Mesti ada yang heran, apahal menumpang kat situ? Macamlah banyak pilihan masa tu...kesah aku?


Ini dia, kuasa di tangan tag nama. Takda tag, takda privileges, tak kena layan dan yang paling kesian, tak dapat makan. Aku tak sangka tag nama ni masih elok lagi. Tapi, privileges tu takda lagi. 

Okay, ini dia topi yang cover muka kitorang masa perform koir. Selain dari melindungi muka kitorang dari panas dan hujan (tak berkesan sangat pun), ia juga berfungsi untuk menampakkan kepala kami semasa RTM buat rakaman. Malangnya, muka kitorang tak masuk TV. Takpelah, janji topi aku masuk TV.


Dan ini ialah keychain kenang-kenangan dari pihak IPBL untuk peserta koir. Aku dapat 2, aku rembat satu lagi dari orang yang tak nak keychain ni. Aku tak pernah gantung keychain ni kat mana2 zip (x termasuk zip seluar). Lebih baik simpan baik-baik daripada rosak since aku tak bleh claim balik keychain yang lagi satu sebab aku dah bagi kat mak.

Ada beberapa lagi item yang aku nak snap dan upload kat sini (props untuk persembahan) tapi props tu masih tersekat di skala 6 so aku belum berjaya untuk membawaknya keluar dari kotak. Sekiranya aku sudah berjaya, aku akan upload gambar tu.

Dan 2 tahun selepas kejadian tersebut, aku tertiba-tiba menulis sajak pasal tu. Dengan ini aku masukkan sajak itu ke sini sebagai penamat...mari tamatkan ini dengan gaya bahasa~

Kisah satu minggu,
Dalam meraikan kebebasan,
Dan tujuh hari berkubang lesu,
Pada blok usang dan kisah silam,
Tak kurang juga detik yang seram.             

Berhujanan di Astaka,
Meredah padang yang becak,
Menggamit rakan mengepit bendera,
Sejuk kesejukan,
Tidur kedinginan,
Bersaksikan sebuah gereja Anglican,

Tujuh hari menentang langit,
Dibakar matahari,
Dengan perut yang minta simpati,
Pada mata yang mahu dilelapkan,
Pada kaki yang mohon dilegakan,
Bersorak menjerit sepenuh tenaga,
Akhirnya pulang hilang suara.

Baju merah berkain hitam,
Pakaian terakhir untuk semalam,
Topi merah kemeja kuning,
Hari semalam yang penuh hening,
Kenangan ini berputar-putar,
Cerita lama dikenang-kenang,
Masa sudah jauh melangkah,
Menjadikan ia satu kisah.

(01/04/08; 28/08/13)

Kepada geng yang diketuai oleh Lai dan Chinese member yang duduk di depan aku (Lek Xiao Sze, Ho Sin Ping dan Lee Ping), Salam Semangat Hari Kebangsaan untuk korang =)

#tmg2013
Ehsan gambar kejadian: Mstar|Bernama

Tuesday, 27 August 2013

Charles Anthoni Johnson in Memories

"If I should die, think only this to me; That's there some corner of a foreign field. That is for ever England, There shall be..." [Rupert Brooke: The Soldier]

Credits: Learn
Melanau blogspot
Charles Anthoni Johnson (3 June 1829-17 May 1917) was born at Burnham, Somerset, England with many siblings- Captain John Brooke Johnson, Mary Anna Johnson, Harriet Helena, Johnson, Charlotte Frances Johnson, Captain William Frederic Johnson, Emma Lucy Johnson, Margaret Henrietta Johnson, Georgianna Brooke Johnson, James Stuart Johnson and Henry Stuart Johnson. 

He was educated at Crewkerne Grammar School and entered the Royal Navy. Later, he entered his service at Lundu station in 1852 as Resident. He adopted his uncle's surname as part of his name. In 1865, his uncle named him as his successor of the small country on the coast of Borneo, Sarawak. 

In 1868, he became the second Rajah of Sarawak. In 1869, he went to England and met Margaret Lili de Windt who became his wife on 28 October 1869. They have six children (Dayang Ghita Brooke, James Harry Brooke, Charles Clayton Brooke, Charles Vyner deWindt Brooke, Tuan Muda Bertram and Tuan Bongsu Henry Keppel Brooke) but there was an evidence he had another child with a native Malay woman. The child, Esca Brooke adopted by Rev. William Daykin later and they moved to Canada.

Charles known as unique person, full of ideas, a bit headstrong but passionate in his work. Spending 65 years as a Sarawakian and 49 years as Rajah, he wished to rest forever at Sarawak, but his wish was unfulfilled because of the WWII. In order to appreciate his service, the government decided to build up a memorial monument.

Charles Anthoni Johnson in Memories

The Charles Brooke Memorial Monument was build from a donation. In 1924, the donation for this project was up to $76000, $25000 had been used to build up the monument while the balance was for Hospital Memorial Charles Brooke establishment. The monument was designed by Mr. Dennis Santry from Swan & MacLaren Company, a Singaporean architecture firm. It was the same company who designed General Post Office and several government building at Kuching. 

The monument was designed 20 feet, made from granite stone and a piece of bronze panel had been pressed into a stone. Each of its edges was a clear image of Sarawak's main tribe; Malay, Dayaks, Chinese and Kayan. On the front side, there was a white marble sculpture of Charles, together with historical facts such as a life event and important dates. On top of the sculpture was a symbol of Sarawak Kingdom and its glorious grandeur.

The inauguration of Charles Brooke Memorial Monument was on 16 October 1924 at Kuching Old Court (it used to be as State Legislative Assembly) and attend by many people. The monument was arrived from Pangkalan Batu, Astana and escorted by officials to its place. Biju, the 89-year old Iban man, the oldest Ibanese at that time was a special guest for the ceremony (he was a former worker for the First Rajah and a good friend to all three Rajahs). During the ceremony, an airplane (from Singapore) suddenly appeared on the sky, which surprised everyone and the native people believed that, Charles Brooke is now coming home.


"He saw England in every corner, and each of England was his beloved foreign field."

#tmg2013
Ref: W.J Chater, Wikipedia CB, Wikipedia CVB, Wikipedia of RB, and an appreciation to S. Maugham.

Saturday, 24 August 2013

The First Explorer, The Ancient Adventurers

Exploring all over the world is part of human's curiousity. People  have been exploring ever since humans first existed. Back to the old times, people went exploring to look for foods and good shelters to live. And also, part of the mission was to seek good knowledge, invention discoveries and religion purposes. The ancient Greeks and Egyptians were great explorers as their kings and queens had enough money to support the big trips. The European, Middle East and Asian people were also involved in all kind of adventurers around the world, navigating new routes, discovering new places, and open all countries to the eye of the world.

Harkhuf of Egypt
Harkhuf, the explorer went exploring more than 4000 years ago. The King, Pharaoh Merenre sent him to explore the land of Yam (now part of Sudan in Africa). After exploration, he returned and brought back precious items such as ivory, spices, and wild animal leathers.

Pytheas of Greek
Pytheas  was an ancient Greek who explored the icy north between 380 and 310 BC, and sailed out the Mediterranean Sea, past Spain and Britain and discovered new icy land called Thule (it might have been Iceland or part of Norway). He was the first ancient Greek who saw icebergs, northern lights, big fishes (or whales when he saw it at Scotland) and the shining sun during midnight. But few people believed his stories.

Marco Polo of Venice
Marco was the great explorer from Italy and travelled to Asia a lot. Altogether, his trip length more than 40, 000 km. He began the exploration when he was 17 years old as his father and uncle were merchants who went out to the Far East for business. He went to China with his father and uncle in 1271, a journey who took them 3 years. In China, he stayed and worked with the Emperor, Kublai Khan. The Emperor sent him out for another adventure to South East Asia and the whole China. After spending many years travelling, he returned to Italy in 1295. Later, there was a war at Italy and Marco ended up sharing a prison cell with a writer who wrote his travel tales into a book- The Travels of Marco Polo.

Ibn Battuta of Morocco
Ibn Battuta became an explorer when he dreamed a giant bird picked him up and carried him away. As a Muslim, he believed that it was a message from God. So, he decided to visit every Muslim country in the world. He spent nearly 30 years travelling and visited more than 40 countries (Kenya, Iran, Turkey, India, China etc). Altogether, his trip length was more than 120, 000 km. He stayed at India for 7 years as a judge but then he went away because the Sultan, Muhammad Tughluq was a hot-tempered and cruel man. After spending many years outside, he returned home to Morocco. Then, the Sultan asked the writer to write his life journey and the book was called as Rihala (The Travels). He was a lucky explorer who able to finish his travels alive after being attacked by robbers at India, kept prisoner at Maldives, chased by pirates at Sri Lanka, almost sentenced to death by Indian's Sultan and saw the terrible disease of Black Death. Besides, he got married in many of the places he visited, having several wives and children.

Zhang Qian, Xuan Zang and Zheng He of China
Zhang Qian  was the first explorer who lived as a soldier at first. Then, he was sent to seek a tribe called Yueh-Chih with hope that the tribe would help them fight the enemies. But later, he was captured by the Huns and took him ten years in there. However, when he finally escaped and found the tribe, the tribe refused to help them at all.

Xuan Zhang became an explorer when he refused to work at the temple. He went away to India to learn about Buddhism, sneaked out of China and followed the Silk Road to Afghanistan and went south to India. He spent 16 years studying and collecting good books at there. When he returned home, the emperor forgave him and gave him a royal welcome.

Zheng He was the best explorer of China and he used the huge Chinese junks (his junks were the largest sailing ships on Earth). He sailed out to Indian Ocean, as far as Africa, East Africa and to South East Asia. During his travels, he collected all kinds of great items as presents to the Emperor and he even bought back a live giraffe for the Emperor as a special gift. On a typical expedition, he would take 300 ships with more than 1000 crew members and grow up fruits and vegetables in pots on the decks so they have plenty of food sources.

Thursday, 22 August 2013

Nostalgia Barang 70-an, 80-an dan 90-an

Untuk memendekkan pendahuluan, aku suka barang lama. Barang lama ada bau antik dan nostalgia. Mungkin aku boleh bukak kedai antik lepas ni. Kebetulan beberapa hari lepas, aku tolong mak bersihkan bilik. Aku tak sangka, setelah banyak kali pindah rumah [rumah sewa-rumah berek kaler 'pink'-rumah berek Batu 7- rumah berek SB7- rumah berek SB32-dan yang terakhir, perumahan F5], mak aku masih simpan barang-barang tersebut. Mungkin, mak aku masih sayangkan barang-barang tersebut.

Nostalgia Barang 70-an


Cookery For Beginners, karya Helen M. Wallis dan Louise Urquhart merupakan buku teks memasak Tingkatan 3 di Sarawak pada era 70-an. Mak aku beli pada tahun 1976 (secara spesifik, 13 Julai 1976).

Buku ni dicetak di Hong Kong di bawah pembiayaan kerajaan Sarawak dan Sabah bagi memenuhi sukatan pelajaran pada masa itu [subjek tersebut dikenali sebagai Domestic Cookery pada masa dahulu, atau Ekonomi Rumah Tangga-ERT pada masa sekarang]. Cetakan pertama buku ni pada tahun 1963 tetapi buku ini banyak kali diolah, dikaji dan dicetak untuk tahun-tahun seterusnya.

Nak cerita sedikit mengenai penerbit buku ni, Borneo Literature Bureau yang ditubuhkan pada tahun 1959 merupakan badan penting dalam menerbit, memajukan, menggalak dan meningkatkan penulisan bahasa Melayu di Sabah dan Sarawak memandangkan pada masa tersebut, hasil penulisan dalam bahasa Melayu sangat sedikit di Sabah dan Sarawak. Selain dari menerbitkan buku penglipur lara dan cerita rakyat, badan ini juga menerbitkan buku-buku kerajaan, buku teknikal, buku separa teknikal dan buku pendidikan. Pada 1966, badan ini digabungkan dengan Dewan Bahasa dan Pustaka lalu membentuk DBP cawangan Sarawak, diterajui oleh Encik Edward Enggu [sumber maklumat: MutiaraPustaka]

p/s: Tak mudah untuk dapatkan senaskhah buku keluaran BLB pada masa sekarang.

Nostalgia Barang 80-an

Zaman sekarang ada bermacam-macam jenis jenama pakaian untuk bayi seperti Anakku, Baby Kiko, Pureen, Disney Baby dan sebagainya. Aku tak pasti jenama baju baby pada masa dulu tapi semasa mengemas barang dalam kotak, aku terjumpa baju bayi kitorang masa kecik-kecik dulu. Bayangkan, kakak aku sekarang dah berusia 33 tahun dan baju bayi yang dipakai dari kakak sampailah ke adik masih wujud sampai sekarang. Masa aku lipat baju ni dan masukkan ke dalam kotak [sekarang dalam simpanan aku], barulah aku sedar betapa kecik dan lemahnya kitorang pada masa tu. Bau kotak, kenangan lama, warna kekuningan dan saiz baju tu menjadikan baju ni sangat berharga so that's why aku simpan. 

Setelah puas membelek, baju baby ni berjenama Winding best wear. Tapi aku tak jumpa sejarah di sebalik jenama ni. Encik Google, sila update maklumat anda ^^

Yang ini ialah topi vintage milik atuk sebelah mak. Menurut cerita, atuk aku tukarkan topi leather miliknya dengan seorang lelaki [aku tak tahu siapa orangnya] walaupun topi asal atuk aku lebih original jika dibandingkan dengan topi ni. Tapi nampaknya, atuk aku lebih suka topi ni dan selalu pakai sampai ke akhir hayat. 

Sedikit maklumat mengenai topi atuk, topi vintage ni jenis Fedora dengan gaya Neo-Classic Murino dengan ciri-ciri kemas Coltrane. Topi jenis Fedora wujud pada era 1800 dan ia direka untuk golongan kelas atasan dan masih diminati sampai sekarang. [rujukan maklumat: Hatsinthebelfry]

p/s: Bentuk topi ni sama dengan Belfry Coltrane, sangat klasik.

Nostalgia Barang 90-an

Masa tengah khusyuk mengemas kotak, aku dan mak terjumpa lagi barang lama, kasut kulit kakak aku yang dibeli pada tahun 1992. Untuk pengetahuan korang, mak aku dah bagi kasut aku masa kecik2 dulu kat saudara mara, so jangan harap la aku nak jumpa kasut aku dalam kotak. Seingat aku, aku penah pakai kasut ni, tapi aku tak ingat berapa kali aku penah pakai. Tapi secara jujurnya, saiz kasut ni kecik untuk budak perempuan yang berusia 12 tahun. Keciknya kaki kakak aku..ha3~

Sekadar untuk berkongsi info, kasut ni berjenama Angels dan berasal dari syarikat Angels Shoes yang wujud pada tahun 1982. Ia beroperasi di BellVille South, Cape Town dan terkenal dalam pembuatan kasut kulit perempuan yang berkualiti. Kasut ini direka dengan gaya Leather Loafer yang dicipta oleh Norwegians dan sangat digemari ramai pada era 70an, 80an dan 90an [nak tahu lebih? sila rujuk: Slip on shoe]

p/s: masih ada yang suka rekaan leather loafer ni. Boleh cek kat Zalora kalau berminat.

#tmg2013

Tuesday, 20 August 2013

Kebimbangan Trend Jenayah di Malaysia

Sebagai rakyat Malaysia, sesungguhnya aku sangat concern dengan topik yang dibincangkan. Sejak kebelakangan ni, jenayah tembak sangat menjadi-jadi. Tauke bisnes, cikgu sekolah, orang biasa pun turut dijadikan mangsa. Sebelum ni, kes rogol bunuh, rogol bakar atau rogol luar tabii pernah menjadi berita tidak best untuk didengar. Dan sebelum ni, ada kes simbah asid kat traffic light, ragut ibu mengandung dan berita paling menepati piawaian, dadah. Adoh, apa nak jadi dengan manusia akhir zaman ni?


Kes Rogol
  • Noor Suzaily Mukhtar, seorang jurutera komputer telah dirogol oleh Hanafi Mat Hassan di dalam basnya sendiri yang bercermin gelap. Kejadian berlaku pada sebelah pagi dan pihak polis mendapati mangsa telah dirogol dengan ganas, diliwat dan dibunuh.
  • Canny Ong Lay Kian, penganalisis teknologi maklumat telah dirogol oleh bekas pencuci kabin kapal terbang, Ahmad Najib Aris. Menerusi CCTV, Ahmad Najib dipercayai mengacukan senjata pada mangsa, merogol mangsa, membunuh mangsa dan kemudian membakar mangsa dengan menindihkan mangsa di bawah tayar.
  • Mangsa termuda, Nurin Jazlin Jazimin yang berusia 8 tahun pada 2007 telah ditemui mati dan dibungkus dalam sebuah beg. Mangsa dikatakan telah diculik dan dirogol (atau lebih tepat, penderaan seksual) dengan memasukkan timun dan terung ke dalam lubang kemaluan mangsa. 
  • Ilya Nabilah Rosnata, 19, ditemui mati dibunuh dengan kejam di Sungai Bagan, Pulai Chondong, Machang pada tahun 2010. Mangsa dipercayai telah dirogol, diikat pada sebatang pokok dan ditikam sehingga mati.
  • Nurul Huda Ghani, 10, telah dirogol oleh secara bergilir-gilir oleh tiga lelaki di dalam pondok kawalan pencawang elektrik di Tanjung Kupang pada 2004. Mangsa dikatakan keluar ke kedai runcit berhampiran untuk membeli sedikit barang dan perlu melalui kawasan pencawang tersebut yang terletak 500m dari rumahnya.
  • Seorang atlet bola baling SUKMA 2013 telah dirogol secara bergilir-gilir di perkampungan atlet di Kuala Lumpur. Mangsa dikatakan mabuk oleh minuman alkohol yang dibawa secara haram ke dalam perkampungan tersebut.
Kes Simbah Asid
  • Dua sahabat disimbah dengan asid di Kampung Merchang, Marang Terengganu ketika tidur oleh individu yang tidak dikenali. Motif kes dipercayai disebabkan oleh perasaan cemburu dan menyebabkan mangsa, Mohd Fadzil, 18 dan Shahrulzaman, 38 melecur teruk di muka dan badan.
  • Pada Ogos 2013, seorang mangsa wanita telah disimbah dengan asid ketika dalam perjalan pulang ke rumah. Mangsa dikatakan telah diserang oleh dua orang lelaki dan kejadian berlaku di kompleks membeli belah Ampang Point. Mangsa mengalami kesan lecuran 10 peratus di muka termasuk matanya.
  • Seorang kakitangan bank disimbah dengan asid di Jalan Tan Cheng Lock pada 2011. Tetapi mangsa selamat kerana tidak membuka cermin kereta.
  • Seorang lelaki berusia 27 tahun telah disimbah asid oleh tiga orang lelaki ketika berjalan bersendirian di Wisma Bumi Raya, Jalan Raja Laut pada tahun 2011.
  • Pada tahun yang sama (2011), beberapa kes simbah asid dicatatkan seperti kes simbah asid terhadap ibu dan anak di Persiaran Titiwangsa, peguam wanita yang diserang di tempat parkir kereta Jalan Putra, dua eksekutif pemasaran disimbah asid di Jalan Tun Sambanthan, seorang  guru diserang di Jalan Sultan Abdul Samad Brickfields dan juga seorang guru serta 8 orang pelajar SK Bukit Bandaraya Bangsar diserang oleh dua orang penunggang motosikal.
  • Seorang guru dan seorang pelajar disimbah dengan asid pada 2012 di hentian bas Batu 17, Rawang. Motif sebenar ialah jenayah ragut. Guru tersebut mengalami kecederaan serius dan dirawat di Hospital Selayang namun meninggal dunia akibat kecederaan teruk di muka, tangan dan badan.
  • Kes simbah asid berantai di Lembah Klang merupakan kes simbah asid paling teruk yang melibatkan 5 orang wanita India, dua wanita dalam lingkungan 20-an disimbah asid di Jalan Pudu Lama, dan juga beberapa orang wanita berketurunan Melayu menjadi sasaran di sekitar Sentul, Brickfields dan Dang Wangi.
Kes Ragut
  • Dua orang wanita Cina maut akibat kes ragut pada 2004. Mangsa, Chin Wai Fun, 38, koma selama 18 jam akibat terhantuk pada benda keras ketika bergelut dengan peragut di Brickfields manakala kerani akhbar Nanyang Siangpao, Chong See Cheng, 37, turut mengalami kejadian yang serupa.
  • Seorang wanita hamil 2 bulan, Jamilah Selamat, 31, maut akibat diragut oleh suspek yang menunggang motosikal curi di Taman Ayer Hitam, Batu Pahat pada tahun 2009.
  • Wanita hamil 3 bulan, Saripah Mohd. Nor, 33, maut akibat diragut oleh suspek yang berusia 25 tahun di Kampung Padang Raja, Ketereh. Suspek dipercayai di bawah pengaruh dadah. 
  • Seorang ibu mengandung 4 bulan telah diragut oleh tiga orang suspek yang berusia dalam lingkungan 17 hingga 24 tahun. Kejadian berlaku di Miri pada 2011.
  • Pada 2013, seorang surirumah yang mengandung 5 bulan di Temerloh bergelut dengan peragut yang cuba meragut beg tangan dan rantai miliknya di sebuah pusat membeli belah di Mentakab. Cubaan meragut itu gagal kerana dibantu oleh suami dan pengawal pusat membeli belah.
  • Ibu empat anak nyaris menjadi mangsa ragut ketika bersolat di Masjid Chendering. Suspek dikatakan menutup mukanya dengan tuala dan bertindak mencengkam bahu mangsa dengan kuat namun cubaan gagal kerana mangsa menjerit dan jemaah lain segera memberhentikan solat.
  • Seorang pembantu klinik swasta, Rohaini Abdullah, 36, hampir putus tangan kirinya akibat ditetak peragut di hadapan pusat penjualan tudung di Jalan Sultanah Zainab. Cubaan gagal apabila mangsa tidak berhenti menjerit meminta tolong dan bergelut dengan peragut sehingga ke tepi jalan walaupun tangan kiri mangsa ditetak sebanyak 7 kali.
  • 17 kes ragut telah berlaku di Butterworth dan 5 kes di Mak Mandin serta Teluk Air Tawar pada 2013. Pihak polis mendapati mangsa ragut kes tersebut terdiri dari golongan wanita.

Kes Tembak
  • Seorang guru di Bachok, Kelantan mati ditembak oleh individu yang tidak dikenali. Guru muzik, Hashim Mat Zain, 43, mati di tempat kejadian selepas terkena 3 das tembakan di bahagian dada dan bahu kanan pada Julai 2013.
  • Seorang guru di Kulim, Kedah mati ditembak oleh dua orang lelaki bermotosikal di persimpangan lampu isyarat Simpang 4 Keladi pada Julai 2013, beberapa hari selepas kejadian tembak guru di Bachok. Mangsa, K. Shanmugam, 45, ditemui berlumuran darah dalam kereta Toyota Wish miliknya.
  • 6 das tembakan dilepaskan di sebuah banglo ahli perniagaan pada 8 Ogos namun tiada kecederaan dilaporkan.
  • K. Veerapan, 37, maut selepas terkena lebih 10 das tembakan di lampu trafik Jalan Anson oleh individu tidak dikenali pada Ogos 2013.
  • Mangsa, Chong Peng Meng, 43, dan juga seorang penjaga kelab terkena beberapa das tembakan oleh seorang lelaki yang memakai topi keledar. Mangsa cedera di bahagian paha.
  • Seorang lelaki yang minum bersama rakan-rakannya di Jalan Besar Kapar, Klang mati ditembak dari jarak kira-kira 3 meter berhampiran dengan sebuah bank. Mangsa, S. Shambath, 27 telah didekati oleh dua lelaki yang menunggang Yamaha 125z yang tiba-tiba melepaskan beberapa das tembakan ke arah mangsa dan tembakan tersebut terkena pipi dan badan mangsa.
  • Seorang lelaki memandu kereta mengalami kecederaan parah selepas ditembak oleh dua suspek bermotosikal di Taman Klebang Putra, Ipoh. Mangsa yang berusia 29 tahun menerima 6 das tembakan dari suspek yang memakai helmet full face.
  • Kejadian tembak berlaku sekali lagi di Kulim pada Ogos 2013. Mangsa yang berusia 26 tahun dan bekerja sebagai pembantu di kedai telekomunikasi menerima satu das tembakan ketika mangsa baru sahaja balik kerja dan berehat di ruang tamu.
  • Seorang lelaki warganegara India yang berusia 31 tahun telah diserang dan ditembak oleh sekumpulan individu yang bersenjatakan parang dan pistol. Mangsa dilaporkan dalam keadaan kritikal dan kejadian berlaku di Senai.
  • Pengasas Kumpulan Perbankan ArabMalaysia (AmBank), Hussain Ahmad Najadi, 75, maut ditembak selepas terkena 2 das tembakan di dada di Lorong Ceylon, Kuala Lumpur manakala isteri beliau cedera ringan di pergelangan tangan kiri dan paha kanan. 
  • Sepasang suami isteri di Kota Tinggi yang menjalankan perniagaan katering ditembak oleh individu yang tidak dikenali. Namun pasangan tersebut terselamat kerana polis percaya mangsa bukanlah sasaran tembakan jarak jauh sebaliknya mereka berdua terkena peluru sesat.
  • Seorang peniaga emas di Pandan Indah, Wong Foo Yui ditembak di bahu pada 2 Ogos oleh individu yang tidak dikenali namun beliau terselamat selepas melarikan diri dari penembak.
  • Bekas banduan yang dibebaskan dari penjara, N. Jeevandran, 26 mati ditembak 4 kali di dada ketika tidur di rumahnya pada 3 Ogos.
  • J. Singh, 25, mati akibat tembakan di lehernya manakala dua rakannya yang cedera telah dirawat di Hospital Raja Permaisuri Bainun, Ipoh. Mangsa dikatakan telah ditembak ketika sedang minum bersama rakan di restoran yang berhampiran dengan Kampung Simee.
  • Bermula dari 12 April 2013 sehingga Ogos 2013, 30 kes tembak telah dilaporkan dan kebanyakan penembak menunggang motosikal bagi memudahkan jenayah dilakukan.
p/s: Mudahnya nak cabut nyawa orang. Mudahnya bagi setan menang. Mudahnya ikut hawa nafsu. Pendek kata mudahnya nak susahkan orang. Semoga Tuhan permudahkan orang macam ni terima balasan cepat.

#tmg2013

Sunday, 18 August 2013

Sama Tapi Tak Serupa: Nama Tempat di Sarawak-Semenanjung-Sabah

Di Malaysia, ada bermacam-macam jenis nama tempat. Nama tempat diberi berdasarkan sejarah, peristiwa ataupun tokoh. Di Sarawak khususnya, terdapat banyak nama bandar, kampung dan daerah yang unik. Ada juga berkongsi nama yang hampir sama, tapi tempat tak serupa.


Tapah, Sarawak
Tapah merupakan bandar kecil di Sarawak, dengan jumlah populasi 1000-2000. Ia terletak di kawasan Kuching-Serian dan juga berhampiran dengan Pekan Beratok. Ia juga termasuk dalam pecahan kawasan Daerah Bandar Tapah.

Persamaan: Tapah di Batang Padang, Perak.

Serembang, Sarawak
Serembang ialah sebuah perkampungan yang terletak di Spaoh, bahagian Sri Aman, Sarawak. Kampung ini terkenal dengan penanaman padi huma dan padi bukit.

Persamaan: Seremban di Negeri Sembilan

Sibu, Sarawak
Sibu merupakan bandar ketiga terbesar selepas Kuching dan Miri. Ia juga dikenali sebagai ChinaTown di kalangan penduduk Cina di Sarawak memandangkan populasi orang Cina di Sibu adalah tinggi. Ia terletak berhampiran dengan Sungai Rajang dan Sungai Igan.

Persamaan: Pulau Sibu di Johor

Merapok
Merapok ialah bandar kecil yang terletak di bahagian Limbang, Sarawak. Ia terletak berhampiran dengan negeri jiran, Sabah. Ia merupakan pintu masuk/keluar imigresen antara Sarawak dan Sabah.

Persamaan: Kampung Merapok Hulu, Sabah

Pakan
Pakan ialah bandar kecil yang terletak di daerah Julau, bahagian Sarikei, Sarawak dan 153.8 km dari bandaraya Kuching. Majoriti penduduk adalah orang Iban.

Persamaan: Pekan, Pahang.

Betong
Betong ialah bandar dan pusat pentadbiran bahagian Betong di Sarawak. Ia terletak di kawasan Saribas. Sungai Batang Lupar, Sungai Batang Saribas dan Sungai Batang Kelaka merupakan tiga sungai utama di Betong. Populasi dikuasai oleh orang Melayu, diikuti oleh Iban, Cina, Bidayuh, Melanau dan kaum-kaum kecil.

Persamaan: Bentong, Pahang.

Lundu
Lundu merupakan bandar kecil yang terletak di barat daya bahagian Kuching dan bersempadan dengan Kalimantan Barat, Indonesia. Populasi dikuasai oleh kaum Bidayuh (Jagoi, Selako dan Lara), diikuti oleh Cina, Melayu, Iban dan lain-lain. Ia merupakan pusat pelancongan yang terkenal di Sarawak kerana keindahan pantai dan alam semula jadi.

Persamaan: Lendu, Melaka.

Selangau
Selangau ialah pekan kecil yang terletak berdekatan dengan Sungai Batang Mukah yang mengalir ke Laut China Selatan. Lokasi pekan ini juga terletak 74 km dari Sibu, 84 km dari Mukah dan 134 km dari Bintulu.

Persamaan: Selangor

Batu Gong
Batu Gong ialah  pecahan kawasan pentadbiran di bahagian Kuching, Sarawak dan memegang status mukim.

Persamaan: Kampung Gong Batu, Terengganu

Siniawan
Siniawan merupakan pecahan kawasan pentadbiran di Bahagian Kuching, Sarawak dan juga merupakan sebuah daerah di Sarawak.

Persamaan: Sitiawan/Setiawan, Manjung Perak.

Tanah Salak
Tanah Salak merupakan pecahan kawasan pentadbiran di bahagian Kuching, Sarawak, sebuah daerah kecil dan memegang status mukim.

Persamaan: Pasir Salak, Perak

Matang
Matang ialah lokasi yang menempatkan kuil tua Sri Maha Mariaman di Kuching serta pusat rekreasi keluarga iaitu Matang Family Park, Kubah National Park dan Matang Wildlife Center. Ia termasuk dalam pecahan kawasan pentadbiran untuk Daerah Bandar Batu 8 (Jalan Matang)

Persamaan: Matang, Perak

Stampin, Sarawak

Stampin merupakan daerah kecil yang terletak di bandaraya Kuching dan ia ditadbir oleh Majlis Bandaran Kuching Selatan (MBKS). Daerah ini merangkumi kawasan BDC (Borneo Development Corp.), estet perumahan seperti Hui Sing Garden dan juga kawasan kediaman seperti Kampung Stutong  dan Stampin Baru.

Persamaan: Tampin, Negeri Sembilan


p/s: penambahan maklumat sangat dialu-alukan

#tmg2013

Tuesday, 13 August 2013

Questions You Don't Have to Ask in Daily Life

As a human, we're curious to everything. We like to ask, we want some answers and we asked almost everything in our life; about salary, about job, in research studies, at school, or during lunch time. We realized that questions are the ultimate infinity, it can never be stopped. But, as always, there were some questions, you already knew the answer, but you always ask about it. Most repeated questions are usually very-very simple but why you keep asking about it? The answer is obviously in front of you. So, shake your brain wisely.

The examples:

When you know you look terrible and you are obviously not in good shape, don't ask: Do I look bad? If you ask me, I'll say: Get a mirror...

Self-reflection; if you're not very good in laundry, why spend hours in front of your washing machine and ask: How to clean this? Get your mother, she knows the best.

Sometimes, you want to sing the highest pitch in song. But you know you can't, so why asking: How to reach the high notes? Simple, you're the amateur so, just scream out.

There was a time, you have nothing to say but you want to say something to someone nearby. So, why ask: Today is hot, isn't it? Instead of asking the obvious thing, why don't you say: Today is very nice.

Always, whenever you meet a sudden problem and you don't know how to solve it, you shouldn't ask: How to clean this mess? You see, questions are good but it won't solve the problem very quickly. So, act first.

Ready to meet your date, you spend hours in front of the mirror but at the end, you might ask: Do I look great? or How do I look? Come on, just be confident. As long you look nice (and not weird), be optimist on your beautiful day.

When you saw something interesting or awful, you might ask: What is that? or What is that?. Actually, you don't have to ask. Watch first, then you'll be understand.

One day, a stranger suddenly greets you at the street. If this happens to you, you're not interested with the person, or you feels unsafe, don't ask anything such as: Do I know you? or Who are you? or Do we know each other? It's better for you to have a polite smile, and leave immediately. Or, go straight into a police station if necessary.

Breaking up in relationship is painful. You'll cry and scream, but don't ask: You don't love me anymore? or Why you did this? or Am I not good enough? Remember, the answer might kill you so don't ask. It is enough to bear the situation.

Someone argued your opinion and the argument is very tensed. The typical question might be: What do you want from me? or What is wrong with you? or You think you know everything? Relax, don't react much with the argument. The things they want from you is: the real truth, your failure or just simply a provocation.


And yes, there's a lot of questions we don't have to ask in daily life. I admit I did it too, sometimes. For a small matter, questions are not necessary. The exact answer is what we need the most. 

p/s: Sometimes, there's a question, not so worthy to become a question.

#tmg2013

Sunday, 11 August 2013

Your Daily Regret

Everyday, we regret something we did and sometimes we thought, "If only I didn't do that, it would be great." However, regret always come later whenever we made the decision. Some regrets were big, some were small but no matter what kind of size your regret was, the repetition, consequences or the circumstances, regret is always a regret.

So, do you have something you regret yesterday, or a day before that or another day before that? Check out some list.

You feel so regret about:
  • You forgot to zip your pant after you come out from public toilet.
  • You thought your make-up is great so that why people keep looking at you but the fact is you create a worse thing on your face.
  • You trust that fella but later that fella betrays you.
  • You thought you did the best in test and expecting a very good result however you just able to get C.
  • You believed so hard about your long lasting relationship and happy together with your soul mate but later, he/she cheated you, just like that.
  • You pick a wrong food yesterday, and pick the same wrong food on the other by accident.
  • You thought you're great in game but actually you're not.
  • Your favourite soccer team didn't score any goal after a long match with the opponent.
  • You stay all night, just to wait your favourite show on TV but suddenly the show has cancelled.
  • You say a thing which is a secret.
  • You misunderstand your family or friends.
  • You just can't believe you were failed in things you loved the most.
  • You hate yourself after spending so much in shopping complex. Now, you're broke.
  • You didn't do anything right, and everyone scolded you.
  • You eat too much, stomach ache and meet difficulties to take a dump, even the smallest one.
  • You slip and smack on the floor so hard in front of public because of your new shoes.
  • You're being scolded by your parent in front of your aunties and uncles.
  • You doing shameless thing without using your brain to think first.
  • You acted so hard in order to attract a guy/girl you liked but at the end, they just hate you.
  • You blew up the kitchen because of your first attempt to cook.
  • You're left by bus because you thought that bus would stop nearly.
  • You didn't understand the things that people were talking but you refused to ask and talk like you know, but you don't.
  • You borrowed some money yesterday, but you have to borrow again because you're unable to settle your previous debt wisely.
  • You bet hard about something but then you lose.
  • You didn't know why you have to go out when you didn't buy anything or know where you want to go.
  • You don't understand yourself why you did the mistakes, although it was obviously a mistake.
  • You know that fella always stab your back [not literally] but you still have faith to trust him/her.
  • You bought something you want but later you noticed you didn't used it frequently, or used it very well.
  • You bought something but later you realized the item has a very bad review.
  • You went out for a vacation but being robbed, or being tricked or disappointed by the sudden event.
  • You went to join a reunion but your all classmates were sucks.
  • You met your old friend but they acted like they didn't know you at all.
  • You choose a wrong day to go out for picnics/hangout.
  • You choose a wrong guy/girl right after you're engaged.
  • You choose a wrong toilet bowl right after you take out your shit.
  • You wear a wrong cloth at the wrong event.
  • And you regret every smallest thing you did and you feel ashamed about it everyday.
So, what's your daily regret?

#tmg2013

Saturday, 10 August 2013

Musim Raya: Jaga Perut Anda



Di musim raya ni, korang campak kebiasaan puasa tu ke tepi dan makan ikut suka perut korang. Maklumlah semua orang sibuk buat open house, selera pun open jugak. Seperti yang korang tau, jumlah kalori dan lemak dalam masakan hari Raya agak tepu jadi adalah lebih baik korang makan dalam kadar yang korang mampu.




Kenapa korang harus jaga perut?

Pertama, dah sebulan korang puasa. Perut pun tak amek OT. Then, bila hari raya korang sondol lembu, ayam, unta, itik. Tu dah diibaratkan macam korang sumbat daging mentah berkilo-kilo dalam microwave kecik dan korang paksa microwave tu bakar daging tu sampai masak. Sudah pastilah microwave tu rosak tapi kalu microwave takpe la jugak, boleh beli baru. Kalu kantung perut, mana korang nak beli? Kat bilik mayat?

Kedua, selepas puasa sebulan korang berjaya menurunkan berat badan demi nak bergaya sakan di pagi raya. Bukan senang nak kuruskan badan bagi orang yang ada metabolisme rendah, lainlah macam aku. Selepas korang teruk berusaha, then bila pagi raya korang lupakan effort tu dah makan sepuas-puas nafsu macam nak mati esok hari. Rileks la, takkan tak amek pengajaran dari bulan puasa kot? Puasa tu kan untuk kawal nafsu. Mahukah anda kelihatan boroi selepas hari raya ketiga selepas sebulan berpuasa?

Ketiga, pasal jimat. Bulan puasa biasanya bulan untuk korang jimat berbelanja, lainlah kalu korang hantam makan banyak dan habis ratusan ringgit. Di bulan Syawal ni, susah untuk korang berjimat sebab korang nak buat open house. Takkan nak hidang nasi kosong takde lauk kat tetamu kot? Nampak sangat kudukut tahap jering. Tapi masalahnya, sebelum tetamu makan, korang makan lagi banyak. Kononnya nak test je. Jadi, apakah makna jimat dari perspektif anda?Jimat duit je ke? Jimat makan tak boleh?

Keempat, pasal hadam. Makan banyak selepas bulan puasa biasanya menyebabkan korang tak lawas. Memanjang je sembelit. Meneran tapi tak keluar2. Dah tau susah nak berak, makanlah makanan berserat. Sekadar nak berkongsi cerita, kalu tak berak, segala kekotoran dan bahan kumuh dari hati dan ginjal akan terperap dalam salur usus. Bila masalah sembelit berlaku, kekotoran bahan kumuh tu akan jadi bakteria pada usus. Sekiranya korang tak berak, bakteria tu akan bagi effect kat perut. Perut bertambah sakit, badan tak selesa dan korang jatuh sakit. Sampai ke satu tahap yang serius, usus mungkin mereput dan perlu dibuang sedikit bagi memudahkan proses berak, seperti yang dihadapi oleh seorang pesakit dari China. Sanggup ke korang hadapi situasi ni? Aku tak rasa korang sanggup.

Kelima, kesihatan. Makan boleh dicari, dibeli. Tapi kesihatan tak boleh dicari atau dibeli. Apa yang korang boleh beli cuma pil kesihatan, supplement dan rawatan hospital je. Disebabkan perut, semua jadi sakit dan maintenance pun meningkat. Sebelum sakit memanglah korang tak kisah, tapi bila sakit dan pike pasal mati, baru sibuk nak jaga perut. Jadi, bersenam la siket. Utamakan kesihatan korang.

Keenam, sayangilah perut anda. Macam slogan Vitagen. Kalu anda tak sayang perut anda, siapa lagi? Takkan jiran sebelah kot? Lagipun, perut korang bukan tempat pembuangan sampah.  Korang tau kan macam mana bau tempat lupus sampah? 
_______________________________________
Okeh, setakat tu je. Entri ni bukan nak kutuk gaya makan seseorang, cuma nak ingatkan korang untuk makan dengan selamat di hari Raya jadi taklah sesak sangat hospital dan farmasi masa bulan Syawal. Kat sini aku titipkan pepatah urban untuk korang:

 "Kerana ayam badan terancam, kerana minyak susah nak berak, kerana lembu perut tak tepu, kerana santan binasanya badan."

Hhahaha, selamat berhari raya ;)

#tmg2013

Friday, 9 August 2013

Kuching dan Sibu: Sejarah di Sebalik Kebakaran

Sebelum ini, terjadi dua kebakaran besar di Sibu, iaitu kebakaran rumah kampung di Kampung datu pada Jun 2013 dan 20 deretan rumah kedai di Jalan Tukang Besi pada bulan Julai 2013. Seterusnya, Hospital Umum Sarawak yang terletak di Kuching telah terbakar disebabkan oleh terowong utiliti pada Mac 2013. Kemudian, beberapa buah rumah telah dijilat api di Kampung Sungai Bedil, Kuching sebelum Hari Raya.

Aku tak tahu apasal tahun ni ada banyak tragedi kebakaran di dua tempat ni.

Tapi, sejarah menyatakan bahawa: "History is the endless repetition of the wrong way of living"- Lawrence Durrell

Kebakaran Kuching 1884

China Town
di Jalan Carpenter
Pada 20 Januari 1884, Kuching dikejutkan dengan berita kebakaran di sebuah rumah di sudut Jalan Carpenter dan Jalan China (kawasan China Town). Apabila bomba dan polis ke tempat kejadian, api sudah marak dengan cepat, menjulang naik ke bumbung rumah dan merebak terus ke Bazaar Besar. Terdapat deretan rumah kedai yang diperbuat daripada kayu di hadapan Jalan China dan keadaan tersebut memudahkan api merebak dengan lebih cepat.

Beberapa orang Eropah, termasuk anggota gereja Kristian, beratus-ratus orang Melayu di bawah Datu mereka dan para pekedai Cina datang menghulurkan bantuan dengan menyimbah air yang diangkut dari sumber berdekatan bagi membantu meringankan tugas bomba. Walau bagaimanapun, api semakin marak dan terus mara ke bahagian deretan rumah kedai yang dibina pada 1872 dan ia terletak berdekatan dengan Bazaar Besar. 

Kemudian, angin tiba-tiba berubah arah dan api merebak semula ke Jalan Carpenter dan merebak kedua-dua belah jalan iaitu Jalan Rock dan Jalan Bishopgate. Kebetulan, terdapat beberapa buah bangunan batu yang baru saja didirikan  oleh peniaga dan juga salah seorang pengasas Ghee Soon & Company. Kebanyakan bangunan itu merupakan pusat biliard dan restoran. Maka, keadaan menjadi lebih serius apabila api menuju ke arah bangunan tersebut.
Bangunan Steamship

Selepas itu, api menyerang ke kawasan Pejabat Kerajaan yang terletak di Jalan Rock. Di situ, api telah membakar kedai Ghee Soon, firma terbesar orang Cina di Kuching yang memonopoli bisnes candu, arak dan judi sejak tahun 1867. Ia juga menjual pelbagai jenis barang yang aneh, champagne dan juga tempat menyimpan duit kerana dahulu tidak ada bank. Kedai itu terletak bersebelahan dengan gudang Steamship Company yang kemudian ditukarkan menjadi Bangunan Steamship Sarawak pada 1930.

Dikatakan apabila api semakin merebak dan terdapat jarak antara rumah kedai, hujan tiba-tiba turun dengan lebat. Api yang marak akhirnya berhenti di hujung Jalan Rock tetapi saki baki kebakaran masih berlanjutan di persimpangan Jalan China dan Bazaar Besar. Apabila orang ramai bimbang akan kebakaran yang masih ada di Bazaar Besar, sekali lagi hujan turun dengan lebat dan memadamkan api secara perlahan-lahan. Dalam tempoh 6 jam saja, api telah membakar hampir keseluruhan deretan rumah kedai dan pejabat yang diperbuat daripada kayu. Tua Pek Kong, tokong Cina yang terletak dengan Bazaar Besar antara bangunan yang selamat dari kebakaran besar tersebut.

Bangunan yang musnah itu akhirnya diganti semula- 70 buah didirikan pada 1885 dan selebihnya pada 1886. Jalan Ong Ewe Hai dibina pada 1885, setahun selepas kebakaran dan didirikan 40 buah rumah kedai. Disebabkan tragedi tersebut, Rajah Kedua, Charles Brooke mengeluarkan perintah beliau yang popular, "Pada masa depan, semua rumah kedai kayu akan dibina daripada batu."


Kebakaran Sibu 1889


Kebakaran besar kembali
(di Kampung Datu, Sibu)
Sibu, bandar ketiga terkenal selepas Kuching dan Miri dibuka pada 1862. Ia menjadi sebuah bandar kecil yang kaya raya pada awal 1880an. Disebabkan kepesatan perniagaan dan kekurangan rumah kedai kayu, kerajaan dan pemimpin Cina yang mendiami kawasan tersebut memutuskan untuk membina sebuag bazaar besar bagi memudahkan urusan jual beli dan kemajuan masa depan bandar. Dengan keputusan tersebut maka terbinanya bazaar besar di Sibu pada 1887. Bazaar tersebut terdiri daripada 60 buah rumah kedai sebaris dengan Jalan Channel dan hampir keseluruhan diperbuat daripada kayu belian.

Pada Februari 1889, penduduk dikejutkan oleh bunyi gong yang menandakan isyarat kecemasan dan mereka mendapati bazaar kemegahan mereka dijilat api. Dalam setengah jam saja seluruh bahagian besar bazaar telah hangus. Keadaan angin yang sentiasa berubah-ubah telah menyebabkan api sangat sukar untuk dikawal. Walaupun orang Melayu dan Dayak cuba untuk mengawal kebakaran tersebut dengan merobohkan beberapa rumah kedai tetapi ia tetap gagal akibat bahang api yang sangat panas. Akhirnya, pada pukul 6 pagi, api pun padam dengan sendirinya setelah meranapkan bazaar dan balai polis berhampiran. Namun, tidak ada korban nyawa dalam tragedi tersebut.

Peniaga mengalami kerugian besar yang dianggarkan berjumlah $150,000, suatu jumlah yang sangat besar pada masa itu dan kebakaran itu dipercayai berpunca dari aktiviti candu. Penghisap candu yang kepeningan dikatakan telah terlanggar lampu dan api terus menyambar kedai yang berhampiran. Selepas tragedi tersebut, mereka terpaksa membina semula kedai mereka menggunakan kayu kerana tidak mampu membina kedai mereka dengan menggunakan batu bata.

Kebakaran Sibu 1928

Pada Mac 1928, Bazaar Sibu yang pernah terbakar pada 1889 disebabkan oleh candu musnah sekali lagi pada awal pagi.

Pada tahun tersebut, jumlah kepadatan penduduk Cina meningkat berikutan kedatangan orang Cina Foochow pada 1901 dan 1902. Oleh sebab itu, kesesakan semakin serius dan kebakaran kali kedua juga menjadi semakin sulit.

Api dipercayai bermula dari belakang kedai dan tidak dikesan oleh sesiapa sehingga api menjulang ke atas bumbung. Kebetulan pula sudah 2 minggu tiada hujan di Sibu maka bangunan-bangunan kayu di kawasan tersebut sangat mudah terbakar. Kebakaran berpunca daripada penyambungan elektrik oleh orang tertentu bagi mengurangkan penggunaan kuasa elektrik. Keadaan angin yang berubah-ubah juga menyebabkan bazaar tersebut musnah sekali lagi walaupun  pada masa itu Sibu sudah mempunyai pasukan bomba. 

Sepanjang tiga jam kebakaran, keseluruhan bazaar yang terdiri daripada 230 rumah kedai telah musnah dan ramai peniaga kehilangan rumah serta harta benda. Jumlah kerugian dianggarkan sebanyak 4 juta dan 4 orang mengalami kecederaan. Namun, jika kebakaran tersebut terus merebak ke kawasan perkampungan Melayu, kadar kematian dan kemusnahan mungkin lebih dahsyat. Secara keseluruhannya, 290 buah rumah telah musnah tanpa sebarang kehilangan nyawa.


Robert Frost pernah menyatakan bahawa dunia ini mungkin dimusnahkan oleh api, atau ais. Tetapi, adalah lebih penting untuk mencegah daripada merawat.

p/s: Don't let history repeats itself.

Ruj: 
Sarawak Zaman Dahulu- Kebakaran Kuching 1884, Sibu 1889 dan Sibu 1928 [W.J Chater]
Sarawak Tourism- Steamship Building
Melanaublogger.com- Kebakaran Sibu Kampung Datu 2013
The Borneo Post-Preserve Kuching [article Oct 2012]
Tua Pek Kong [article for 3rd APRICPC 2013]

#tmg2013