Monday, 1 October 2012

Subjek sekolah dan Pekerjaan yang Sesuai..

Kalau kat sekolah, ditetapkan subjek apa yang patut kita belajar. Siapa yang science  stream kena amek kimia, fizik, add math, subject killer je. Sape art stream kene amek tasawur islam, sastera, perdagangan...subjek yang tak bunuh korang hidup2. Masa dulu, aku suka Sejarah dan berharap agar terlibat dengan kerja-kerja pemuliharaan tapi yelah, zaman sekolah macam ni la cita-cita. Bila dah keluar dari sekolah, baru la nampak realiti. Skang, mari kita berkongsi beberapa subjek sekolah yang terkenal dan korang minat serta pekerjaan apa yang sesuai dengan subjek tersebut.

Bahasa Melayu
Biasanya, orang akan kata sapa suka subjek BM korang boleh jadi cikgu BM. Tapi sekarang bukan senang nak jadi cikgu, terbukti sebab aku tak dapat (mungkin sebab ilmu tak cukup di kepala, bukan di dada) jadi selain dari bidang perguruan, korang boleh mencuba jadi penulis. Korang tulislah cerita pendek macam cerpen, atau puisi dan sajak. Korang juga boleh bekerja sebagai ahli bahasa (cam pendeta Zaaba,, Nik Safiah Karim), kerja ngan pihak DBP atau IPT. Tapi sekiranya bidang penulisan/kesusasteraan pun korang tak boleh, selayaknya korang ajar anak buah atau anak korang asas bahasa Melayu. Senang citer.


Bahasa Inggeris
BI merupakan bahasa kedua. Walaupun peratusan rakyat Malaysia dah celik BI tapi ada juga yang bermasalah. Siapa yang fasih berbahasa BI ni digalakkan bekerja jadi guru TESL atau involve dalam business network seperti hartanah, pelancongan, dan sebagainya.Selain jadi business people, ada juga yang memilih untuk terjun ke bidang penulisan, jurubahasa atau pengacara. Tapi, kalaulah bidang pekerjaan ni sukar untuk korang, adalah lebih baik korang jadi cikgu tadika. A for Apple, B for Bubble...


Matematik/Matematik Tambahan
Ni subjek yang aku tak suka. Susah betul nak skor (ke aku ni yang bodoh?) Bagi sesiapa yang suka sangat nombor dan formula, adalah digalakkan korang jadi akauntan, pakar ekonomi bisnes ataupun bekerja dalam bidang perbankan dan insurans. Selain tu, korang boleh jugak kerja jadi engineer ke arkitek sebab kerja tu pun melibatkan formula matematik (sudut 90, sudut cakah, tangen, kiraan 'pi' dan sebagainya). Tapi kan~, sekiranya korang rasa macam susah nak dapatkan pekerjaan kat atas, jadi cashier kedai pun korang boleh kira duit hari-hari. Ataupun, jadi kerani pengoperasian kerajaan mahupun  swasta. Korang pun kena involve dalam soal penyediaan slip gaji, laporan kewangan, statistik dan sebagainya. Selain tu, korang boleh berniaga apa je korang nak (jangan manusia pulak yang korang jual)


Sejarah
Subjek ni subjek kegemaran aku. Tak pernah gagal. Aku suka hafal fakta. Lagi pelik fakta tu lagi bagus. Untuk sesiapa yang suka subjek ni, pasti ada yang memasang impian jadi sejarawan, pendidik, penulis buku dan paling best ialah jadi archeologist. Menjadi seorang peguam pun kena ada asas sejarah kenegaraan yang kuat, pasal mahkamah dan akta. Walau bagaimanapun, sekiranya korang payah nak dapatkan pekerjaan tersebut, janganlah korang guna keupayaan sejarah orang lain untuk bergosip, propa dan mengadu domba. Kalu jadi penglipur lara cerita rakyat takpe, elok lagi. Kalu nak sangat jadi archeologist tapi tak dapat, kerja korek kubur orang meninggal pun elok jugak. Kerja fardu kifayah, dapat pahala besar.


Pendidikan Islam
Subjek ni penting bagi orang Islam. Dulu, kalu tak lulus ustaz/ustazah marah. Aku teringat kawan aku selalu meniru masa Tingkatan 3. Dia letak buku rujukan dalam baju sekolah. Bila ingat balik cam kelakar (tapi ingat ya adik2, jangan la meniru masa exam lagi2 subjek ni.) Bagi sesiapa yang gemar subjek ni memang disarankan jadi ustaz/ustazah, pendek kata jadi pendidik lah. Selain pendidik, korang boleh jadi pakar motivasi, bekerja ngan jabatan Islam negeri masing2, peguam syariah, pengamal perubatan cara Islam ataupun jadi pengacara TV macam Ustaz Don. Aku suka dengar cara beliau sampaikan dakwah. Sebenarnya, subjek ni tak terbatas untuk apa2 pekerjaan. Korang boleh menggunakan asas pendidikan Islam tak kira kat mana pun. Korang boleh involve dalam politik tapi jangan terlalu ekstrem dan terpesong. Itu dah bukan pekerjaan namanya, itu namanya ketaksuban.


Kimia
Subjek ni pon subjek favorite aku, walaupun susah (H20 + S03 jadik H2SO4...betul ke?). Sebaiknya sapa yang suka sangat subjek ni bekerja dalam kejuruteraan (macam kejuruteraan biokimia), saintis, pensyarah, cikgu kimia kat sekolah menengah, masuk bidang perubatan, penyelidikan, jadi chemist kat minyak dan petroleum). Skop pekerjaan memang mencabar, gaji pun best. Malah, status korang di mata masyarakat pun turut naik cam tangga gaji. Namun, sekiranya bidang pekerjaan tidak menepati citarasa korang, mungkin lebih baik korang jadi tukang kebun. Tukang kebun pun kena tahu kimia- racun perosak apa yang tak elok, baja mana yang bagus, kualiti tanah dan cara nak suburkan tanaman. 


Biologi
Subjek ni, aku tak ambek. Subjek ni dikatakan macam subjek Sains Moden tapi lebih mendalam. Aku tak tahu takat mana dalam subjek ni tapi apa yang aku tahu, subjek ni banyak tentang hidupan darat dan laut, anatomi manusia (contohnya cam otak manusia-serebrum serebelum...betul ke?) organisma dan juga tumbuh-tumbuhan. Sapa yang minat biologi ni sebenarnya boleh sekaki bersama peminat Kimia, skop pekerjaan diorang lebih kurang je.Korang boleh jadi doktor, pun boleh jadi analyst dalam bidang sains gunaan, kejuruteraan genetik, jadi cikgu sekolah (pilihan paling mudah), jadi ahli bioteknologi dalam syarikat farmaseutikal, industri makanan dan juga pertanian. Seperti yang aku dah kata sebelum ni, kalu pekerjaan di atas cam berat nak ditanggung, bertanilah korang. Petani pun terlibat dengan biologi, contohnya cam guna taik ayam jadi baja organik. Jadi petani pun boleh dapat untung.


Fizik
Haha~ subjek tak best. Aku tak minat hukum dalam fizik ni. Apa yang aku boleh ingat cuma inersia, pelanggaran momentum, Hukum Newton..tu je. Bidang kerjaya fizik ni luas bagi mereka yang minat sangat subjek ni. Korang boleh terlibat dalam industri elektronik, bahan komposit, nuklear, aloi,  terlibat dalam R& D (SIRIM, PORIM, MIMOS etc) ataupun melibatkan diri dalam bidang akademik (jadi pensyarah, profesor, cikgu) Yang paling best sekali ialah penglibatan dalam fizik angkasa, boleh kerja jadi angkasawan (macam Datuk Sheikh Muszhapar Shukor), bekerja lam bidang geofizik (kaji bumi), perubatan (fizik kesihatan sebagai contoh), meteorologi (fizik atmosfera) ataupun fizik tenaga (termodinamik). Senang citer, kalu susah sangat kerjaya ni, jadilah nurse x-ray, tukang ukur tanah, pembaca ramalan cuaca kat TV atau radio dan paling tidak pun, korang jadi wartawan sains, tulis pasal kemajuan sains je.


Lukisan kejuruteraan
Lukisan kejuruteraan ni dikhususkan untuk budak aliran Sains 3 kat sekolah aku dulu. Skang aku tak tahu. Subjek ni memang dah sah2 sesuai untuk arkitek and jurutera. Sapa yang terlibat dalam industri fizik pun harus tahu asas melukis pelan ni. Kalu tak nak jadi arkitek ataupun jurutera, korang boleh jadi pelukis. Beralih ke bidang seni. Lukis bentuk rumah, bangunan dan landskap menurut imaginasi korang. Tapi sekiranya korang tak nak, korang jadi cikgu seni visual. Lukislah apa yang korang nak, asalkan korang bahagia.


Geografi
Subjek ni pasal kaji bumi. Peminat subjek Fizik boleh terjun ke bidang ni. Untuk penggemar subjek ni dan berangan-angan nak kerja dalam subjek ni, di sini saya mencadangkan korang jadi perancang  pembangunan bandar dan wilayah, jadi juru ukur tanah, jadi pendidik, pegawai pertanian, bidang pengangkutan dan perhubungan, atau jadi usahawan. Paling best, korang boleh jadi menteri pengangkutan, menteri kerja raya, menteri perumahan dan kerajaan tempatan ataupun jadi menteri wilayah persekutuan dan kesejahteraan bandar. Kalu tak suka jadi menteri, korang bekerja la under kementerian tersebut. Kalu terasa sukar sangat nak masuk kerjaya macam tu, korang tanamlah cili depan rumah. Jadilah usahawan jual cili dan cili sos yang berjaya.


Pendidikan Jasmani dan Kesihatan
Orang dulu sebut PE (physical education), skang orang sebut PJ atau PJK. Aku sebenarnya suka subjek ni tapi masa PJ cuma sejam, 15 minit berebut tukar baju, 20 minit nak kumpul semua budak kelas, 10 minit cikgu preaching aka marah. 10 minit amek pekakas sukan. Baki 5 minit tu untuk main. Nak main apa 5 minit? Cam bongok je tampar shuttlecock 2-3 kali dah tu habis. yang suka subjek ni bagus jadi jurulatih, atlet, dan cikgu sukan. Korang pun boleh kerja under kementerian kesihatan atau kementerian belia dan sukan. Lagi senang korang jadi jurulatih tak bertauliah untuk anak korang. Jadikan anak korang atlet hebat cam Nicol David, Pandelela Rinong atau Lee Chong Wei. At least, dapat juga korang merasa kesenangan.


Teknologi Maklumat
Subjek ni meluas. Semua kerjaya nakkan asas IT dalam setiap pekerja. Ni kira pelengkap semua kerjaya kat atas lah. Skang, sapa tak tau IT tu ibarat duduk dalam gua. Sapa yang suka subjek ni boleh jadi webmaster, web analyst, cikgu IT (macam Cikgu Lim kat sekolah aku), bekerja dalam pangkalan data, komunikasi, sekuriti maya, pengaturcara, juruanalisa sistem, pustakawan, record manager, pensyarah dan juruteknik komputer. Kerjaya lain yang agak berisiko mungkin jadi hacker. Tapi bagi aku, yang paling best ialah jadi blogger. Jadi blogger pun kena tahu programming, html, css style dan linking dalam blog. Jadi rasanya, sebahagian cita-cita aku tercapai dengan adanya blog sendiri. 


Korang pulak macam mana?

MaGi 2012 (Copyright)

274 comments:

  1. assalamualaikum, saya mendapat aliran perdagangan dan seni tapi saya tertanya2 pekerjaan apakah yang sesuai dengan aliran tersebut...harap dapat jawab pertanyaan saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum. Saya mendapat aliran perdagangan but bolehkah saya mengambil jurusan undang-undang dengan aliran perdagangan? Harap dapat jawapan.

      Delete
  2. wksalam...pkerjaan yg sesuai bg aliran perdagangan ialah dlm bidang perniagaan (sama ada berniaga sendiri atau bekerja di syarikat perniagaan), khususnya dlm pengiraan akaun, bajet dsb. bidang perbankan juga sesuai spt juruaudit, akauntan, analyst dsb. bidang pendidikan dilihat sesuai untuk peljr aliran prdagangan mengembangkan minat mereka. perdagangan dan seni boleh digabungkan sebagai cabang bisnes yang menguntungkan spt hiasan dalaman, dekorasi, rekabentuk, lukisan dsb dijadikan sebagai produk dalam perniagaan, skaligus mengembangkan kerjaya dlm aliran tsbut. btw, sy bks pljr alirn sains tulen tp skg sy jd penulis/pelukis sbg kerjaya...beza x? hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum saya tahun ni amik pt3 kalau nak jadi polis kena ambik aliran apa atau aliran apa apa sahaja.tolong yer tengah pening nak amik aliran apa

      Delete
  3. salam.. sy merupakan pljar lepasan spm.. sy dahulu mengmbil subjek geografi dan pendidikan seni visual... ttp sy x ambil sbjek fizik,add maths,biologi dan kimia... adakah sy layak untuk ambil bidang geologi.. hrp mmbantu.. trima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saudari Nur Suhaili, sebenarnya bidang geologi memerlukan asas dalam subjek fizik, add maths, bio dan kimia. Tp saudari jgn bimbang. jika saudari amat berminat dalam bidang geologi, saudari boleh mengambil bidang pengurusan maklumat (iaitu perpustakaan dan maklumat) kerana ia mencakupi pelbagai bidang dan terdapat pustakawan yang khusus dalam bidang-bidang tertentu. ketua fakulti sy pernah menjadi pakar geologi selama 15 tahun dan akhirnya bertukar ke dalam bidang pengurusan maklumat. kata beliau, perpustakaan adalah pusat ilmu dan rujukan. Saudari boleh mencuba dalam bidang ini sebagai langkah pertama untuk mendalami bidang geologi. Harap maklumat ini dpt membantu saudari :)

      Delete
  4. Sy lepasan spm.. Minat subjek sej , bm, bi, dan mat.. Mat tamb mmg ko.. Saya keliru.. Apa course yg sy bule ambk berdasarkn manat sy tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. subjek yang saudari fnordiana sebutkan itu adalah subjek teras yang memungkinkan saudari untuk bekerja dalam bidang apa saja yang saudari suka sama ada unit kerajaan atau swasta (e.g: perguruan, pengkeranian, badan beruniform etc.) Saudari jangan bimbang ttg math tambahan kerana cikgu sy pernah bagi nasihat- tak boleh score add math? tak apa. yg penting subjek teras lulus. berkenaan dengan course jika saudari nak sambung belajar, spt yg sy katakan tadi, subjek yg saudari minat itu subjek teras. saudari boleh ambil apa-apa bidang spt IT, bahasa, undang-undang, pendidikan etc. apa-apapun, saudari harus spesifikkan minat saudari :)

      Delete
  5. Assalammualaikum.. Saya nak tanya sikit.. Sy masuk kelas sains 2.. Sy ambik aliran sains sukan.eko.pdagangan,math&sains biasa jer .. Agak pening kpala juga sy nak pikir pasal peluang kerjaya..pasal nak ambil kira minat.. Soalan sy sbnrnya agak² ada tak pluang nak jadi ahli farmasi@akauntan kalau masuk aliran ni.. Harap terjawab

    ReplyDelete
    Replies
    1. saudari Siti Norhasrizah, saudari mempunyai peluang dalam bidang akauntan. rsnya mcm x layak sy nak bercakap pasal bidang ni sbb sy pun x pandai matematik (hahaha~). tp jika saudari mempunyai pengetahuan yg baik dlm subjek math dan perdagangan, saudari boleh mencuba bidang ini. yg penting minat, sbb sy pernah lihat sndiri seorang pljr yg pandai dlm math dan perdagangan. dia ambil diploma perakaunan. but disebabkan x tahan tekanan, dia keluar dan cuba ambil bidang perguruan. sekrg dia dh jd cikgu di kelantan. berkenaan dengan bidang farmaseutikal pula, ia memerlukan asas subjek bio dan kimia yg baik. tp jika saudari sgt minat dlm bidang farmaseutikal, sy cdgkan saudari ambil bidang kejururawatan sbg langkah pertama untuk mendalami ilmu farmasi. itulah cdngn sy, harap dpt membantu :)

      Delete
  6. Apa peluang pekerjaan yg sesuai utk aliran perdagangan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila sebut pasal perdagangan, ramai yang cakap kerjaya yang sesuai mestilah melibatkan perniagaan, perbankan ataupun insurans dan sebagainya. tapi adik jangan pressure diri fikirkan peluang kerja yg sesuai utk aliran perdagangan sebab masa depan ni unpredictable. dalam aliran perdagangan ni, adik boleh pilih kerjaya apapun (kerajaan atau swasta or bekerja sendiri). Apa yang penting, lulus SPM dengan jayanya. Lepas tu, bolehlah proceed minat seterusnya. Harap dapat membantu :)

      Delete
  7. Assalam saya bdak lepasan pt3 .. saya nak jdi seorang akauntan... tpi saya terpksa masuk kelas perdagangan ekonomi asas dan geo.. boleh ke saya terus kan cita2 saya atau teruskan kerjaya mengikut aliran yg saya ambil? mohon saudari dapat membalas komen saya😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada unknown, teruskan cita-cita adik jika itu yang adik paling minat. Walaupun unknown berasa terpaksa masuk kelas perdagangan, ekonomi asas...subjek itu amat membantu sebenarnya kerana ia menyokong subjek matematik secara literal. Bila adik tamat SPM nanti dan subjek teras adik lulus dengan baik sekali, cuba mohon dip. in accountancy. Itu langkah pertama untuk menggapai cita-cita adik. Tapi sebelum mendapat diploma penuh, terdapat program pra diploma yang menuntut pelajar untuk lulus untuk masuk ke program diploma penuh. Jadi, kuatkan hati adik untuk belajar bersungguh-sungguh. Semoga berjaya :)

      Delete
  8. Assalamualaikum. Saya bakal menduduki spm pd tahun ini. Saya mengambil lukisan kejuruteraan di sekolah. Saya meminati smua subjek tetapi kurang meminati subjek lukisan kejuruteraan dan fizik. Jika berkesempatan utk menyambung belajar , kos apakah yg perlu saya ambil selepas spm ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksalam Aqilah. sy ucapkan advance good luck sbb Aqilah nak ambil spm tahun ni. Apa yg sy boleh cadangkan untuk Aqilah untuk kos yg Aqilah ambil selepas spm ialah kos yg berkaitan dengan pentadbiran, kewangan, pengurusan maklumat ataupun sukan. Memandangkan Aqilah suka semua subjek (tetapi kurang minat dengan subjek berbaur sains-lukisan kejuruteraan dan fizik), Aqilah sebenarnya ada peluang yg luas untuk ambil kos yang lain (selain dari cadangan sy). Apa yg penting ialah pemilihan kos itu mestilah menepati minat, bersesuaian dengan kehendak semasa dan juga peluang-peluang kerjaya di masa hadapan. Apa-apapun, sy doakan Aqilah berjaya :)

      Delete
  9. assalamualaikum.. subject elektif saya ialah ekonomi asas, ekonomi rumah tangga dan geografi. jadi saya ingin bertanya apakah pekerjaan dan jurusan yg sesuai untuk saya lepas spm nanti?

    ReplyDelete
  10. assalammualaikum .. sya merupakan aliran perdagangan dan geografi pada tahun ini.. peluang pekerjaan apa ka yg sesuai dngan aliran sya tu

    ReplyDelete
  11. assalammualaikum.. sya mmndapat aliran perdagangan dan geografi pada thun ini peluang pekerjaan apakah yg sesuai dngan aliran sya ini ??

    ReplyDelete
  12. Hai, sy ambil aliran ekonomi.. Bidang kerjaya apa yg sesuai utk saya

    ReplyDelete
  13. kpd puteri syahira, unknown, danial danzz dan marion gan. aliran apa yg anda lalui skrg di sklah tak semestinya mempengaruhi kerjaya anda di masa hadapan. Tapi jika anda berminat dalam subjek ekonomi dan perdagangan, bidang pengurusan kewangan (spt insurans, perbankan, pentadbiran, pengkeranian, perniagaan, perguruan, akauntan etc) dilihat sesuai utk diceburi. Bagi yg meminati subjek geo, bidang ukur tanah, senibina, town-planning, kejuruteraan sivil, ataupun terlibat dalam geosains. Apa yg penting ialah minat anda dan apa yg anda mahu jadi di masa akan dtg. Jangan tertekan dengan aliran yg anda ambil skrg krn masa depan is unpredictable. Sy doakan anda berjaya. Harap dpt membantu.

    ReplyDelete
  14. Klau mau jdi pegawai perhutanan prlu ambil subjek apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shawn John, pgw perhutanan ialah pekerja yang bekerja di dalam jbtn perhutanan. Ada beberapa jnis gred pekerja: pengawas hutan, renjer hutan G17, penolong pemelihara hutan G27 dan seterusnya. jika shawn berminat utk jadi pgw perhutanan, menjadi renjer hutan satu permulaan yg baik. shawn perlu lulus semua subjek dlm SPM, terutama skli subjek BM, ataupun ambil sijil perhutanan dari institutlatihan phutanan. renjer hutan berpeluang utk naik pgkat mjadi penolong pemelihara hutan jika ada diploma perhutanan Mungkin juga diploma yg bkaitan dgn pertanian atau geografi. Diharap mklumat ini dpt mbantu

      Delete
    2. Ohh . Saya lebih berminat dengan pengawas hutan . Sijil prhutanan dri institut ltihan prhutanan tu macam mana cara nak dpatkan? Maklumat sangat mmbantu . Terima kasih , hehe

      Delete
    3. shawn, perkhidmatan pengawas hutan diklasifikasikan sbg pertanian. syarat lantikan ialah lulus PMR atau mempunyai sijil perhutanan pengawas hutan dari jabatan perhutanan atau sekolah latihan perhutanan kerajaan(info ini sy ambil dari e-recruitment). jika shawn berminat, sila mohon di SPA atau e-recruitment (sarawak). berkenaan dengan sijil perhutanan, latihan tsebut boleh didapati di sekolah perhutanan kepong, institut perhutanan sabah dan institut latihan perhutanan (FOTRAIN). Sila rujuk laman sesawang Jabatan Perhutanan Malaysia. Contoh borang permohonan adalah spt berikut: http://www.forestry.gov.my/images/pdf/2015/BORANG%20PERMOHONAN%20KEMASUKAN%20SIJIL%20PENGAWAS%20HUTAN%202015.pdf

      Delete
    4. Ohh . Sya lebih brmnat dgn pengawas hutan ttapi d pngkat yg tinggi . Subjek apa yg ssuai? Nak jdi pngawas hutan bnyk saingan tak? Susah ka mau dpat kerja mcm ni?
      Mklumat sngat mmbantu , tq very much. Hehe

      Delete
    5. jika Shawn berminat utk pangkat yg lebih tinggi, sebaiknya Shawn apply diploma perhutanan di UPM. kampus UPM cawangan sarawak terletak di Bintulu. sebelum mdpt diploma, perlu lulus peringkat asasi sains pertanian terlebih dahulu sekurang-kurangnya PNGK 2.00. bagi peringkat ijazah, UPM dan UMS mempunyai fakulti perhutanan. tahap saingan untuk jd pengawas hutan tak dapat dipastikan tapi mempunyai sokongan seperti sijil latihan atau mempunyai kelayakan yang lebih khusus dalam bidang perhutanan amat membantu untuk mendapat pekerjaan pengawas hutan. saya doakan shawn berjaya dalam bidang yg shawn impikan. :)

      Delete
  15. salam,, saya lepasan spm 2015 dan akan mendapat keputusan spm pada hari khamis ini which is 3/3 asual..saya sudah lama membeli pin upu tapi sampai sekarang masih pening kepala nak isi. saya mengambil sains tulen tpi smpi skrg minat saya bukan ke arag perubatann. i think my fav subject adalah fizik..maybe its weird for a girl.haha. tai entahlah mmg minat gia tapi tak penah la nak score sgt in exam..saya mmg nak apply enginnering puna course but tak tauu which one suitable for me.aduh pening gak,bukan satu je nak kena isi tapi banyak.lol..the question are.......which engineering course yg mostly girl choose ? thanks.. u can email me nurazlinnatasya98gmail.com or i will email u later indeed.,coz mmg tgh stress giloss

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpda Badcat, sy doakan keputusan anda cemerlang with flying colours. berkenaan dgn course yg badcat ingin ambil, agak konflik skrg ni rasanya sbb ambil sains tulen. tp x brpa minat ke arah medic. suka subjek fizik tp xpenah nk score sgt dlm exam. teringin nk apply engineering tp xpasti yg mana sesuai. apa kata badcat try civil engineering. ia xbrkaitan dgn medic, badcat pun ada keinginan nk apply engineering dan course ni ada kaitan dgn hukum fizik sbb bidang ni merangkumi aspek pembangunan (e.g: geoteknik, jalanraya, struktur & bahan, alam sekitar dan hidraulik & hidrologi). fyi, civil engineering biasanya dimonopoli oleh pljr lelaki tp skrg pljr perempuan pun byk yg berani mncuba. mungkin zmn skrg isu gender dlm pekerjaan dh mula berkurangan. apa2 pun, sy harap mklumat ni dpt membantu.

      Delete
  16. Assalamualaikum saya lepasan spm. Saya sebenarnya tak tahu nak sambung belajar dalam aliran apa tapi saya memang minat melukis potret. Jadi aliran apa yang sesuai untuk saya ambil dan pekerjaan apa yang sesuai nanti untuk saya? Terima kasih :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmusic, jika anda minat melukis potret...sy sgt faham sbb sy pun suka lukis potret (selain doodle yg pelik dan artwork2 yg lain). bagi org bersifat seni, sy cdgkn mmusic ambil aliran seni. ada byk aliran seni sbnrnya, kalau boleh ambillah bidang yg sesuai dgn kehendak dan boleh dijadikan kerjaya. sy tak kata bidang seni lukis susah utk cari makan tp kalau mmusic cukup kreatif, pasti ada caranya. mostly, kerjaya yg memerlukan skil seni bersifat freelance. tp x salah kalau mmusic cuba ceburi bidang kepolisian sbb lukis potret adalah keperluan dalam mengecam wajah. itu pendapat sy lah, hrp2 membantu mmusic

      Delete
  17. Hi. Tahun ini sy akan mnddki SPM. Subjek yg ditwrkan utk SPM dlm kls sy ialah Bm,BI,Sej,Sc,Math,Geo,Add Sc, Moral, Add math. Sy diberi pilihan utk mgmbil atau tidak mgmbil subjek add math. Sy tgh pening skrng ni adkah sy perlu ambil atau tak. Markah add math sy x lah memuaskan. Dlm lingkungan 10-12 markah kalau nak ikut result last exam. Sy mempunyai minat dlm mgmbil Bidang Arkitek. Tetapi sy risau jika klykn utk mgambil bidang ini memerlukan subjek add math. Sy diberi tempoh sehingga hari isnin minggu hdpn utk mbuat kptsn. Sy tgh pening nak ambil atau tak subjek add math. Sy hrp anda blh bantu sy. Blh emailkan kat sy (Darrencasper51673@gmail.com).. Kalau blh sy nak pdgn anda ASAP sbb sy diberi tempoh yg singkat utk membuat kptsn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. darren, sy bukan penggemar add math. to be truth, sy fail subjek add math 10 thn yg lepas. tp add math penting dlm architecture field. lukisan kejuruteraan dan fizik juga penting utk bidang ini. sy bimbang dengan result add math yg darren sebutkan di atas. sy nasihatkan darren cuba besarkan perspektif dan lihat kerjaya yg lain. sy masih ingat pesanan guru add math sy suatu masa dahulu- "You can try, but if you have no passion in it, so why waste your time? Search another way, and you'll be okay."

      Delete
  18. Salam. Tahun ni saya spm. Saya ambil elektif seni dan ert. Saya minat seni dan bm. saya tak pasti saya layak menjadi cikgu walaupun saya minat mnjadi cikgu. Atau apakah ada pekerjaan yg lebih baik selain itu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ziezie, jadi cikgu adalah tanggungjawab besar. tp kalau jadi cikgu seni visual, sy rasa...it's fun! belajar bersungguh-sungguh tahun ini dan dapatkan keputusan yang cemerlang. kemudian, apply perguruan atau ambil diploma pendidikan pra sekolah di uni atau kolej yg sesuai- sbb pra sekolah melibatkan byk aktiviti berdasarkan seni (sy pernah kerja di pra sekolah jd buat artwork dgn budak2 is really fun). ataupun, jika ziezie teragak-agak utk jd cikgu, boleh ambil diploma di fakulti seni lukis & seni reka uitm. hrp maklumat ini membantu ziezie :)

      Delete
  19. assalamualaikum . saya nak tanya soalan . apa kerjaya kita, kalau kita ambil subjek tasawwur islam . saya berminat menjadi seorang peguam syariah . adakah saya dpt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksalam razzieman. tasawwur islam dilihat menyokong razzieman utk mohon dip.syariah selepas habis spm. selain subjek tersebut, subjek pendidikan islam dan bahasa arab penting utk menceburi bidang ini.untuk maklumat lebih lanjut, sila rujuk pautan ini:

      http://umiemutalib.blogspot.my/2012/12/senarai-ipta-yang-menawarkan-kursus.html

      http://suaraserak.blogspot.my/2012/02/mahu-jadi-peguam-syarie.html

      harap maklumat ini dapat membantu razzieman.

      Delete
  20. assalamualaikum, saya merupakan pelajar stpm P2 dan mendapat aliran kemanusiaan. Saya mempunyai cita2 utk bekerja dalam bidang civil engineering nanti tapi saya tertanya2 bolehkah saya bekerja dalam bidang tersebut sedangkan saya tidak mengambil math T semasa di tingkatan 6 . harap dapat jawab pertanyaan saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksalam Hanis. utk stpm holder yg berminat utk ambil ijazah civil engineering, syarat kemasukan ialah lulus subjek pengajian am, math T, fizik dan kimia (sekurang-kurangnya C). pelajar aliran sains tingkatan 6 mempunyai peluang utk melanjutkan pelajaran dlm bidang ini. Jadi Hanis menghadapi masalah utk apply civil engineering di universiti. Tapi jika Hanis sgt meminati bidang ini dan berani ambil risiko, cuba mohon diploma civil engineering. segelintir rakan sy telah berbuat demikian dan hasilnya, mereka berjaya menceburi bidang civil engineering walaupun ia memakan sedikit masa. harap maklumat ini dpt membantu Hanis :)

      Delete
  21. slm...sy bercita2 nak jd usahawan dan ahli psikologi..sub. elektif sy geo,perdagangan dan tasawwur..dpt ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksalam hesy. utk menjadi usahawan, sy lihat hesy mengambil subjek perdagangan jd hesy tahu basic ttg perniagaan. jika hesy ingin menambah pengetahuan, hesy boleh ambil sijil keusahawanan di kolej tempatan. berkenaan dengan cita2 menjadi ahli psikologi, syarat kelayakan masuk peringkat diploma ialah lulus SPM sekurang-kurangnya 3 matapelajaran dan lulus Math serta Sains. Ataupun, lulus STPM/diploma/matrikulasi/asasi dgn PNGK 2.00. Jika hesy tanya pdpt sy samada hesy dpt atau tidak utk capai cita2 itu..sy kata- "ya, anda dapat.." Semoga hesy berjaya di masa hdpn :)

      Delete
  22. assalamualaikum,saya merupakan pelajar yang mengambil bidang seni,ert dan perdagangan .boleh saya tau ape jurusan yang boleh diceburi selepas spm nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksalam missflower. berkenaan dgn jurusan yg ingin missflower ambil slps spm nanti,sebenarnya subjek yg missflower ambil di peringkat spm itu melayakkan missflower utk mengambil jurusan seperti: pengurusan maklumat, pengurusan pejabat, pengurusan perniagaan, sains pentadbiran, perladangan & agroteknologi, pengurusan hotel & pelancongan, filem teater & animasi, pengajian islam atau pengajian sukan. pemilihan bidang ini terpulang pd minat missflower. jika missflower tanya pdpt sy, sy cdgkan missflower ambil pengurusan maklumat sbb sy pun ambil jurusan tsebut. Apa-apapun, missflower lebih tahu apa yg missflower suka dan sy harap maklumat ini membantu :)

      Delete
  23. Assalam,sye seorang pelajar sains kemasyarakatan sye mengambil 4 matapelajaran elektif seperti prinsip perakaunan,perdagangan,seni visual dan tasawwur islam...ini menjadikan dlm exam spm sye perlu mengambil 11 matapelajaran...jadi peluang pekerjaan apa yg sye bole ceburi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm AreZiq, peluang kerjaya AreZiq boleh dikatakan agak besar kerana anda pljr sains kemasyarakatan. jika AreZiq bertanyakan pedpt sy, kerjaya yg sesuai utk AreZiq berdasarkan matapelajaran yg AreZiq ambil/tak ambil ialah bidang pentadbiran, pengurusan, pendidikan,perniagaan, teknologi maklumat atau senigrafik. Tapi, semuanya bergantung pada cita2 dan minat AreZiq. Sama ada AreZiq memilih asasi, matrikulasi, diploma atau STPM, pastikan AreZiq ambil bidang yang sesuai dan memenuhi keperluan pasaran kerja. Harap maklumat ini membantu :)

      Delete
  24. Assalamualaikum,sya ambil sbjek bm,bi,math,sains,perdagangan,akaun,pendidikan islam dan sejarah,sya sgt minat sejarah,jd,sya nk brtanya bolehkah sya bekerja sebagai penyelidik sejarah atau ahli sejarah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm, Afiq. memandangkan Afiq meminati sejarah, sy sgt faham sbb sy pun minat sejarah dan pernah berangan nak jd ahli arkeologi. tp syg, sy tak lepas subjek add math dan tak ambil subjek bio. So, sy masuk bidang IT je la. berbalik kpd minat Afiq, sejarah ialah sains sosial dan banyak pecahannya. spesifikkan Afiq mahu jadi penyelidik yg mana (antropologi &sosiologi, persuratan melayu, sastera sejarah atau linguistik). jika Afiq tanya pdpt saya, sy cdgkan Afiq ambil Stpm sbb tdpt subjek sejarah (sejarah Asia tenggara, tamadun islam dan sulalatus salatin) yg membantu untuk masuk bidang sejarah di peringkat universiti. sebaiknya, ambil bidang sejarah yang berkaitan dgn sejarah sastera/persuratan kerana tidak melibatkan sokongan subjek elektif spt addmath, bio, fizik atau sains. Apa-apapun, sy doakan agar Afiq berjaya di masa hdpn :)

      Delete
  25. Sya jgak tidak mengambil sbjek addmath

    ReplyDelete
  26. kalau saya ambil geografi seni visual dan ekonomi asas . apakah pekerjaan yg sesuai untuk sye

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd Myko, psrn kerja utk subjek yg Myko ambil adalah besar sama ada dlm sektor kerajaan, swasta atau berniaga sendiri. jika myko tanya pdpt sy ttg kerja apa yg sesuai utk myko, sebaiknya myko pilih kerja dlm bidang pengurusan/perniagaan/pendidikan/pentadbiran kerana bidang tersebut lebih tinggi peluang berbanding bidang bersifat sains. apa yg penting, lulus semua subjek dlm spm amat penting bagi memastikan syarat kelayakan utk memohon kerja atau menyambung pengajian dipenuhi. hrp maklumat ini dpt membantu ^^

      Delete
  27. assalamualaikum , saya mengambil rela cipta tetapi boleh mata pelajaran yg sy ambil itu dapat membantu saya mnjadi seorang interior designer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada effa riza, matapelajaran tersebut dpt membantu effa ke arah bidang tsebut. selain itu, subjek pendidikan seni visual juga sgt membantu dlm bidang ini. kolej/universiti tempatan menyediakan sijil kemahiran dan diploma reka bentuk jadi selepas spm dgn syarat kemasukan yg berbeza. jika masih ada peluang utk tambah subjek, effa ambillah PSV sbg subjek tambahan. apabila effa mahu menyambung pelajaran dlm bidang rekaan dalaman, pilihlah kolej/universiti yg paling sesuai dgn kehendak effa krn bidang rekaan dalaman ada beberapa cabang. harap maklumat ini membantu :)

      Delete
  28. kalau nak jadi interior designer tapi amik aliran sains, boleh ke??? Sebab interior designer kan kena tahu lukis jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh. yg penting iman ambil sijil tambahan dlm bidang interior designer. sekadar nak bagi galakan, twinkle khanna isteri si akshay kumar tu tak ambil apa-apa lulusan dlm interior design dan hanya belajar dari golongan interior designer tapi beliau berjaya menceburkan diri dalam bidang tu. so, iman boleh lakukan dan semoga berjaya :)

      Delete
  29. Salam, sye nk mnta pndpt n cadangan. Sye ambil subjek elektif add maths, prinsip perakaunan, ekonomi asas n sains utk spm tahun ni. Pekerjaan apakah yg ssuai dgn subjek2 yg sye ambil tu? Sye lebih minat kpd engineering sblum ni. Tapi sye xdpt ambil subjek fizik n chemist. Adakah bidang architecture tu sesuai? Atau ada yg lgi sesuai? Hope dpt membantu. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada qistina, fizik penting utk bidang architecture. memandangkan qistina tak ambil subjek tsebut, sebaiknya qistina buat backup planning dalam mencari bidang kerjaya yg sesuai. rasanya, cuba bidang sains yang lain jika qistina suka sains atau ambil bidang kemanusiaan/kemasyarakatan ketika melangkah di universiti seperti pengajian polisi atau pengurusan maklumat.

      Delete
  30. Saya pelajar kelas akaun.. Saya minat biologi, pada masa yg sama saya pon suka akaun+ add math... Apa pekerjaan yg sesuai untuk saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada Yana, sekiranya yana ambil subjek bio dan juga sbjek sains yg lain, cuba ceburi bidang sains perubatan. jika tidak, sebaiknya yana ambil bidang lain. jika bertanya ttg pekerjaan, ia terpulang kpd minat dan subjek yg diambil oleh yana. jgn bimbang pd masa depan anda kerana pasti ada kerjaya yg sesuai utk yana :)

      Delete
  31. assalamualaikum :) saya merupakan pelajar aliran perdagangan di mana subjek elektifnya ialah akaun, ekonomi dan addmath. saya masih buntu dengan kerjaya saya, ini kerana saya tidak meminati subjek akaun. saya lebih suka subjek sains. tapi akibat dari keputusan sains pt3 saya yang teruk, saya tidak diterima sebagai pelajar aliran sains. adakah saya berpeluang untuk menjadi seorang doktor kelak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada Najwa, sy rasa laluan utk menjadi doktor dilihat ada sedikit sukar kerana lulus PT3 dan ambil aliran sains adalah langkah pertama utk mjdi doktor. jika najwa sgt menyukai bidang perubatan, saya sarankan najwa masuk bidang kejururawatan kerana tdapat banyak pecahan di dalam bidang tersebut. sy faham najwa tak suka subjek akauan sbb sy pun tak suka jd sy harap maklumat ini berguna utk najwa :)

      Delete
  32. keliru ambition nk jadi apa :( doctor atau arkeologi . arkeologi sebab sukakn sejarah . yg nk jdi doctor risau tak dpt kuasai sains

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalaulah dulu sy boleh skor lebih ms ambil subjek fizik, kimia n add math...sy pasti pilih bidang arkeologi. tp sy cuma dpt skor sejarah je lebih. even smpai skrg pun sy masih minat arkeologi. jadi, di sini sy nak galakkan kim pilih kerjaya arkeologi. wlpun sy tak dpt capai impian tu, tp skurang-kurangnya kalau kim berjaya, sy pun tumpang gembira :)

      Delete
  33. Sy lepasan spm 2015. Sekiranya sy pilih subjcts sejarah, geography dan pengajian perniagaan untuk tngkatn 6 apakah kerjaya yg sesuai? Actually sy minat sains sukan dn geography tapi sy perlu memilih antara salah satu subjcts tersebut. Sekiranya sy ambil sains sukan apakah bidng kerjaya yg sesuai? ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd bibie. jika bibie pilih subjek sjrh, geo dan pp, bidang perniagaan, kemanusiaan atau pentadbiran adalah bidang yg sesuai utk bibie. jika bibie minat sains sukan, scr jelasnya bibie akan terlibat dlm sukan sama ada dr aspek fizikal, latihan atau psikologi. sbnrnya, subjek yg ada dlm pilihan bibie ialah subjek yg mempunyai peluang yg baik dlm psrn kerjaya. apa yg penting ialah lulus smua subjek. sy doakan bibie berjaya :)

      Delete
    2. Sy nak tanya lagi sekiranya sy memilih utk mengambil jurusan sains d tingktn 6 dan mendapat pointer yg rendah bolehka sy melanjutkan pengajian dalam jurusan selain sains d university? Sbnarnya sy mendapat tawaran dlm jurusan sc d tngktn 6. Sy mmg minat sc especially bio. Tapi disebabkan subjct addmaths wajib sy pikir nak tukar jurusan(Lemah addmaths). Sy mmg minat sangat dngn sbjct bio tapi sy juga takut sy tak dapat score subjct sc yg lain :(

      Delete
    3. kpd bibie, jika bibie memilih jurusan sains di tgkatan 6 dan dpt pointer rendah, sy rasa bibie masih boleh memohon jurusan selain sains (lebih kpd ptadbiran atau pengurusan). cuma nasihat sy, jgn ambil risiko utk subjek yg lemah krn ia menjejaskan pointer. sebaiknya pilih subjek yg membolehkan bibie score lebh baik. pointer yg baik memudahkan bibie mdapat tmpat di universiti pilihan. hanya itu saja nasihat sy, hrp dpt mmbantu :)

      Delete
  34. Saya nak tanya..saya lepasan spm 2015..saya mendapat tawaran ke tingkatan 6 aliran kemanusiaan..
    Saya memilih untuk masuk ke kelas ekonomi sejarah.
    kerjaya apakah yang sesuai untuk ekonomi sejarah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd Anis, kerjaya utk eko dan sejarah merujuk kpd bidang kemanusiaan. rujuk fakulti yang menawarkan bidang kemanusiaan sesuai dgn minat dan cita2 anis. sy juga bks pljr eko di tigktn 6 aliran kemanusiaan. Tp jujur sy katakan sy tdk memikirkan kerjaya apa pd ms itu kerana subjek tgktn 6 bersifat general. Apa yg sy tahu, sy perlu lulus STPM utk mdpt tmpt di universiti :)

      Delete
  35. Blh sye thu subjek apr yg terlibat sekiranya sye berminat untuk jdi seorang arkitek ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. matematik, add math, fizik dan lukisan kejuruteraan. Setakat itu yg sy tahu subjek yg tlibat utk jadi arkitek

      Delete
  36. Assalamualaikum, sye nk tanya subjek ape yg perlu diambil sekiranya sye berminat untuk menjadi seorang arkitek ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. matematik, add math, fizik dan lukisan kejuruteraan. Setakat itu yg sy tahu subjek yg tlibat utk jadi arkitek

      Delete
  37. Bolehkah saya mengambil subjek ekonomi di tingkatan 6 walaupun saya langsung tidak mengambil dan belajar asas ekonomi di sekolah sewaktu tingkatan 5?adakah ia menyukarkan saya untuk memahami dan mempelajari ekonomi di tingkatan 6 nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy xambil subjek apa2 subjek yg brkaitan dgn ekonomi tp sy ambil subjek ekonomi di Tgktn . Mmndangkan sy x pandai math, sy struggle nak score ekonomi. Tp beberapa org rakan sy x ada masalah utk score ekonomi wlaupun x ada basic dlm subjek eko di Tgktn 5. Apa yg penting ialah anis meminati subjek ini dan juga subjek math sbb ia saling berkaitan

      Delete
  38. Thn ni sya tingkatan 4 and dalam aliran sains, tpi sya tak minat dgn biologi and sya juga jenis yg mls mmbaca.sya trpikir nak drop je subjek ni tapi sya nk jadikan as backup plan untuk lepas spm nnti. Rsa2 nya nk drop atau tidak? Em help me :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu sy pnh nk drop add math sbb sy xsuka subjek tu. But sy x drop subjek tu tp sy tambah subjek TM sbg subjek ke-10, in case kalau xlulus add math, subjek TM jadi backup utk lengkapkan dan 'mencantikkan' sijil SPM. Kalau phil betul2 x suka bio, phil boleh drop bio tp phil juga boleh guna cara sy :)

      Delete
  39. Assalamualaikum,saya pelajar SPM 2016 san saya amek 9 subjek . Aaaaa ada bm,bi,math moden,sains,sej,pqs,psi,ba dgn eko asas.kwn saya kata kalau amek eko boleh jadi ahli psikiatri ,, tapi bkn ke kalau nk jdik psikiatrik kene amek sains tulen ? Saya x nk jdi cg,x nk accounting n business or management sbb x minat, so course apa saya boleh amek kt u nnti ? Terima kasih byk2 barakalallahufik

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada naruto lover, sy cdgkan supaya naruto menceburi bidang seni. terdapat banyak jenis bidang seni yang boleh naruto pertimbangkan (spt penulisan, lakonan, animasi, grafik etc). naruto mengatakan naruto tdk berminat utk jd cikgu, juga x minat accounting/busines/management. Mgkin, naruto sesuai utk bidang seni animasi (sy menilai minat naruto menerusi nickname naruto sendiri). diharap maklumat ini dpt membantu naruto :)

      Delete
  40. Sekiranya sya mengambil subjct sains sukan, geo, sejarah dan pam d tingkatab 6. Apakah bidang kerjaya yg sesuai?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada bibie, jika bibie menyukai sejarah dan geo, mungkin bibie boleh mencuba bidang sains sosial yang menjurus ke arah jurusan kemanusiaan. Sila semak fakulti sains sosial universiti tempatan bagi memilih course yang sesuai dgn minat kerjaya bibie. jika bibie menyukai sains sukan, bibie boleh mencuba dalam bidang sains sukan di universiti. Tapi, bibie perlu lulus ujian kecergasan dan temuduga yg dianjurkan oleh pihak universiti sblm menceburi bidang sains sukan. Mengenai prospek kerjaya bidang kemanusiaan, bibie boleh menjadi pendidik, menyertai kerjaya pentadbiran atau pengurusan, penulisan serta journalisme. utk prospek kerjaya sains sukan, bibie boleh menjadi jurulatih, pakar motivasi, konsultan sukan, editorial sukan, pendidik atau terlibat dalam pengurusan sukan. diharap maklumat ini dpt membantu bibie.

      Delete
  41. Sekiranya saya mengambil subjek sains tambahan,prinsip perakaunan,matematik tambahan dan PSV...Bidang kerjaya apa sesuai ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada miss nabilah, saya rasa bidang kerjaya yg sesuai mgkin bidang kejuruteraan. miss nabilah juga mgkin sesuai dalam bidang interior design. itu pendpt saya, diharap dpt membantu.

      Delete
  42. Salam.sye pelajar spm yng mengambil subjek elektif perdagangan dn reka cipta dan subjek teras yng lain.sye minat dlm perdagangan dn sejarah.bagaimanakah cara atau laluan untuk menjadi seorng pendidik in pd or sej ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk jd pendidik smda opsyen pd atau sejarah, sy cdgkan supaya taufiq lulus spm sekurang-kurangnya 5A. Apa yg paling penting ialah pastikan subjek pd atau sejarah lulus dengan cemerlang. Keputusan yg baik mmbantu memudahkan permohonan memasuki bidang perguruan di ipg atau universiti. Selain dr itu, rujuk syarat kemasukan bidang perguruan d ipg atau universiti utk memastikan taufiq berada di laluan yg betul. Diharap maklumat ini dpt membantu taufiq.

      Delete
  43. jika saya nak masuk asasi tesl di uitm, adakah subjek addmaths diperlukan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepada Nurul Izaty, asasi tesl memerlukan add math. Di sini saya copy paste syarat asasi tesl dari pusat asasi UiTM:

      'Memenuhi SYARAT AM UNIVERSITI dengan mendapat kepujian dalam mata pelajaran:
      Matematik/Matematik Tambahan
      DAN
      Bahasa Inggeris dengan mendapat minima gred A-
      Nota:

      Lulus temu duga dan ujian bertulis yang dikendalikan oleh Fakulti'

      Delete
  44. Saya pelajar kelas perdagangan ... tapi berminat untuk menjadi pegawai tadbir diplomatik ... apa yang harus saya lakukan sekarang ... terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada adzly nick, berada di kelas perdagangan bukan satu masalah utk jd pegawai tadbir diplomatik. jika adzly menyambung pengajian di peringkat universiti, jgn tertekan ketika memilih kos apa yg sesuai krn mana-mana degree holder boleh memohon mjd pegawai tadbir diplomatik. apa yg penting ialah cgpa yg bagus, komitmen dan minat yg tinggi krn tugas pegawai tadbir diplomatik amat mencabar diharap maklumat ini dpt membantu.

      Delete
  45. Assalamualaikum,saya nk tnya boleh ke klau tak amik fizik nk buat engineering?subjek yang saya amik ialah bm,bi,agama,sains,sej,math,addmath,akaun,Ert satu lgi apa bidang yang sesuai dgn elektif ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada fatin, bidang kejuruteraan melibatkan hukum fizik. Ia tdk dpt dielakkan kerana hukum fizik adalah keutamaan dlm bidang tersebut selain math dan addmath. pertimbangkan semula pemilihan kos apabila fatin ingin melanjutkan pelajaran nanti. memandangkan fatin mnyatakan minat thadap engineering, itu bermakna fatin cenderung ke arah seni, logik dan teknikal. oleh itu, fatin harus cari bidang lain yg dpt mengembangkan kebolehan serta minat fatin selain bidang kejuruteraan. diharap maklumat ini dpt membantu fatin :)

      Delete
  46. Slm sy kelas prdgangan, geng akaun slalu memperkecilkn kemampuan geng perdect, sy ok je first exam bru ni dpt 90 prdgangan, sy rse trtekan lh dgn diorg, so, di sini sy nk kata2 smnagt dri admin & apakh pkrjaan yg sesuai utk alirn prdgnan ni, trima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd alif, jgn peduli kritikan yg tdk mbina. tak semestinya geng akaun saja yg mpunyai peluang kerjaya. Secara umumnya, pelajar kelas pdagangan juga berpotensi utk kerjaya keusahawanan, perniagaan dan juga pemasaran. Apa yg penting ialah minat, kesungguhan dan pandai mencari peluang. Dulu, saya pernah dikritik sbb tak pandai BI. tp saya bjaya skor dlm kos lib.science (wlpn xdpt dekan..huhu). Dan saya pernah dikritik takkan dpt jd penulis tp sy buktikan sy boleh. Jadi, sy sarankan supaya alif belajar bersungguh-sungguh, buat research utk pemilihan kos yg bsesuaian dgn aliran pdagangan dan sy doakan semoga alif berjaya :)

      Delete
  47. Sy nk amik sains agama... ape pekerjaan yg sesuai ngn sains agame ek... sbb sy ngn agame tp sy suke sains gak... mcm mne??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd zul, sains agama kdgran sgt menarik bagi sy. sy melihat idea dan peluang kerjaya bidang sains agama (theology). Juga, kerjaya dalam bidang falsafah, sejarah, undang-undang dan perubatan yang berkonsepkan sains islamik. Sy sarankan supaya zul buat research yg bsesuaian dgn cita2 zul dan juga prospek pasaran kerja. Diharap maklumat ni dpt mbantu zul dan sy doakan semoga zul berjaya :)

      Delete
  48. saya budak lukisan kejuruteraan. saya ingat lps dpt result, sye nk sambung dlm bidg mechanikal engineering but ayah sye ckp bidg tu tk brpe sesuai klau nk kerja. syarikat lagi ambik bnyk budak vokasiobal drpd budak U. tp sye teringin sgt nk ambik bidg tu.. patut ikut ayah sye ke n tuka bende lain ataupun teruskan je niat tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd Inarah, sbnrnya x ada mslh budak u dlm bidang mech engineering utk dpt kerja. saya ada bbrp org rakan dlm bidang tersebut dan mrka berjaya mdpt position dlm syarikat. Tapi saya tak nafikan sejak kblkgn ini pelajar vokasional dan politeknik semakin mdpt perhatian dan syarikat berpdpt budak vokasional mpunyai lebih byk pngalaman praktikal berbanding budak u. Sy rasa ayah Inarah bimbang jika pilihan Inarah membahayakan keselamatan dan juga membahayakan masa depan. Mungkin Inarah boleh buat research ttg bidang tersebut dari pelbagai sudut. Ataupun, luaskan pemilihan bidang krn mungkin ada bidang lain yg lbh sesuai dan mpunyai nilai psrn kerja yg lbh menarik.
      Sy tdk menentang niat Inarah krn Inarah lebih tahu minat dan cita2 Inarah. Cuma sy ingin kongsikan satu prkra dari pengalaman sy- sy tak menjadi seperti apa yang sy cita2kan. Tapi sy skrg berada di posisi terbaik dlm hidup sy. Dihrp mklumat ini dpt mbantu Inarah dan semoga Inarah berjaya mcapai cita2.

      Delete
  49. Slm..sy form3 skrg ingin mengambil aliran akaun pada thun depan kerana sy tidk meminati sn..ttapi sy juga tidaklah pandai dlm math..anda rasa bolehkah sy mndpt mana2 krjaya masa hadapan nti?khususnya kerjaya bgi perdagangan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wksalam Nabilah, pemilihan aliran sbnrnya sbhgian dr proses pembelajaran d sekolah. tp smuuanya terpulang kpd kesungguhan Nabilah dan scr realitinya, tdk smestinya kita berada di dlm kerjaya yg sma dgn aliran yg kita ambil di sekolah. sbg cth, sy bks pljr aliran sains tp skrg sy mnjurus ke arah bidang IT dan penulisan. jika Nabilah ingin tahu peluang kerjaya pdagangan, peluang tsebut mmg ada (bidang pentadbiran, pengurusan, kewangan, perbankan, insurans, perniagaan, keusahawanan, pemasaran etc) sama ada dlm sektor kerajaan atau swasta. Apa yg penting ialah keputusan SPM. Skrg, apa yg perlu Nabilah fikirkan ialah fokus dlm pmbelajaran, buat keputusan yg betul ttg pemilihan aliran, nilai semula minat dan perkara yg paling utama skli-jgn tbeban dgn isu kerjaya di ms hdpn. Kebimbangan tsbut hnya mengganggu tumpuan Nabilah pd ms skrg iaitu belajar dan mjadi pelajar. Semoga Nabilah berjaya suatu hari nanti dan diharap mklumat ini dpt mbantu :)

      Delete
  50. Saya Ainad, bekas calon SPM 2015. Saya amat berminat dalam subjek Lukisan Kejuruteraan dan telah mendapat gred A- sewaktu SPM. Namun saya kurang berminat dalam bidang Kejuruteraan. Minat saya lebih kepada architecture, seni bina dab melukis pelan. Tetapi saya mendapat gred D dalam subjek Addmath dan Kimia. Jika saya masuk ke matrikulasi teknikal yang menawarkan bidang² kejuruteraan, masih adakah peluang saya untuk menyambung pelajaran dalam bidang seni bina dan menjadi arkitek? Satu perkara lagi saya hanya pandai melukis sesuatu yang berpaksi yang memerlukan pembaris etc, saya tidak pandai melukis by freehand. Mohon bantu, saya buntu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada Ainad, syarat kemasukan bidang architecture/senibina ialah lulus 5 subjek SPM dan syarat khas ialah lulus add math dan lulus bahasa inggeris. Hampir semua syarat kemasukan bidang senibina/senireka/kejuruteraan memerlukan gred yg baik dlm subjek add math, fizik dan kimia. Tapi sy tdk mghalang ainad utk mcuba. mgkin ainad diberi peluang. cuma, ainad perlu luaskan perspektif ttg bidang lain yg sesuai utk ainad krn apa yg kita mahu tak semstinya kita dpt. sy memberi pdpt berdasarkan pengalaman sy sendiri. dihrp dpt mbantu ainad dan semoga ainad berjaya :)

      Delete
  51. Sye ambik subject bm,bi,sej,ag,math,addmath,fizik,kimia dn juga lukisan kejuruteraan , kalau sye inginkn kerjaya yg berkaitan dgn perbankan boleh ke? Ataupun sye trus dgn cita-cita untk engineering

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada fathin, tdk ada masalah utk fathin menyambung pelajaran dalam bidang perbankan. yg penting, fathin mempunyai asas matematik yg kuat (dalam erti kata lain, lulus dgn baik dlm subjek matematik). utk menyambung pelajaran dlm bidang engineering, fathin juga perlu lulus matematik dgn baik selain dari lulus subjek addmath, fizik dan LK. kedua-dua bidang mempunyai masa depan yang cerah, jadi pilihan terletak di tgn fathin. diharap maklumat ini dapat membantu :)

      Delete
  52. Saya lepasan matrikulasi, saya minat subjek fizik dan scomp. Bidang apa yang patut saya ceburi dalam degree nanti ye? Dan kerjaya apa yang layak untuk saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada nina, bidang yg dirasakan sesuai untuk nina ceburi dlm degree nanti ialah sains gunaan, sains komputer dan matematik, ataupun kejuruteraan (kejurteraan awam & kejuruteraan mekanikal). Kerjaya yg sesuai utk sains komputer ialah programmer, it executive, network engineer, graphic designer atau pgw teknologi maklumat. kerjaya utk sains gunaan pula ialah jurutera sains, aktuari, sains pendidikan atau sains kesihatan (sains gunaan dilihat mempunyai pasaran kerja yg luas). dan kerjaya bagi kejuruteraan ialah sudah semestinya jurutera awam, jurutera mekanikal, jurutera elektrik, jurutera kimia, atau jurutera elektronik. diharap maklumat ini dpt mbantu nina :)

      Delete
  53. Subjek elektif saya ialah geografi dan perdagangan. Minat saya lebih kepada perdagangan. Selain bidang perniagaan.. ada lagi tak bidang kerja yang sesuai dengan perdangan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada offcial blanc, awak boleh mencuba dalam bidang pengurusan (kewangan, maklumat korporat dll) atau pentadbiran awam jika awak berminat kerana ia juga mempunyai kaitan dengan kerjaya yg melibatkan perdagangan

      Delete
  54. kepada official blanc, bidang kerja lain yg bersesuaian dgn pdgangan selain dr bidang perniagaan ialah bidang perbankan, pelaburan, insurans, pengurusan kewangan, ekonomi ataupun pengiklanan.

    ReplyDelete
  55. Hai saya nak tanya...saya pljar sains bio A kim A Add mt C ICT B n subjek lain...fizik saya x ambil...sya lemah bahasa inggeris...D je dpt...sya masuk stpm ambil bidang kemanusiaan sejarah, ekonomi, geografi, pengajiaan am.. saya xda asa ekonomi saya risau klu xdpt score nnt....bidang sains tulin pemblajaran dlm bahasa bi... saya xdpt memahami dh pengikuti penbelajaran so saya tukar jurusan...ada kh jurusan saya ambil ini menjamin masa hadapan saya???? ..sya takut kalau subjek sya ini x sesuai dgn kombinasi subjek lain yg saya ambil...apakah yg saya boleh jadi (kerjaya ).dgn subjek yg saya ambil ini??..plzz minta penjeladan. Stress skrng ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada muhd raihan, subjek STPM bersifat general dan utk mendpt kerjaya yg raihan minati, pilihlah aliran yg betul di peringkat STPM dan jurusan yg tepat di universiti. jujur sy katakan, kita tak boleh meramal kerjaya apa yg kita akan lakukan di ms hadapan. dahulu sy pljr aliran sains di tingkatan 5 (ambil subjek TM utk SPM), pljr aliran kemanusiaan di tingkatan 6 dan mengambil subjek PA, BM, Eko dan Computing. kemudian sy mengambil jurusan lib science deg. di uitm. skrg sy bekerja dlm bidang ICT. Bg subjek yg raihan ambil, sy rs tdk ada masalah utk raihan mendpatkan krjaya di ms hdpn. apa yg perlu raihan buat ialah lulus dgn baik di peringkat STPM krn ia merupakan tiket utk raihan mendapatkan jurusan yg raihan mahu. semoga raihan berjaya di masa hadapan.

      Delete
  56. Saya bukan dari aliran sastera.boleh ke jadi engineer???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kimi, secara jujurnya setiap aliran menyenaraikan subjek tertentu. asas untuk memasuki fakulti kejuruteraan ialah lulus subjek matematik, add math, fizik dan lukisan kejuruteraan. dan subjek-subjek tersebut di bawah aliran sains. jika kimi betul-betul berminat untuk menjadi engineer, cuba mohon kolej dan ambil sijil mekanikal sebagai langkah pertama. cuma, ia memakan masa dan kos serta mungkin agak berisiko. nasihat saya, luaskan perspektif kimi dalam mencari kerjaya di masa hadapan.

      Delete
  57. Sye pelajar Ekonomi Asas (EA) .. Pekerjaan apa yang sesuai dengan saya selain business ? Sye tertanya-tanya apa yang sesuai dengan pelajaran saya selain business ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada unknown, ekonomi sering dikaitkan dgn bisnes. tp unknown boleh mencuba bidang perbankan, pengurusan, pentadbiran awam, insurans, berniaga sendiri dan banyak lagi. Jangan terhadkan diri untuk menyenaraikan senarai kerjaya. unknown boleh melibatkan diri dalam bidang artistik, bidang penulisan atau sains sosial.

      Delete
  58. hai , saya nak tanya,, apakah jurusan atau pekerjaan yg sesuai untuk sya... trial baru2 ni , saya dpt ...
    Bm - 82 , Bi- 66 , M3- 96 , SN-87 , Sej- 71, Pi-75
    Sastera- 80 , Tasawwur islam - 73 dan geografi - 77....sy tak pasti apa bidang yg boleh saya ceburi nnti

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada its, sy melihat potensi yg baik melalui subjek BM, M3, SN dan Sastera. Jika its berminat, cuba mohon bidang yang bersifat sains sosial seperti pengajian bahasa dan lingustik, atau sejarah kesusasteraan dan banyak lagi. Rujuk mana-mana ipta atau ipts untuk mendapatkan senarai lanjut mengenai bidang sains sosial.

      maaf sbb lambat reply (sbb sy tgh krja dan kejar deadline manuskrip) ^^

      Delete
  59. Haii saya syahirah , saya mengambil aliran sastera...apakah kerjaya yang sesuai untuk saya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada syahirah, pelajar aliran sastera mempunyai peluang yang cerah dalam kerjaya yang melibatkan pendidikan, pengurusan dan pentadbiran awam. Tentukan minat syahirah agar mudah untuk mencari peluang kerjaya di masa depan.

      maaf sbb lambat reply (sbb sy tgh krja dan kejar deadline manuskrip) ^^

      Delete
  60. Assalammualaikum hello hai.. sya pelajar spm thu ni.. sya mengambil 5 subjek asas dan 4 subjek tmbhan iaitu perdagangan , p. islam, tasawwur,dan p.seni visual..
    persoalannya..
    1. Apakah jurusan yang sesuai y boleh saya ikuti selepas SPM?
    2. Apakah pekerjaan yang sesuai utk saya ?
    3. Dimanakah universit/kolej yang sesuai utk cadangan jurusan yg sir/sis cadangkn itu?

    utk pengetahuan sir/sis sya sungguh lemah dlm subjek math and Bi .. bi tu cukup2 makan aje math.. jgn ckp.. x thu lah nk kata ape..
    sya sebnrnya nk cari pekerjaan atu jurusan yg ikut minat saya.. tpi bila search internet semua jurusan yg sama like doktor , guru,polis, arkitek, pelukis, artis dll.. pelik benda yg sama sya dgr dri umur 3 Thun.. semua tu bnyk perlukan bio,kimia,fizik ( sya dh terkeluar senarai pon )
    actually, saya ni suka benda2 luar biasa or yg gempak2.. bukn benda yg bosan.. x suka kerja office .. sya suka like menggembara .. tgk and amik thu dunia luar yg patut kita amik thu.. sya nk thu kemasyarakatan org di luar sana.. sgt menyeronokkn.. x delh benda yg sama kita hadap..hehehe.. sorry dh telebih pulak.. okey smpi sini je..

    terima kasih atas bantuan sir/sis .. sya harap dgn bantuan sir/sis ni dpt membantu saya memilih jurusan/pekerjaan yg terbaik yg pernah sya buat.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada bella, sy tahu subjek math dan bi tak mudah. Tapi usahakan agar 2 subjek itu lulus sekurang-kurangnya C. Ia amat membantu untuk memohon jurusan slps habis SPM sbb 2 sbjek tsbut ialah subjek teras. Jika berdasarkan minat bella, pastikan subjek teras dan subjek psv lulus dengan baik, sy cdgkan bella ambil jrusn yg bersifat artistik. Bella juga boleh mencuba bidang kewartawanan (tp pastikan subjek bm dan bi lulus).Ataupun, cuba bidang perhotelan sbb ada peluang utk travel. Sbnrnya, apa yg penting utk mengejar kerjaya impian ialah berjaya melepasi rintangan pertama (SPM), rintangan kedua ialah pilihan jurusan dan rintangan ketiga ialah peluang kerjaya. Sy doakan bella berjaya di masa depan.

      maaf sbb lambat reply (sbb sy tgh krja dan kejar deadline manuskrip) ^^

      Delete
  61. terima kasih sekali lagi..x pe saya faham.. bila dh masuk alam pekerjaan ni.. jadual memang akn full.. baiklh saya akan cuba sedaya upaya saya.. ^^

    ReplyDelete
  62. saya amat minat perkerjaan penulis novel.dr darjah 6 sampai ting 3 bm penulisan A.klau msk ting 4 apa yg patut saya ambik dan after form 5 kena ambik apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada nur hanisah, tidak ada had subjek untuk menjadi penulis novel. sbg contoh, saya bks pljr aliran sains di sekolah menengah, aliran kemanusiaan di pra-u dan mengambil jurusan pengurusan maklumat di universiti. Skrg saya berkecimpung dlm penulisan novel seram/thriller dan juga cerpen. Ya, mempunyai kemahiran bahasa yg baik sgt penting dlm penulisan dan lulus cmrlang dlm subjek bm juga amat membantu untuk mendapatkan jurusan penulisan di universiti. Tapi apa yg pnting ialah minat dan usaha. Saya doakan nur hanisah berjaya di masa hadapan.

      Delete
  63. Adakah kerjaya sebgai fisioterpi hanya untuk aliran sains? Saya skrg f6 dalam aliran kemanusian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kpd qwer tan, syarat klykn utk mmohon ijazah fisio ialah lulus bio, fizik dan math t di peringkt stpm. Mnkala diploma fisioterapi ialah lulus 6 subjek SPM, termasuk sbjek sains (spt yg dinyatakn oleh bbrp kolej perubatn swasta).scr umumnya krjaya fisio dlm aliran sains.

      Delete
  64. Saya amat berminat sebenarnya untuk mengambil jurusan sejarah di universiti. Cuma sekadar nak bertanya, apakah peluang pekerjaan yang paling popular dan professional bagi pelajar yang mengambil jurusan sejarah ini? Adakah arkeologi dan sejarawan itu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada Hanif, kerjaya paling popular bagi pelajar yg mengambil jurusan sejarah ialah bidang perguruan. untuk menceburi bidang arkeologi dan sejarawan memerlukan lanjutan pengajian yg lebih khusus. jika hanif benar2 berminat, teruskan usaha dan jangan putus asa.

      Delete
  65. Saya tahun ni spm dan saya konfius nak sambung belajar dekat mana . Saya aliran perakaunan yg ekonomi asas , addmath, p.akaun . Saya kurang minat p.akaun tapi saya minat ekonomi asas dgn sains sbb selalu dpt A . Jadi awak rasa kerjaya apa yg saya patut ceburi nanti .

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada gigi besi, pilihlah kerjaya dalam bidang sains sosial kerana ia tidak byk melibatkan subjek yg kurang anda minati. tapi sebaiknya, fikirlah jurusan apa yg anda minati jika melanjutkan pengajian dan pastikan jurusan tersebut mempunyai pasaran kerja yg luas. sy doakan yg terbaik utk anda.

      Delete
  66. Hai , sy pelajar f6 . Sy belajar subjek sastera, pengajian am, pengajian perniagaan dan bahasa Melayu. Sy nk tau kerjaya ap yg sy boleh ceburi dngan subjek tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada nur, subjek tersebut bersifat general. nur boleh sambut pengajian dlm bidang-bidang selain sains. ada byk kerjaya dalam pengajian yg bersifat general. jadi pilihlah jurusan yg sesuai dgn minat dan juga potensi.

      Delete
    2. Sy pljar t.4 . Sy ambik aliran pdg&geo but actually i prefer to aliran sains . Kerjaya yg sy minat pun more too sains subjek . For example : doctor & forensic .could you give me some advice to solve my problem

      Delete
    3. kepada unknown, jika anda meminati sains tapi anda bukan aliran sains, cuba ceburi bidang sains kesihatan. Ia juga salah satu cabang sains dan tdk terlalu menuntut subjek dari aliran sains. Sy rasa anda juga boleh memohon bidang sains forensik di kolej/universiti swasta. Cuba semak semula syarat kelayakan di internet. Diharap maklumat ni dapat membantu anda.

      Delete
  67. saya sekarang F3 dan bercita cita nak jadi lawyer...tapi tak tahu nak ambik aliran ape?...saya berminat nak ambik sastera namun kata org lebih baik ambik akaun kerana apa2 pun blh jadi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada amilia, jika amilia nak jd peguam, amilia tak perlu risau tentang aliran apa. Jika amilia pilih pengajian asasi undang-undang, subjek BM, BI, SEJARAH mesti lulus dgn baik di peringkat SPM dan ketika di dalam program asasi, pointer mesti konsisten 3.00 dan ke atas untuk melayakkan amilia masuk program ijazah undang-undang. Jika amilia masuk Pra-U, pastikan amilia lulus subjek Pengajian Am dan BAND 4 MUET.

      Delete
  68. Assalamualaikum . Kalau cita2 hendak menjadi pensyarah , agak2 kalau ambil aliran perdagangan boleh atau tidak? sbb setahu saya kerjaya yg membabitkan perdagangan kebanyakkannya juruaudit dan sebagainya sahaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada azreena, jgn risau ttg aliran apa jika anda ingin jd pensyarah. Cuma pastikan azreena lulus baik dalam spm dan mohon diploma dlm bidang yg azreena minati. kemudian, pastikan azreena lulus dgn baik dan sambung degree. Selepas itu, pastikan azreena lulus baik dalam degree dan sambung master. Mungkin, jika azreena lulus cemerlang dlm degree, azreena berpeluang mendapat tawaran sambung master di bawah tajaan universiti. apa yg penting ialah kesungguhan dan usaha.

      Delete
  69. assalamualaikum .. kalau aliran account ni nnti boleh masuk universiti ? bahagian apa kalau di universiti yg boleh ambil ? n kalau aliran account ni dah habis spm boleh ambil kerjaya yg mcm mna ? & kalau aliran sastera apa kebaikan dan keburukannya ? terima kasih ! saya playjar form 3 :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada ferrah, setiap aliran ada kelebihan masing-masing. Tidak ada kekurangan dalam aliran tersebut. yg kurang ialah usaha dan kesungguhan pelajar dalam mencari peluang utk berjaya. yg penting ialah bidang apa yg ferrah inginkan dan syarat kelayakan utk masuk bidang tersbut. Jika ferrah tak dapat memasuki bidang yg diingini, ada banyak lagi bidang lain yg pasti sesuai. apa yg penting ialah buat pilihan bijak. di sini sy bagi satu kisah pendek. Sy bekas pljr aliran sains. Sy tak suka aliran tu. Dan sy gagal subjek Add Math. Kemudian sy sambung aliran kemanusiaan di ting.6. Sy cuma lulus separuh paper Ekonomi. Sy minat sngt aliran sastera, tp tak pernah dpt peluang masuk aliran tu. Now, sy menulis dan salah seorang penulis DBP dalam kategori Yang Indah Itu Bahasa. Skrg, impian sy tercapai. Dan ferrah juga akan berjaya dalam impian ferrah.

      Delete
  70. Saya ingin tahu jika ingin menjadi peguam, subjek apa yg dapat membantu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada Kamilia, sudah semestinya, subjek teras seperti BM, BI dan sejarah yg membantu utk memohon pengajian undang-undang. Jika di peringkat pra-u, subjek Pengajian Am dan lulus Band 4 Muet dapat membantu untuk memasuki pengajian undang-undang.

      Delete
  71. Asslammualaikum,Saya form 4 and still bersekolah..saya punya kelas ada akaun,fizik,kimia,addmath...pekerjaan apa ye yg sesuai dengan aliran yang saya ambil ni? Terima kasih sebab buat page yang very useful ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, Monster. Kepada Monster, sebenarnya ada banyak kerja yg sesuai utk monster. tapi monster perlu spesifikkan, apa yg monster ingin jadi. Apa yg monster ingin menceburi? Di sini sy senarai bidang yg berpotensi utk monster: sains kesihatan, atau sains gunaan, atau undang-undang, pengurusan maklumat, perakaunan, sains pentadbiran, perladangan, perniagaan, animasi, kejuruteraan mekanikal, pengurusan hotel, komunikasi & media ataupun pendidikan. Monster pilihlah bidang dgn bijak dan semak syarat kelayakan di laman web universiti. Sy doakan monster berjaya.

      Delete
  72. Saya pelajar t5 dan sedang menduduki spm skrg , saya belajar di aliran sastera dn mengambil subjek prinsip perakaunan, ekonomi asas dan pendidikan seni .. saya tak ambil subjek addmath .. boleh tak kalau saya ingin sambung diploma seni bina di politeknik dn kmudian sambung degree ? Atau ada pekerjaan lain yg sesuai dngn subjek yg saya ambil ini ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kpd unknown, sejujurnya agak sukar utk mlnjutkn pljrn dlm bidang senibina tnpa basic knowledge dlm subject fizik dan addmath. Apa yg sy boleh cdgkn ialah, cuba ceburi bidang seni (seni reka, seni animasi, seni visual, seni penulisan atau seni filem). Mgkin pilihan seni selain seni bina mmpu mmbuka jln pd unknown dlm kerjaya yg lbih baik

      Delete
  73. As salam . Sy suka memasak , buad kek dan sy bercita" nak buka sebuah cafe dan menjadi pengurus di cafe tersebut . So , aliran/bidang apa yang sesuai untuk sy pelajari ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslm jie. Sy cdgkn jie memilih kursus dlm bidang kulinari, pastry dan confection. Seterusnya, smbung pljrn dlm pngurusan perniagaan. pengetahuan yg jie perolehi akan mmbntu jie dlm mmbgunkn bisnes cafe jie suatu hri klk.

      Delete
  74. Assalamualaikum. saya lepasan diploma dalam perbankan Islam. sy berhasrat untuk sambung degree dalam bidang kaji cuaca sbb sy minat sgt2. tapi, malangnya spm dulu, saya aliran perakaunan. sy xambil fizik. ada ke cara lain untuk saya menceburi bidang yang saya minat ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wksalam nora. Menurut pbacaan sy d lmn seswang kolej/uni, syrt kmasukn ke dlm bidang kajicuaca memerlukn basic knowledge dlm subjek fizik. Utk mngubah bidang dr perbankan islam (kewangan) ke bidang kajicuaca (sains) agak berisiko. Mnurut pdpt sy, nora perlu luaskn perspektif dlm mncari krjaya yg bnr2 sesuai dan jgn tersekat dgn kerjaya impian. Kdg2,kerjaya yg kita impikn blum tentu sesuai. Sy doakan nora bjaya dlm apa jg bidang yg nora bkl ceburi nnti.

      Delete
    2. Assalamualaikum,saya bekas pljr aliran sains tulen di SPM tetapi saya masuk t6 aliran kemanusiaan dimana subjek saya ambik ialah PENGAJIAN AM,BM,EKONOMI,GEOGRAFI ...saya bercita² mahu menjadi ahli meteorologi.. Bolehkah saya ceburi bidang ini dgn bantuan subjek GEOGRAFI.. TQ

      Delete
    3. kpd amirun, syarat utk mjadi ahli meteorologi, perlu ada kelulusan dlm bidang sains atmosfera/geofizik/fizik. bidang meteorologi di bawah fakulti sains dan teknologi dan syarat kelayakannya ialah lulus stpm dgn gred C utk 2 subjek (sama ada sbjek bio, fizik, kimia atau math. jd kberangkalian amirun utk mceburi bidang ini agak samar. tp itu tdk bermakna amirun tdk boleh. jika amirun memohon kerja sbg pbntu meteorologi, ia merupakan lgkh prtama utk jd ahli meteorologi. apa2 pun, sy doakan amirun berjaya dlm cita2

      Delete
  75. Assalamualaikum. Saya sedang mengambil elektif Geografi, Sains Sukan, dan Seni di Tingkatan 4. Saya bercadang untuk mengambil Biologi kerana lebih minat dalam subjek Sains dan fakta seperti ini. cita2 saya masih belum jelas. ada tak kerjaya yg berkaitan subjek Bio dan sama ada Geografi atau Sains sukan? sbb saya nak tau sama ada keputusan saya berbaloi atau tidak atau hanya membuang masa kerana perlu bertungkus lumus catch up topik Bio ting. 4 dan 5 sekaligus sebelum SPM 2017.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kepada unknown Nano, sy tak kisah kalau Nano ambil subjek bio. subjek tmbhn kdg2 mbantu di ms hdpn. jgn risau ttg cita2 krn jika Nano terlalu memaksa diri ia tdk akan mbantu. Pd pdpt sy, sains boleh digabungkan dgn asas biologi spt bidang sains biologi (boleh google utk mklumat lnjut). bidang geografi juga boleh digabungkn dgn asas biologi spt bidang biogeografi (boleh google utk mklumat lanjut).

      Delete
  76. 1)Assalamualaikum.. Sy sarah & plajar sains tulen. Ttapi sy ingin tukar aliran yg ambil subjek Ekonomi asas, tasawwur islam & geografi krana result fin exam form4 sy itu tdk memuaskn dlm subjk bio, fiz, addmt . Pda pndpt awk, sempat tak sy cover sbjek EA & lain² tu ?? πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯

    2) Kalau sy ambil subjek (EA, TI, Geo) itu , apa bidang pkrjaan yg sesuai dgn sy? Klau sy ambil subjk tmbhn iaitu Pend.Seni (sbjek favret sy sjak seklh rndh lgi).. & sy minat melukis kartun. Apa bdang pkrjaan utk sy ? 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd mysarah, kebrgkalian mysarah utk cover subjek2 itu bgantung pd usaha mysarah sndiri. mysarah lebih tahu kemampuan diri, sma ada mysarah mmpu atau tidak. sy tdk mlarang mysarah mengambil cbrn krn cbrn mbantu mematangkan fikiran. bkenaan dengan bidang pkrjaan dgn subjek yg dsenaraikan + subjek tmbhn + minat, sy bpdpt yg mysarah mgkin sesuai ambil bidang animasi.

      Delete
  77. Saya pening laa nk ambik kelas perakaunan atau sains? Sbb kalau boleh saya nk kerjaya yg sesuai dgn bidang yg ambil nii...kalau ambil akaun .....bidang apa yg sesuai???....kalau ambil sains ....mungkin banyak peluang pekerjaan....tetaoi saya kurang meminati sains.....mohon berikan respon ...assalammualikum...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd unknown, sy bks pljr aliran sains. kemudian sy tukar aliran bila masuk form 6 (bidang kemanusiaan) dan di universiti sy kekal dlm aliran kemanusiaan. tp skrg sy kerja dlm bidang ict. jd, unknown jgn risau nak pilih kelas mana, tetapkan mtlmt dan pastikan unknown melepasi spm dgn baik. tak kira apapun kelas (sains, perakaunan, sastera dll), semuanya ada bidang kerja masing2. apa yg unknown perlu buat ialah cari peluang dan rebut peluang.

      Delete
  78. Assalamualaikum , sy dlm kelas aliran sains . Ada tak architecture/engineering course yg tk perlukan addmath ? Hahaha . Dlm subjek sains , sy bagus dlm kimia and bio . Manakala , fiz so-so , addmth KO . Hahhaha . Tlg saiya . Tq Shield Sr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkslm aiman, setahu sy bidang arch/engineering course memerlukan basic dlm subjek add math dan fizik. ia merupakan 2 subjek pnting krn pengiraan dlm bidang itu byk menggunakan formula matematik dan hukum fizik. kalau aiman sgt meminati bidang ini, aiman perlu suka pada 2 subjek tsebut. hrp mklumat ni mbantu :)

      Delete
  79. Assalamualaikum, nak minta pendapat ni.seandainya saya seorang pelajar yang ambil bidang LK tapi tidak mengambil subjek kimia dan fizik kerana pihak sekolah tdk mmsukkan subj tersebut dalam jadual ttp mngmbil addmath . jadi nnti, bolehkah saya mngambil bidang kjuruteraan/arkitek d u/kolej nanti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd idawati, jika pihak sklh tak masukkan subjek dlm jadual, kbrangkalian utk dipilih masuk ke dlm bidang kejuruteraan/arkitek di u atau kolej sdikit tjejas. jd sy cdgkan ambil subjek tmbhn dan pastikan jadual ida tdk terlalu pdt. tanya guru utk dptkan nasihat

      Delete
  80. Hello admin. Cita2 saya ingin menjadi seorang guru BI tetapi telah dimasukkan ke aliran perdagangan. Adakah saya masih brpeluang untuk mencapai cita2 saya ? Hrap admin dpt blas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd Brennesha, tdk masalah utk jadi guru BI jika Brennesha masuk aliran perdagangan. Apa yang Brennesha perlu buat ialah pastikan keputusan SPM brennesha cemerlang terutama skli dalam subjek BI. Aliran apa yang Brennesha masuk sbnrnya tdk menjejaskan peluang Brennesha utk mjadi guru BI sbb adik sy dahulunya pljr aliran sains tulen. Then, dia masuk pengajian TESL and today, dia jadi guru BI.

      Delete
  81. Assalamualaikum... Saya nak tanya, Saya budak aliran sains tulen merangkumi bio, fz, chemistry.... Tp sy tak minat dgn addmath dan chemistry... Agaknya apa pekerjaan yang sesuai dgn Saya?? Thanks 😊

    ReplyDelete
  82. Assaalamualaikum..nak minta pendapat ni..kalau saya nak jdi ahli forensik apakah aliran yang sesuai dan perlu diambil oleh saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wksalam Haziqah, utk jadi ahli forensik...aliran yg perlu diambil dan sesuai ialah aliran sains kerana ia melibatkan anatomi manusia, sainsperubatan dan juga pemahaman kimia.

      Delete
  83. Assalam, result saye pt3 sains dan mat c dan d tapi saye minat nak masuk kls sains tulen.Bagaimana pendapat Shield Sr.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkslam Munir, math sy sms PMR ialah C dan sains sy B. Utk masuk aliran sains, ia tdk diukur berdasarkan 2 subjek itu shj. Subjek lain juga mesti lulus dengan baik. Jika kelas aliran sains d skolah munir tdk terlalu penuh, munir mmmg berminat dgn aliran sains dan munir yakin munir boleh catch up, cuba buat rayuan masuk ke aliran tersebut. Minta nasihat guru untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut. skdr utk bkongsi cerita, sy dipilih masuk ke aliran sains, sy merayu utk masuk aliran sastera. Kemudian guru menasihati sy spy cuba dahulu aliran sains dan as a result, sy fail Add math peringkat spm. But still, sy tak menyesal masuk aliran sains dan sy tak juga menyesal tak dpt masuk aliran sastera. God has a better plan for everyone dan sy doakan munir bjaya dlm cita-cita.

      Delete
  84. Assalamualaikum, saya ada dua soalan . Soalan pertama ; saya baru habis pt3 dan saya dapar tawaran utk masuk ke kelas ict , boleh saya tau apa subjek tambahan utk aliran ict? Lepas tu , aliran ict dgn aliran sc it sama ke? Soalan kedua ; saya nak jadi doctor tapi maths dgn sc saya c dan e , cikgu nasihatkan jangan masuk kelas sc sbb takut tak boleh bawak , kalau saya pilih kelas ict mustahil ke kalau saya nak jadi doctor?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd unknown, utk soalan pertama: unknown boleh tmbh apa sj subjek asalkan unknown tak terbeban. Sy rasa, aliran ICT ialah aliran pecahan dari aliran sains. pd zaman saya, aliran sains tulen dipecahkan kpd 4 (sains tulen, separa tulen-subjek bio digugurkan, separa tulen- subjek kimia dan bio digugurkan, separa tulen- subjek fizik, kimia dan bio digugurkan, hanya subjek sains saja yang dipelajari). Sila semak semula senarai subjek unknown, jika mempunyai salah satu subjek dr aliran sains maka ia merupakan aliran pecahan. Jika tdk, ia tdk sama dengan aliran sains. Utk soalan kedua: utk menjadi seorang doktor, unknown perlu suka pada math dan sains. unknown tdk ada pilihan lain jika unknown menyimpan impian utk masuk dlm bidang perubatan. merujuk kepada kebarangkalian unknown menjadi doktor atau tdk jika memilih kelas ICT, sy nasihatkan supaya semak senarai subjek kelas ICT tersebut. jika ada subjek sains seperti fizik, bio dan kimia, maka peluang utk masuk fakulti perubatan sudah ada. apa yg penting ialah lulus ketiga-tiga subjek tersebut dgn baik.

      Delete
  85. salam hi sy minat gila tentang arkeologi ni.Dulu kechik kechik suka gali tanah kalau jumpa tulang ka tin kosong ka Kira dh mcm jump artifak la,then minat sbb selalu tgk movie berkaitan sejarah tamadun dulu,mcm The Mummy ,Pompeii la .And sya Ada sifat meneroka and ingin tahu.Tpi sy bukan budak sains tulen tpi bdk akaun.Tpi dulu ckgu sejarah sklh sy ckp takda Biology pun takpa .So now sy study foundation in management (asasi).Klau tk dpt degree arkeologi pun Antropologi pun OK dh ,lagipun Antropologi pun Ada cabang utk arkeologi.Sy bercadang nk sambung degree ke Russia .maybe.so abis asasi ni nk ambek test IETLS .So APA pendapt abg?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd mohd.nazrin, tlebih dahulu sy ucapkan tahniah kerana berjaya memasuki bidg yg nazrin minati. Apa yg cikgu katakan adalah betul, arkeologi tak smstinya melibatkan biologi. ia juga boleh dikaji dari sudut antropologi. jika nazrin btanya pendpt, sy mmg syorkan nazrin utk menceburi bidang antropologi. jgn risau ttg peluang kerjaya, fikirkan perkara itu kemudian. apa yg penting, pastikan pengajian nazrin diteruskan dan berjaya dalam degree yang nazrin minati. InshaAllah, impian nazrin akan tercapai. Btw, sy ni kakak :-)

      Delete
  86. Saya mengambil subjek LK,add math dan ekonomi asas untuk subjek elektif.Pihak sekolah tidak memasukkan subjek kimia dan fizik di dalam jadual malah subjek itu ditukar kpd subjek sains biasa.Bidang apa yang sesuai dgn subjek di atas?Saya takut x de course yang sesuai dengan saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd intan, bidang yg sesuai dengan senarai subjek intan yg bersifat pelbagai ialah bidang kemanusiaan. Bidang kemanusiaan ada pasaran kerja yang luas. jgn bimbang pasal course, pasti ada course yg sesuai dgn intan jika intan tahu kelebihan dan kekurangan intan dalam setiap subjek yg diambil.

      Delete
  87. salam,sye mengambil aliran sastera..matepelajaran yg sye ambil ialah perdagangan,geo,psv,dan 5 matepelajaran teras...soalan 1 -ape kerjaya yg sesuai utk sye (selain dlm bidang perniagaan) soalan 2-pengajian mnekah yg sesuai utk sye smbung??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksalam amirul, utk soalan pertama: wlpn amirul ambil subjek perdagangan, tak semestiya perlu masuk dalam kerjaya perniagaan. amirul berada di aliran sastera, amirul boleh ambil pengajian bahasa atau penulisan sastera. Amirul juga ambil subjek psv, amirul boleh ceburi bidang artistik. malah, kelebihan dlm seni boleh dijadikan punca pndptn (dlm erti kata lain, berniaga produk kraftangan sendiri). utk soalan kedua- amirul boleh pilih pengajian yg bsesuaian. yg penting amirul tahu di mana kekuatan dan kelemahan amirul dalam subjek yg diambil.

      Delete
  88. Selamat pagi. Saya mendapat art stream. Jadi sy wajib mengambil perdagangan, ekonomi asas dan seni. Jadi pekerjaan apa yg sesuai bagi sy

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmtt pagi Diveya, berkenaan dgn bidang kerjaya yg sesuai jika ambil art stream...basically art stream boleh masuk dlm pelbagai bidang spt bidang bisnes, ICT, pejabat, perbankan, penulisan, pakaian seragam, pendidikan, undang-undang dan juga perubatan (spt kejururawatan). Ia merupakan sedikit senarai dr bidang kerjaya yg sesuai utk diveya. Diveya boleh google utk dptkan maklumat lbih lanjut.

      Delete
  89. Assalamualaikum, saya mendapat aliran sains kemanusiaan dan subjek elektif saya ialah perdagangan,ert dan seni jadi saya tertanya2 apakah bidang pekerjaan yg sesuai utk saya ceburi?😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. wksalam unknown, aliran sains kemanusiaan ada banyak peluang kerjaya. sbg contoh, bidang krjaya yg sesuai mungkin dlm bidang perpustakaan, pendidikan, korporat, perniagaan/keusahawanan, pakaian seragam, alam sekitar, penulisan, media, artisitik, undang-undang etc. sy tdk dapat beri jwpn spesifik utk unknown kerana terdapat byk bidang dlm sains kemanusiaan. Unknown perlu tahu subjek apakah yang unknown suka dan yakin, juga kemampuan unknown dlm mendptkan kerjya yg unknown benar-benar impikan.

      Delete
  90. Bruh Saya Dapat Sains Rumah Tangga Dan Perniagaan Saya terfikir boleh ke sambung belajar dan dapat keja ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd unknown, bidang yg sesuai utk unknown bdasarkan subjek yg diambil ialah bidang sosial. bkenaan dengan peluang pekerjaan, kerjaya yg sesuai mungkin keusahawanan, pakaian seragam, pejabat dan anggota pelaksana di sektor kerajaan.

      Delete
  91. Assalammualaikum saya mengambil subjek sains pertanian, biology dan kimia etc. Apakah pekerjaan yang sesuai untuk saya. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd unknown, bidang yg boleh dicburi ialah sains sosial (alam sekitar linguistik, antropologi, psikologi, pendidikan, komunikasi), pengurusan maklumat (perpustakaan, bahagian sistem maklumat, pengurusan rekod dan juga arkib) atau sains perubatan (veterinar, bioperubatan, fisioterapi, sains forensik). Pilihlah mana-mana bidang yg sesuai dan bidang tersebut akan membawa unknown ke laluan kerjaya yg unknown inginkan.

      Delete
  92. Saya mendapat aliran sains kejuruteraan termasuk sains pertanian, biology dan sains komputer. Apakah bidang pekerjaan yang sesuai untuk saya ? Bolehkah saya menjadi veterinar tanpa mengambil subjek fizik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd nurul izzati, syarat kelayakan veterinar mengutamakan subjek kimia dan biologi, secara asasnya, nurul izzati mpunyai peluang utk masuk dalam perubatan veterinar

      Delete
  93. Salam saya nak tanya mcm saya amik aliran sastera perdagangan dan pertanian bole kah saya mencapai cita cita saya mahu jdi pilot dengan menambah mata pelajaran fizik dalam pembelajaran dan fizik diambil luar pakej

    ReplyDelete
    Replies
    1. kpd awal, peluang utk menjadi pilot mungkin ada dgn menambah subjek fizik. selain itu, syarat kelayakan utk mjdi juruterbang ialah:

      -Berumur 18 hingga 24 tahun.
      -Tidak hanya terhad kepada lelaki sahaja.
      -Menguasai matapelajaran Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu, Sains, Matematik dan Fizik dengan baik.
      -Mempunyai rekod kesihatan yang baik.
      -Sekurang-kurangnya 6/60 ketajaman penglihatan tanpa bantuan optik, dibetulkan 6/6 dan tidak buta warna
      -Ketinggian sekurang-kurangnya 160cm.

      Terdapat 3 cara bagaimana seseorang itu boleh menjadi seorang juruterbang iaitu:-

      -Menyertai program juruterbang kadet di syarikat penerbangan (sekiranya tawaran dibuka).
      -Membiayai sendiri lesen PPL, CPL atau Frozen ATPL.
      -Memohon kemasukan ke program kadet dengan lesen PPL sahaja.

      Delete
  94. Hi my name is wan , saya baru habis pt3 then saya dapat kelas yang mempunya subjek elektif sastera dan geo ,,, soalan - saya nak masuk dalam bidang perubatan cth dokter spesialis apa2 bidang , adakah saya mempunya harapan untuk melanjutkan kerjaya ini? jikalau ada saya akan teruskan dan komited dengan kerjaya yang saya pilih ini . tq

    ReplyDelete
  95. Saya teringin nak ambil jurusan akaun .. tpi saya dapat kelas sains .. adekah saye perlu teruskan atau saye perlu memohon untuk masuk ke kelas akaun?

    ReplyDelete
  96. Assalam,saya mendapat kelas ekonomi ,apakah pekerjaan yg sesuai utk saya?

    ReplyDelete
  97. Asalamualaikum.Abang,saya ingin tanya kelas yg saya masuk ada add math,sains dan psv tapi saya tidak tahu sama ada nak memilih antara lukisan kejuruteraan atau ict sebab besar nanti saya nak jadi graphic designer di syarikat game bila besar nanti.harap abang reply.

    ReplyDelete
  98. Salam, sy seorg pelajar form4 tahun ini dn berminat utk msuk aliran akaun sbb sy agk berminat dlm bidang pengurusan perniagaan ataupun ICT krn meminati kerja2 yg menggunakn komputer dn sebagainye. pd pendapat tuan, aliran ape yg patut sy masuki dn dpt peluang pekerjaan yg luas nanti atau pekerjaan yg dpt kaitkn dgn kedua2 bidang tersebut (menjual secare online, perhaps?)

    ReplyDelete
  99. Salam, tahun ni saya f4... Saya ditempatkan dlm aliran sains tulen based on result saya... So, soalannya, chances untuk saya nk jadi akauntan tu ade x?

    ReplyDelete
  100. salam . saya mendapat aliran sastera dan wajib untuk ambil subjek perdagangan , prinsip perakaunan dan ict . jadi kerjaya apa yang sesuai untuk saya ?
    terimakasih .
    terimakasih .

    ReplyDelete
  101. Hye,saya telah mengambil aliran sains sukan...tapi saya bercita cita ingin menjadi ahli fisioterapi.org kata ambil sains sukan ada peluang pekerjaan untuk menjadi ahli fisioterapi tapi x taula boleh jamin ke? ....tetapi apa yg saya ketahui aliran sains tulen lebih tinggi peluangnya untuk menjadi ahli fisioterapi.....soalannya adakah saya boleh mencapai cita cita saya tersebut dengan mengambil aliran sains sukan?..bolehkah saya menyambung pelajaran saya dalam dalam bidang fisiologi apabila berada di universiti jika mengambil aliran sains sukan?

    ReplyDelete
  102. Hi! Saya tahun ni form 4.saya dipilih untuk masuk kelas st(fizik, kimia, addmath, AK(asas kelestarian)nama dulu TK(teknik kejuruteraan) tapi saya rasa nak tukar kepada kelas ekonomi&perniagaan sebab pada saya berada di kelas sains tersebut agak susah untuk saya follow apa yang cikgu-cikgu ajar dan math biasa saya sangat lemah apatah lagi addmath, fizik, kimia yang melibatkan pengiraan yang complicated. So kalau saya tukar kepada kelas ekonomi&perniagaan kerja apa yang sesuai dengan kelas yang akan saya duduki nanti? Dan betul ke kalau saya belajar dalam bidang ekonomi&perniagaan peluang untuk saya meneruskan pelajaran di university tipis? Harap dapat membantu sebab saya stress sangat fikir pasal hal ni ����

    ReplyDelete
  103. Hi, saya mengambil subjek add math, prinsip akaun dan reka cipta, boleh awak bagi saya pendapat apa pekerjaan yang sesuai utk itu? Dan perlu target apaa untuk SPM ? Mohon pendapat πŸ™‰

    ReplyDelete
  104. saya sekarang berada di tingkatan 4 dan di kelas perakaunan, tapi sy tk brminat+matematik sy lemah, sy bercadang untuk menukar ke bidang lain, antara sains komputer dan lukisan kejuruteraan, bidang yang mana lagi luas pilihan kerjaya?

    p.s// sy seorang yang artistik serta realistik

    ReplyDelete
  105. Nak tanya, saya tak minat account addmath fizik kimia semua ni. tapi saya minat IT. Aliran IT pulak takde kat sekolah saya. so macam mana ni. saya mohon nak drop kelas sebab tak minat semua subjek tu. saya mohon kelas ekonomi perdagangan dan tassawur. so macam mana ni?

    ReplyDelete