Friday, 17 October 2014

Nilai duit syiling lama?

Mengumpul duit syiling ialah satu hobi menarik untuk sesiapa yang sukakan seni syiling- not for nerds only. Aku mula kumpul syiling ni masa kecik-kecik bermula dengan syiling 5 sen British Borneo Queen Elizabeth. Walaupun koleksi tak banyak macam orang lain dan sekadar amatur je (tak tahu sangat pasal rare ke tidak), apa yang menarik tentang duit syiling ni ialah- it tells history.

So to speak, aku ada 41 keping duit syiling dari dalam dan luar negara:

  • 2 dari Indonesia, 
  • 1 dari Italy, 
  • 4 dari Brunei Darussalam, 
  • 1 dari India, 
  • 8 dari Singapore, 
  • 1 dari Philippines, 
  • 1 dari UK, 
  • 2 dari Thailand, 
  • 1 dari Kuwait, 
  • 2 dari China, 
  • 1 dari Europe, 
  • 1 dari USA, 
  • 4 syiling lama sebelum Hari Malaysia,
  • 11 syiling baru selepas Hari Malaysia,
  • 1 tak diketahui. Imej yang kelihatan di bahagian depan ialah bentuk kepala raja, mungkin King George. Mungkin kepala raja lain. Tapi yang pasti, syiling ni tak ada value sebab teruk sangat rupanya.
Dalam entri sebelum ni, aku dah tunjuk sikit syiling kegemaran dalam Coins and Shillings. Tapi imej kabur gila. Jadi, beberapa entri pasal syiling akan dibuat dengan imej lebih jelas. Untuk entri kali ni, aku pilih 6 keping syiling lama dalam koleksi aku.


Syiling 1 ringgit bunga raya dengan keris ini dikeluarkan pada tahun 1971. Syiling tahun 1982 paling dikehendaki dan harga pun lebih mahal disebabkan mintage yang lebih rendah. Dalam koleksi aku, syiling 1 ringgit tahun 1993 ni cuma bernilai RM4. Bagi sesiapa yang ada simpan syiling $1 1993, nilainya cuma RM5.

Walaupun berbeza dari nilai syiling 1 ringgit 1982 yang mencecah RM120 dan syiling 1 ringgit 1971 proof (sangat rare) yang bernilai RM4000, duit syiling tahun-tahun yang lain masih bernilai dan sebaiknya disimpan. Untuk nilai duit syiling 1 ringgit sila rujuk nilai harga duit syiling 1 ringgit.

Duit syiling 1 sen 1962 keris Malaya and British Borneo ni bukan syiling rare sebab ada 45 juta duit syiling ditempa di Royal Mint London bagi memenuhi keperluan duit di Tanah Melayu masa tu. Disebabkan terlalu banyak ditempa dan tak ada sejarah syiling ni dipulangkan semula untuk tujuan dileburkan, syiling ni takkan jadi rare sampai bila-bila pun.

Jadi, aku takkan dapat untung satu sen pun kalau jual duit ni sebab duit ni tak ada nilai. Tapi nilai sebenar duit ni terletak pada kenangan sebab aku jumpa duit ni dalam tanah masa tengah cari ubi kayu dengan abah. Itu je lah nilainya- nilai sentimen.



Duit syiling 5 sen Malaya and King George VI dikeluarkan pertama kali pada 1939. Kali terakhir dikeluarkan pada 1950. Dalam koleksi aku, duit syiling ini dikeluarkan pada 1950 dan jenis copper nickel. Untuk tahun-tahun sebelumnya, syiling ni diperbuat daripada silver.

Duit syiling ini dikelaskan sebagai obselete sebab tak digunapakai dan tak dikeluarkan lagi. Nilai syiling 5 sen King George VI tak dapat dipastikan dan duit ini mungkin bernilai tinggi, mungkin tidak. Tapi apa yang pasti ialah duit syiling ini dikeluarkan di London. Sila rujuk pautan ini untuk maklumat lanjut.
Duit syiling 5 sen 1957 Queen Elizabeth pertama kali dikeluarkan pada 1953 dan berakhir pada 1961. Dalam koleksi aku, syiling ini dikeluarkan pada tahun 1957 dan jenis copper nickel. Kesemua siri duit syiling Queen Elizabeth biasanya diperbuat daripada copper nickel atau bronze, tidak ada yang diperbuat daripada silver.

Duit syiling ini pun dikelaskan sebagai obselete sebab ia tidak digunapakai dan tidak dikeluarkan lagi. Nilainya bergantung pada jumlah tempaan tetapi setakat ini, nilainya tidak dapat dipastikan. Mungkin nilainya cuma FV (face value) sahaja. Sila rujuk pautan ini untuk maklumat lanjut.
Duit syiling 50 sen berparit didakwa mampu mencecah ribuan ringgit. Aku pun simpanlah satu sebagai koleksi. Lagipun, syiling berparit ini sangat unik. Tapi fungsi parit cuma security edge jadi tak mudah dipalsukan. Syiling 50 sen yang sangat rare ialah syiling 50 sen yang dikeluarkan pada tahun 1967, 1968 dan 1969 jenis milled edge, bukannya security edge. Harganya mencecah ribuan ringgit.

Setakat ini, nilai 50 sen security edge 1967 dalam koleksi tak sampai RM10 pun. Tarikan terbesarnya cuma pada sisi parit. Yang kelakarnya, kakak aku simpan lebih 5 keping syiling ini. Kononnya, pelaburan masa depan. Sila rujuk pautan untuk nilai syiling 50 sen.
Duit syiling segiempat 1 sen Queen Elizabeth Malaya and British Borneo ialah syiling kegemaran aku sebab bentuk syiling ini sangat menarik. Siri duit syiling Queen Elizabeth dikeluarkan buat pertama kali pada 1956 dan berakhir pada 1961. Dalam koleksi aku, syiling ini dikeluarkan pada tahun 1957 dan jenis bronze.

Setakat ini duit 1 sen tahun 1911 merupakan duit syiling paling rare sekali dan nilainya mencecah RM30000. Sejujurnya, nilai duit syiling yang dipaparkan di mudah.my tak masuk akal sangat jadi nilai sebenar syiling ini tak dapat dipastikan. Mungkin ada nilai, mungkin sekadar FV. Tapi bagi aku duit ini ada nilai yang tersendiri.







Entri lain pasal syiling akan menyusul.
@themagi2014

47 comments:

  1. wow! syiling 30,000. harap satu hari nanti jumpa...boleh jual dan langsai hutang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun harap macam tu. tadi masa buat entri ni, sempat pulak korek tabung tengok tahun duit syiling...hahaha~

      Delete
  2. Duit 1 sen keris yg jumpa masa korek ubi kayu tu nak jual ke? Wasap 0142979662

    ReplyDelete
    Replies
    1. blom nak jual lagi. nilai sentimen tinggi ^^

      Delete
    2. Salam....saya ada satu duit 1sen keris silang 2 tahun 1962...
      Kalau sy nk jual agak2 brape hrga??? Apa2 add fb sy ank mas

      Delete
    3. hai..saya ada syiling keris 1962..hari tu saya beli rm10.

      Delete
  3. duit syiling 1sen yg ad gmbr ratu elizabeth tahun 1956 ad harga tak?sbb sy ad skeping

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat ini harga sbnar duit syiling ratu elizabeth belum dpt ditentukan. Ia bergantung pada kualiti syiling dan permintaan dari luar. anda boleh rujuk nilai duit tersebut di kedai dealer di kwsn anda :)

      Delete
  4. Salam, saya ada syiling 1cent king george VI tahun 1943.,kalau ada sesiapa berminat boleh email aienatasha4405@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Sye ade syiling ni. Thun 1800-1901 pon ade. Whatsapps di 0142676284 kalo berninat. Hrge boleh
    Bincang.

    ReplyDelete
  6. saya ada duit syilling1 sen queen elizabeth tahun 1911..berminat blh kol saya 0175483812

    ReplyDelete
  7. sy ada duiy siling lama ELIZABETH -II tahun 1984 one pound..berapa harga kalau jual?

    ReplyDelete
  8. sy ada duit syiling lama elizabet .dan george spe nak watsapp sy 0178692119

    ReplyDelete
  9. sy ada duit syiling 10 sen queen elizabeth thn 1950
    sape nk blh pm dlm fb adlan mustakim

    ReplyDelete
  10. Salam..sye ad duit syiling satu cent tahun 1920 berminat call my no 0125954779

    ReplyDelete
  11. Hai sy ada duit 1 sen malaya and british borneo tahun 1962.. Agak2 bpe harga ya??

    ReplyDelete
  12. Kalau duit syiling 1919 btaoa haraga rare x?

    ReplyDelete
  13. Syiling 5sen elizabeth queen 1987,syiling $1 singapore 1990 and syiling thailand ada nilai ke?

    ReplyDelete
  14. Saya ada koleksi duit syiling lama dari tahun 1200an, sila layari melewarteja.blogspot.com dan emailkan kepada melewar57@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. Sayaa ada sebiji duit 1 sen british tuh if nak ws or call 0176573529/01114324307

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum...saya ada syiling lama SARAWAK G.BROOKE (ONE CENT 1884) berapa harga satu syiling tu?

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum....saya ada banyak koleksi syiling dan banknotes, tapi belum tergerak hati nak memblogkannya......

    ReplyDelete
  18. Saya ada duit syiling lama 1/2sen untuk dijual tahun 1940...sy nak harga market sekarang...kalau de pape ley contact sy 0196290931

    ReplyDelete
  19. Saya ada duit lama
    King -1943
    Queen- 1957
    berminat, wassap Saya di 012-2254931
    TQ The Author

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum & salam sejahtera..
    Syiling 1sen George V. Tahun1940 saya redho utk dilepaskan.. whatsapp 0197217621/01123650648

    ReplyDelete
  21. Dengan siapa saya boleh bertanya nilai sebenar mata wang lama ni ye? Terima kasih. Wassap saya di 012-2254931.

    ReplyDelete
  22. Saya ada duit syiling berbentuk segiempat 1 cent Queen Elizabeth the second,Malaya British Borneo tahun 1956
    Wassap saya 0125812067

    ReplyDelete
  23. Saya duit syiling Malaya king George vi tahun 1939 Dan 1940. Berminat boleh Whatapp saya 0149321865.

    ReplyDelete
  24. Saya mempunyai sekeping Duit syling lama BRITISH AND BORNEO QUEEN ELIZEBETH II TAHUN 1954.sesiapa berminat membeli sila wassup 0168492511 call 0178978126

    ReplyDelete
  25. Saya ad sekeping syiling 1cent malaya and british borneo QUEEN ELIZABETH THE SECOND tahun 1957 nak jual...brminat kol 0199506215 pie

    ReplyDelete
  26. Berapa boleh 20 pencen tahun 1982 ELIZABETH QUEN 2

    ReplyDelete
  27. terpulang kpda kmu brapa harga bolh kmu byr,sbb bg sya klu kmu ni berminat ataw hobi sebagai pngumpul siling lma,pndek ceta brapa hrga ko nk yg pntg ikhlas & berbaloi.

    ReplyDelete
  28. Saya ada 3 keping syiling 4 segi ni..
    - 1 keping 1 cent straits settlements tahun 1920 king george v ..
    - 1 keping 1 cent malaya and British borneo tahun 1957 queen Elizabeth the second..
    - 1 keping 1 cent commissioner of currency malaya tahun 1945 king george VI emperor.
    Berminat wassap saya di 018-2375703. .tq

    ReplyDelete
  29. Sya ade siling lama 1 sen thun 1889 british north

    ReplyDelete
  30. saya ada 1 cent queen elizabeth tahun 1956..papehal whatssap no ni 0176936745

    ReplyDelete
  31. sy ada 30 keping duit 1 cent queen elizabeth mcm mn nk jual
    01116511531

    ReplyDelete
  32. Saya ade 1 cent queen elizabeth tahun 1957... brminat blh call or wassap.
    (016-3872582

    ReplyDelete
  33. salam..saya ada satu duit sringit siling lambang keris tahun 1990 dan sekeping duit king goerge nilai 10 cents tahun 1948...kalau ada yang berminat trs email or wasep ke saddamyusoff89@gmail.com
    0183686062

    ReplyDelete
  34. saya ada 1cent segi empat..bermnt pm..harga blh bincang 0176748006

    ReplyDelete
  35. Harga duit siling 4segi tu brapa ya.. thun 1940

    ReplyDelete
  36. Saya ada 1 sen segi empat 3 keping tahun 1943,1 keping thn 1939 Dan 1 keping 10 sen British Borneo 1957

    ReplyDelete
  37. Sesiapa ada yg bermint syiling 1 sen segi empat..bleh whsap di no 0169275251

    ReplyDelete
  38. hyee nk tanya nie sy ade 1sen segi empat yg bername queen elizabeth the second tahun 1957 ade 1keping dan lgi satu king emperor georgevi tahu 1945 kalau sesiapa berminat..whsap no.0126313907

    ReplyDelete
  39. saya ada 1 cent queen elizabeth tahun 1961..berminat whatssap no ni 0145266494

    ReplyDelete
  40. Saya ade duit malaya 1 cent king tahun
    41 , 43 , 45 nak PM Whasap 017245973

    ReplyDelete