Saturday, 30 August 2014

Kraftangan Malaysia 2014

Selamat hari Sabtu, Happy Saturday. Dah lama rasanya tak update entri pasal event di Sarawak. Niat asal nak beli barang, sempat pulak menyinggah ke Kuching Waterfront. Semalam, pameran dan jualan Kraftangan Malaysia 2014 bermula dan bermacam-macam jenis produk seni boleh dibeli, ditengok, dijadikan inspirasi dan dipegang (tapi kalau pecah consider sold la~)

Aktiviti Kraftangan Malaysia kali ini berlangsung dari 29 Ogos sampai 7 September, kalau tak tersilap tengok banner. Terlalu banyak benda yang menarik perhatian (seramik, bakul anyam, seni batik, parang, manik, siput et cetera), sampaikan aku berebut nak amek gambar seni seramik dengan salah seorang urusetia yang terliba. Dan sebelum sampai ke booth kraftangan, aku tetiba jadi pedestrian model by foreigners di India Street. Btw, tak sia-sia aku datang ke sini, aku dapat idea yang baik untuk artwork akan datang. Sekarang, masa untuk berseni-seni. Ideas, come to me...~


Sedikit gambar dari khemah Kraftangan Malaysia di Kuching Waterfront.

Seni seramik pasal ibu dan anak. Aku tertarik betul dengan
kraftangan ni. Penggunaan warna yang menarik. Ada banyak
lagi produk seramik yang menarik di gerai ni seperti
bunga raflesia, burung kenyalang dan motif-motif flora dan
fauna.
Loket yang kreatif, diperbuat dari kaca kalau tak silap aku.
Tapi masa aku pegang satu, benda ni tak berat. Semua
loket di atas semuanya ready for sale.
Baruk mini, rumah tradisi bagi masyarakat Bidayuh dalam
saiz yang lebih, lebih, lebihhh...kecil. Aku tak perasan
berapa harga benda ni tapi dari jauh aku nampak baruk mini
ni di khemah belakang.
Sekarang, batik dalam saiz yang kecik, sesuai
untuk dijadikan hiasan dinding. Aku sempat
pegang masa lalu di kedai tu petang tadi,
batik-batik tu dilukis atas kain kanvas.
Jangan sangka kayu buruk tak berguna. Kayu ni
bertukar jadi tempat duduk dengan ukiran timbul cello.
Produk kerja kayu ni dari Manly Ironwood Kraf Enterprise
(Kpg. Stunggang Dayak, Lundu). 
Selain dari baruk mini, perahu tambang pun dah
bertukar saiz. Ada banyak lagi jenis perahu mini yang
dijual. Harga produk dalam lingkungan RM35 dan ke atas.
Salah satu gerai yang menjual parang iban dan orang ulu.
Terdapat produk yang disertakan dengan bulu khinzir jadi
bagi yang Muslim, sila tanya dulu sebelum pegang.
Antara parang yang paling cantik dan kreatif- parang naga.
Bentuk bilah parang sangat menarik dan apa yang
paling best, harga parang ni sekitar RM1000+. Tak mampu
nak beli jadi ambil gambar je la.
Yang ini parang orang ulu. Bersebelahan dengan parang iban.
Kata anak tauke yang jaga gerai tu, bulu yang terjurai  dari hulu
parang tu bulu kambing, hulu diperbuat dari tanduk rusa dan sarung
diperbuat dari kayu tapang. Parang ni dijual dengan harga RM650.
Hiasan manik dengan motif orang ulu. Ramai pelancong
di gerai ni. Tarikan produk ni terletak pada warna kuning.
Produl bakul anyam dari Catherine Handicraft. Gerai bakul
ni terletak di depan sekali, tak jauh dari produk Manly Ironwood.
Ini gerai pertama yang aku singgah. Dulang air yang dijual di
gerai ni memang cantik.
Koleksi parang yang pelbagai bentuk dan rupa.
Gerai ni pun terletak di bahagian depan khemah.
Antara produk yang sangat comel, siput-siput dari Sematan,
Sarawak. Ramai yang datang singgah, harga produk pun
sangat berpatutan. Boleh dibeli untuk souvenir rakan-rakan.

Koleksi yang banyak di khemah kraftangan ialah batik, ada banyak jenis gerai yang menjual batik (Nordin Batik, Puncak Alam Batik, Aminah Batik-aku dengar dari pihak urusetia) dan banyak lagi. Dari kasut, beg tangan, dompet, baju, jubah, tudung, penghias dinding dan sebagainya, semuanya bertemakan batik. Akhirnya, aku tak beli apa-apapun, aku cuma cuci mata je hari ni..hahaha~

@themagi2014

Saturday, 23 August 2014

A.R.T.O.L.O.G.Y I

Artology, what does it mean? Google it, all you can see is the brand, art studio, gallery or something about entrepreneurship for artists. To make it short, it's all about art. You know, I did something a bit rush few days ago. I did try my best to deal it but I know that I can't handle it. Big apologize for them, but I have to get out before I regret it.

So, I continued some work inside my new sketchbook. A4 type, 110gsm with all kinds of black pencils- Faber Castell SV, Staedtler Mars Lumograph, Astar Venice and PaperMate 1107. My mind was messed up a week ago because I forced myself doing something totally contrary so, some of my artwork is quite odd.

No matter what, still, I'm living my life inside this beautiful world. Hope is everywhere. Chance is everywhere. And passion is everywhere. All in all...Keep Calm and Do More Artworks~
***

My dear Contrary girl. This is not my original idea. Actually,
I was inspired by my fellow artist in Instagram, my dear
Zephrotet who follow my Insta artworks. Zephrotet's
artwork is creative and HShield approved it.
Doodle Fantasy. It sounds nice. The truth was, I made mistakes for this
artwork, I don't know what to do. So I made some alteration and
covered it with black marker (Zebra Fine Oil Base from Japan
and Faster CDR Marker from Korea). The result? Not bad.
Hijab Eye was made yesterday, I just criss-cross my mechanical
pencil, Pilot Color Eno 0.7 and touch up with Astar Venice 4B, 6B
and Staedtler Mars Lumograph  8B. I was inspired by a strong
stare of Palestinian woman through war. They are the strongest
women in this world.
In Side, the name of this artwork. Why I named her like
that? First, I darken IN her face only. Second, I just show
her SIDE face. Get it?
My Ladyfriend (usually the term is 'Girlfriend') was made
spontaneously, I just follow my mind. What to do next?
Where should I dark or light the colour? At the end, the
result is quite, uneven (?)
Maia, I named her with my novel character. I was really
fond with spooky-vintage-dark-gloomy lady from 18th
century so I decided to draw her like this. Yet, sometimes,
I think her spookiness is not enough. Well, my thought.
Messed Up, the best way to describe my feeling and my mind
a week ago. The first sketch I did inside my sketchbook and
surprisingly, my messiness caught some attentions inside
my Insta acc.
And here it is, one of the oddest art I ever made so far.
My Twin is Evil. But, I don't have any twin. Just
my imagination, like a bogeyman.
Selfish Flower, which part is selfish? I named her
Selfish according to my weaknesses. Yes, I can be
selfish and I 'sell my fish' whenever I feel
insecure. It's a fair world, right?
"I'm watching you. Through walls, cracks and dividers.
No one can stop me. I crept while laughing.
And no one knows how fluky I am, when I saw you."

 Inspired by a spooky comic. Also, one of
my oddest artwork. 
Scare enough?

So far, which artwork caught you?

@themagi2014

Friday, 22 August 2014

Dia Yang Berdiri di Tepi Pagar

Dia yang berdiri di tepi pagar,

Aku memandang dari jauh,

Dia tidak bersuara,

Dia juga tidak tersenyum,

Aku hanya memandang diam,

Dia kaku merenung aku.


Matanya bak lohong hitam,

Terkandung misteri dan rahsia,

Rambut halusnya bak rumput gersang,

Lambang cerita sebuah dunia,

Tubuhnya kurus kecil melidi,

Tanda tandus sebuah kehidupan.


Pabila jarinya menyentuh besi,

Sentuhannya dingin menggoncang darahku,

Dia cuma seorang anak kecil,

Dan aku seorang manusia dewasa,

Niatnya mahu membakar aku,

Agar aku bangun dari sedar.


Nyata sekali aku tewas,

Dalam pertembungan kali ini.


18082014-Isnin/Kuching

@themagi2014

Wednesday, 20 August 2014

Produk Pelik Yang Patut Anda Tahu

Selamat hari Rabu. Semalam tak sempat update entri sebab ada hal. Temporary jew, demi meneruskan projek penulisan yang tercinta. Tengoklah macam mana nanti. Entri seterusnya pasal Silklite kot? Sekarang, aku nak bergurindam pasal produk yang sepatutnya wujud. Dalam kehidupan seharian kita, ada banyak benda yang kita ingin untuk bantu kita selesaikan masalah. Tapi benda yang kita inginkan mungkin agak pelik untuk dipasarkan. 

Mari kita semak produk yang mungkin berguna untuk kita, mungkin juga tidak...hahaha~

1. Cawan yang boleh dimakan


Biasanya masa parti, kita sediakan pinggan cawan jenis pakai buang. Bila parti selesai, kita pun merungut sebab banyak sampah perlu dibuang. Bukan ke lagi baik kalau cawan tu diperbuat daripada agar-agar so lepas minum, makan je cawan tu. Sambil minum, sambil makan. Lagi senang, tak gitew?

Masalah cawan ni mungkin, korang tak boleh letak sesuka hati. Kalau letak atas lantai, ada ke yang nak kunyah cawan tu lepas minum?






2. Penyidai tuala dengan sinaran UV nyahkuman

A towel dryer that not only dries your towels, but disinfects them with UV light.

Nah, amek kau. Inilah dia rekaan yang belum dizahirkan dalam bentuk produk. Penyidai tuala ni beserta sinaran UV yang boleh membunuh kuman. Rekaan dari China menerusi Pure Design ni bercita-cita untuk membantu pengguna dalam penggunaan tuala yang sentiasa bersih, tak berbau dan berkuman. 

Adakah rekaan ni setimpal dengan harga? Itulah persoalannya. Kalau aku, aku tukar tuala lain je kalau tuala yang sebelum dah berbau. Lagi senang.






3.  Kasut sneaker dengan kemudahan khemah


Shoes that easily transform into a mobile shelter.





Bagi penggemar kasut sneaker, dan juga orang yang sangat suka pergi berkhemah, rekaan ni pasti sesuai sangat untuk korang. Dengan rekaan kelakar dari DesignBoom.com, kasut sneaker ni boleh diubah menjadi sebuah khemah. Boleh muat seorang je. Korang boleh lihat sendiri di sebelah, penggunaan kasut ni sangat mudah. Korang cuma sarungkan kasut tu ke kaki macam kasut biasa. 



Yang tak berapa nak praktikal ialah bila korang nak tukarkan fungsi kasut tu menjadi khemah. Kalau nak berkhemah dari malam ke pagi, duduk terkangkanglah korang sepanjang tempoh tu.

Macam bodoh je aku tengok.




4. Kerusi yang ada mukasurat

A chair that consists of "pages."






Kalau korang jenis penggemar buku, kaki buku dan buku ialah inspirasi korang, kerusi dengan ada mukasurat ni sangat sesuai untuk perabot rumah. Menerusi Yankodesign.com, rekaan kerusi yang diilhamkan dari buku ni sangat mudah digunakan, menarik dan berbeza dari kerusi-kerusi biasa. Pengguna boleh ubah ketebalan kusyen dan pelapik kusyen penyandar dengan menyelak 'mukasurat'. Ikut keselesaan korang.


Syarikat pereka barang perabot, sila bertindak sekarang. Aku betul-betul nak kerusi ni.






5. Gajet pengumpul debu kapur tulis dan hasilkan kapur tulis yang baru.

A chalkboard trolling gadget that converts chalk dust to new sticks of chalk.
Gajet luar biasa, rekaan Yonggu Do dan Eunha Seo, rekaan ni dipercayai dapat membantu para guru yang masih guna kapur tulis. Debu-debu kapur tulis akan dikumpul semula dan hasilkan kapur tulis yang baru. Proses ni mengambil masa yang singkat dan boleh dilakukan di dalam kelas. Dalam masa yang sama, para guru dapat mengajar kepentingan kitar semula dan penjagaan alam sekitar. 

Produk ni, elok juga kalau wujud.




6. Stapler untuk setkan tarikh

For teachers: a date stapler.


Rekaan dari Gonglue Jiang menerusi laman Yankodesign.com, stapler ni juga sangat membantu para guru atau pekerja yang bekerja bahagian admin. Dengan stapler ni, korang cuma perlu setkan tarikh dan gunakan macam korang guna stapler biasa. Fungsi stapler ni lebih kurang macam cop. Tapi, stapler ni lagi mudah sebab cop akan obsolete, tak boleh guna lama. Yang ini lebih tahan lama.

Tapi kalau harga mahal, tak berbaloi juga nak beli. Lebih baik tulis tangan.



7. Pen Highlighter yang pudar selepas 6 bulan.

A highlighter that fades in six months.
Biasanya, pen highlighter bertahan sangat lama. Korang boleh cek buku sekolah korang sekarang. Besar kemungkinan, kesan pen tu kelihatan di muka surat sebelah. Bagi membantu para pelajar dapat menjual buku mereka dalam keadaan baharu tanpa kesan pen highlighter, mungkin rekaan ni sangat membantu korang. Kesan pen akan pudar selepas 6 bulan. Jadi, tak ada masalah untuk jual buku dengan harga yang berpatutan.



8. Wayar kabel penyambung yang nipis dan melekat macam pita pelekat.

This extension cord, which is flat and sticky like tape so no one will trip over it.Pernah tersepak, tersangkut, tersandung atau jatuh tersungkur akibat wayar kabel penyambung (extension cord)? Ini dia, rekaan dari Chen Ju Wei yang selamat untuk orang dewasa dan kanak-kanak. Dengan wayar yang nipis dan melekat macam pita pelekat, takkan ada isu kaki tersepak wayar. Malah, wayar ni boleh diletakkan di mana saja; bawah karpet, tepi almari, celah rak. Menarik juga produk ni~




9. Mesin bancuh kopi ikut rujukan peribadi seseorang.


A coffeemaker that uses handprint recognition to make the perfect cup of coffee according to personal preference.
Bagi penggemar kopi, apa yang lebih membahagiakan bila dapat minum kopi seperti yang korang inginkan? Tak terlalu panas, tak terlalu sejuk, tak terlalu pahit, tak terlalu manis, tak terlalu menyengat, tak terlalu harum ataupun tak terlalu berkafein. Untuk dapatkan kopi seperti ini, korang perlukan mesin bancuh kopi rekaan WenYao Cai dengan fungsi 'handprint recognition'. Ia membantu membancuh kopi mengikut rujukan peribadi seseorang dan mendapatkan secawan kopi yang sempurna. 



Hish, nak minum kopi pun perlu handprint recognition.





10. Mesin cetak dengan kuasa solar tanpa dakwat katrij.

Instead of using ink, this printer TANS the paper using solar energy.

Sebagai seorang penulis, mesin cetak ialah kepentingan. Malang sekali, mesin cetak aku perlukan dakwat katrij yang mahal. Berderai rambut aku dibuatnya. Rekaan dari Hosung Jung, Junsang Kim dan Yonggu Do, mesin cetak generasi baru ini menggunakan tenaga solar, tak perlu cucuk kat mana-mana suis dan dari tenaga solar itu ia menjana 'dakwat' tanpa memerlukan dakwat katrij. Ia dikenali sebagai tanning paper.


Kalau hari malam, macam mana nak print eh? Ada solar energy bank ke? 





Bagi aku, tak kiralah pelik, aneh atau uniknya produk tu, apa yang penting ialah produk tu mestilah praktikal dan harga berpatutan. Kalau mahal tak guna juga. 

@themagi2014
ruj: buzzfeed



Thursday, 14 August 2014

Ungkapan perkataan Bahasa Melayu yang rumit

Selamat petang. Hari ini, entri berkenaan dengan ungkapan bahasa Melayu. Semalam aku check dalam keywords dan referral, terdapat carian berkaitan dengan ungkapan bahasa Melayu yang rumit. Bila aku cari di Google, aku tak dapat rujukan yang baik. Bahasa Melayu ini sebenarnya campuran banyak bahasa (terutama sekali dari bahasa rumpun iaitu bahasa Indonesia) dan jujur aku katakan, tak mudah untuk kenalpasti ungkapan rumit yang asli sebab bahasa pinjaman dari bahasa Inggeris ke bahasa Melayu kebanyakannya mempunyai ungkapan yang rumit. Jadi aku membelek Kamus Dewan Edisi Ketiga dari A-L. Untuk carian dari M hingga Z, aku tangguh dulu sebab aku sakit tengkuk akibat terlebih membaca. Jadi, hari ini, aku senaraikan beberapa perkataan pilihan yang mungkin rumit, sukar, atau mengelirukan untuk diungkap (dari sudut penilaian aku).

Diharap entri ni dapat membantu orang yang memerlukan.

A-L

1. Adikudrati: di luar kekuasaan alam
2. Adiposuria: mengandungi lemak atau menyerupai lemak.
3. Aniaya: menindas, menyeksa
4. Birokrasi: sistem pemerintahan atau pentadbiran yang dijalankan yang tidak dipilih oleh rakyat.
5. Belasungkawa: pernyataan turut berdukacita.
6. Cemamping: koyak-koyak, compang-camping.
7. Cendekel: kedekut, lokek, suka mengenakan orang lain.
8. Cendekiawan: golongan cerdik pandai, golongan terpelajar.
9. Cingkambon: permintaan tambahan (seperti emas dll) oleh pihak gadis kepada pihak yang meminang.
10. Dabbatulardi: binatang melata yang ada di bumi.
11. Dasawarsa: masa sepuluh tahun, dekad.
12. Eksemplar: helai, (se)buah buku.
13. Empenak: pujukan, kata-kata manis untuk menyukakan hati.
14. Galibut: perahu kecil.
15. Gegelema: benda yang pekat dan melekit.
16. Gelempung: kapas untuk membalut luka.
17. Generalisasi: kesimpulan umum tentang sesuatu peristiwa, fenomena dll tanpa bukti yang lengkap.
18. Halimbulu: pusingan angin.
19. Hiyayat: pemberian hidup.
20. Hopmandur: ketua mandur.
21. Inkasso: upah kepada pemungut wang.
22. Insinyur: jurutera.
23. Jalangkah: Jalan raya yang berupa jambatan yang melintasi jalan raya yang lain.
24. Jelengar: memandang dengan kehairan-hairanan.
25. Jelira: puas (bukan makan, minuman, dll) yang meresap ke segenap anggota tubuh.
26. Kafling: kancing yang digunakan untuk mencantumkan hujung lengan baju.
27. Kanyor: malu, senyum malu.
28. Kasatmata: nyata, jelas.
29. Kecicak: dipijak-pijak.
30. Kecindan: gurau-senda, jenaka, kelakar, berlawak.
31. Kedaluwarsa: sudah tiba waktunya, habis tempoh.
32. Kendatipun: meskipun, walaupun, biarpun.
33. Kerempagi: pisau cukur, pisau lipat.
34. Kongkalikung: curang, tidak jujur, tidak berterus-terang.
35. Kulakasar: barang-barang (yang boleh diangkut) seperti perabot.
36. Kutubkhanah: perpustakaan.
37. Lasykar: askar, serdadu.
38. Lamender: orang Amerika.
39. Lelancur: ayam jantan, teruna, jejaka.
40. Likwidasi: pembubaran atau pemansuhan.

[bersambung]

ruj: Kamus Dewan Edisi Ke-3, 2002
Image credits: jojobdina.blogspot.com

Wednesday, 13 August 2014

Bermain dengan PhotoFunia

Sekarang zaman smartphone. Agak mustahil kalau manusia tak guna smartphone pada masa sekarang. Memandangkan aku ni pitih tak banyak, aku beli Xperia Edual dan so far, phone ni sangat mudah digunakan, tak meragam, tak banyak songeh dan senang disumbat dalam mana-mana poket. Dengan adanya smartphone, macam-macam apps yang wujud dalam Google Play Store. Mostly, ramai yang download camera apps, terutama sekali Camera 360. Hilang semua bintk hitam dan jerawat, tak payah guna produk kecantikan- disebabkan Camera 360, setel semua masalah di muka.

Tapi setakat ni aku tak pernah download Camera 360. Aku guna Cymera (bagus dalam edit gambar makanan) dan Picsart (sangat membantu untuk fokus dan kualiti gambar). Ini bab serius dan photography. Yang tak berapa serius, aku guna apps PhotoFunia. Apa itu PhotoFunia? Apps ni digunakan untuk edit gambar dengan pelbagai efek, tujuannya untuk keseronokan dan hiburan. Jadi, bahagian mana yang 'fun' dalam PhotoFunia ni? Terdapat variasi dalam mengedit gambar dan pengguna diberi pilihan sama ada nak gambar mereka dalam bentuk frame, vintage, celebrity, caricature, sketch dan macam-macam lagi. Bagi yang sukakan hiburan dalam editing, mungkin Photofunia sesuai untuk korang.

Nak tengok hasil bermain dengan PhotoFunia? Scroll ke bawah


Teringin tengok muka sendiri atas duit kertas? Sekali sekala,
apa salahnya jadi tokoh atas currency orang lain..haha

Bagi sesiapa yang pernah ada impian nak lukis
muka atas papan hitam, PhotoFunia boleh
membantu anda.

Selalunya coffee art ni tak lebih dari bentuk bunga,
nama, atau figura tertentu. Kalau muka kita dijadikan
coffee art, lagi best.

 Kepada numismatic lover, duit dengan ukiran muka 
sendiri lebih berharga dari duit yang lain.

 Jujur, aku tak pernah gemuk. PhotoFunia
telah membantu menggemukkan aku dalam
masa kurang 1 minit.

Kiriman surat jemputan dari Hogwarts 
kini lebih mudah. Tak perlu burung hantu,
anda cuma perlukan PhotoFunia dalam
phone anda.

Bagi penggemar pavement art yang kedekut nak upah
pelukis, sila upah PhotoFunia. Lukisan muka anda
pasti menjadi.

Tuesday, 12 August 2014

Resepi Mee Kari corned beef

Selamat pagi, petang, malam, tak kira bila korang terbukak blog ni. Dah lama rasanya tak letak resepi. Jadi hari ni nak letak satu dalam entri. FYI, aku tak pandai sangat pun masak. Setakat merapu boleh la. Tapi, Nigella dalam channel 707 Nigella's Kitchen kata, "Am I twisting you?" jadi dalam mencipta resepi, pasti ada unsur merapu...hahaha~


Resepi Mee Kari Corned Beef

Bahan-bahan:


Mee kuning
Corned beef tin
Bawang merah potong dadu
Bawang putih potong dadu
Sayur hijau (sawi, kobis atau brokoli)
Taugeh
Kari daging sesudu setengah (untuk dua hidangan je)
Garam
Gula
Susu low-fat
Lada (atau cili, ikut tahap kepedasan anda)

Cara memasak:

1. Rebus mee kuning. Kemudian, angkat, tapis dan masukkan dalam mangkuk. 
2. Celurkan sayur hijau. Kemudian, angkat dan letak atas mee kuning.
3. Letakkan taugeh bersama mee kuning dan sayur hijau. Tak perlu dicelur.
4. Tumiskan bawang putih dan merah sampai naik bau. Masukkan corned beef, tak perlu banyak. Kacaukan, masukkan kari daging sedikit dan tuangkan air. Masukkan garam, gula secukup rasa. Masukkan sedikit susu low fat dan lada/cili.
5. Biarkan kuah mereneh sampai pekat.
6. Akhir sekali, tuangkan kuah ke dalam mangkuk. Hidangan siap. Boleh tambah bahan lain, ikut citarasa anda.

*kalau rasa tak yakin nak guna corned beef, mungkin susah nak cari corned beef keluaran tempatan, korang boleh guna minced meat sebagai pengganti. Amaran: Jangan beli jenama GreatWall.


Nak terangkan sedikit: 

"Corned beef ialah daging lembu yang diawet dengan garam. Tiada kaitan dengan jagung sebenarnya, 'corn' tu merujuk kepada garam; corns of salt. Corned beef juga dikenali sebagai salt beef atau bully beef. Corned beef yang ditinkan sangat popular kerana harganya berpatutan dan mudah disimpan. Asalnya, corned beef ialah makanan terkenal pada era Perang Dunia II. Kini, Corned beef dimanipulasikan dalam pelbagai jenis hidangan seperti bagel berintikan Corned beef, sandwich Corned beef, salad Corned beef dan sebagainya. Di negara Barat, daging khinzir digunakan selain daging lembu dan ia sangat terkenal di beberapa buah negara iaitu Amerika, UK, Ireland, Pakistan dan Filipina." (Wikipedia/Corned beef)

Okay, setakat itu je penerangan tentang corned beef. Dipendekkan cerita, corned beef ni tak begitu terkenal di Malaysia (isu logo halal) tapi ia terkenal di Malaysia timur. Corned Beef Pawada antara produk tempatan corned beef halal di Kuching. Terdapat lambakan jenama di pasaran, jadi sila berhati-hati.

@themagi2014

Monday, 11 August 2014

Old Kuching, Old Photos

Good rainy day while I'm updating my blog entry. Kuching is under the rain without a 'bow'. You get what I mean? Okay, few months ago, I stumbled some old photos at my granny's house and those photos were so old and yellowish, some of them were too authentic, I feel very bad when I saw the ruins. You know, old photos contain old stories. There were something at the back, the background, the scene of the past. I managed to save and fix some of the collection and the rest is still uncovered. If I able to get all of them, I'll put it in here.

Inside old photos, there's an old story. Inside the old story, there's the old Kuching. 

This photo was taken in late 60s. Probably in 1967 or
1968 because my mother was in primary school.
This place is somewhere around the Kuching Old
Court and I'm sure that this place is no longer same
like before.


This photo was taken in early 80s or late 70s if I'm not mistaken. 
Those were my uncle's friend. Dewan  Undangan Negeri Sarawak, 
the old one was under construction during that time, 
including Dewan Lapau. As you can see, Dewan Lapau is the 
background of this old photo.


This photo was taken in the mid of 70s, Bangunan Tunku
Abdul Rahman at the back. Also known as Kompleks Negeri.
When I was a child, I always thought that that building
was the place to produce Cornflakes, because I confused
with the 'Kompleks' word. Yeah, I am idiot.


One happy day for my mom, always caught up eating
ice cream. This photo was taken in late 60s, at the back
of Sarawak Museum. The mechanical fountain is still
there, but the vibrant is different.


The same day at Sarawak Museum. The continuous 
family-outing moment in late 60s. My mother ate
ice cream for a whole day.


My uncle's old school day. I mean it, that building was the old
secondary school in 70s, SMK Tun Abang Haji Openg at Astana
Road before the Government changed the school location at 
Jalan Malindo, or Jalan Demak nowadays. SMK TAHO 
was my school too. 7 years in a row, I'm a true alumni.


@themagi2014

Friday, 8 August 2014

Ships in Brooke's Era

Good evening. A very short, fast and tired reading about water vehicles in Brooke's era. Why so sudden? Actually, I was planning for this entry few months ago, yet I was in procrastinated trilogy which makes me forgot to list the names inside my notebook. Okay, today, this evening, quite late obviously because I used to update my entry in afternoon, I finally able to write this in hurry. Hee-haw, I don't have any idea how to put the title entry so I hope that the entry is catchy for those who need this fact *you're welcome.

Visitors, I loved to proceed (sorry for any inconveniences and please correct me if I'm wrong)

Ships in Brooke's Era

  • Dido: Owned by James Brooke
  • Samarang: Also owned by James Brooke
  • Julia: a schooner that served and sailed from between Singapore-Sarawak.
  • The Royalist: a ship that was sent out to guard the entrance of Batang Lupar River
  • The Nemesis: a steamer vessel that was sent out to deal with piratical Dyaks at Saribas.
  • H.M.S Albatross: a ship that being sent by English admiral in consequence of James Brooke's application in order to deal piracy.
  • Rainbow: a government vessel, a small screw steamer that running between Sarawak and Singapore.
  • H.M.S Amazon: Owned by Captain Troubridge, a Singaporean ship that brought James Brooke with McDougall's family to Penang Hill after Christmas in 1850.
  • H.M.S Fury: Owned by Admiral Austin, sending McDougall back to Sarawak after 6 weeks of vacation at Penang Hill.
  • Jolly Bachelor: a gunboat owned by Captain Brooke (that ought to be the next rajah after James Brooke)
  • Dingy (facts unclear)
  • Good Luck: a schooner, fleeing for fear during Chinese Insurrection. Harriet McDougall was one of the passenger among many of Chinese passengers.
  • H.M.S Spartan: Owned by Captain Hoste, arrived at Sarawak to protect British's interests during Chinese Insurrection.
  • Sir James Brooke: a steamer vessel that Harriet used to go to Singapore.
  • H.M.S Esk: Owned by Captain Sir Robert J. McClure, he came for a visit after Captain Brooke's wife, Annie died caused by puerperal fever after giving birth.
  • Sarawak Cross: The Bishop's yacht. Charles Johnson, later known as the Second Rajah Charles Johnson Brooke went up to Kanowit in his early service at Kanowit also used this yacht.
  • Planet: The timber ship during Malay Plot against Brooke administration. Mr. Johnson (later known as Charles Brooke) had requested women and children should go out with this ship until the problem passed away.
  • Bahiana: a steamer vessel Harriet took that brought telegraph cable between Singapore and Batavia (Jakarta).
  • Magnolia: a ship Harriet took to go home, avoiding probable infections during Malay Plot.
  • The Fanny: a ship's small, a type of jolly boat that also known as yawl, built by the Bishops in 1863.
  • H.M.S Scout: a ship that visit Sarawak during a festival of Malay wedding, owned by Captain Corbett.
  • Maimuna: a yacht owned by James Brooke, leaving Miri after dealing with Shell company and oil business.
  • Lipis: another yacht owned by James Brooke, brought employees of oil company and Punjab soldiers.
  • Rajah Brooke: a government vessel that brought human resource to work as a worker, from Singapore to Sarawak.
War Boats During a Battle (Between Brooke soldiers and Dyak fighters at Saribas)
  1. The Lion King
  2. The Royal Eagle
  3. The Tiger
  4. The Big Snake
  5. The Little Snake
  6. The Frog
  7. The Alligator
*if there is more additional facts about ships and all kinds of water vessel that used in Brooke's era, kindly share it with us at the comment box below. TQVM.

@themagi2014
ref: guternberg.net| Sketches of our life at Sarawak by Harriet McDougall| Sarawak Zaman Dahulu by WJ Chater, translated by Abdul Ghaffar Laili| en.wikipedia/jamesbrooke