Wednesday, 1 January 2014

Resolusi 2014

credits: myexposition.wordpress.com
Selamat Tahun Baru 2014~ Bertambah lagi ler usia aku yang ke-18 tahun (hahaha...penipu). Memandangkan hari ni permulaan tahun baru aku mengharapkan yang terbaik dan yang baik-baik untuk semua orang yakni keluarga, adik-beradik, sahabat handai, jiran tetangga, musuh-musuh yang nyata mahupun yang tersembunyi, pengunjung blog dan seluruh masyarakat. Semoga tahun baru ni hidup kita akan menjadi barokah dan gembira.

Okeh, resolusi 2014. Ramai yang cakap tahun ni mereka berazam nak kurus, berhenti merokok, nak kawen, blajo masak, amek lesen, nak dapat keje dan dot-to-dot. Hari ni aku tak bagi fact pasal what is resolution? Aku cuma nak kata resolution aku in every aspect.

Resolusi 2014 untuk diri sendiri

 1. Semoga usaha yang aku lakukan mendatangkan hasil tahun ni.
 2. Semoga aku tak malas bangun pagi.
 3. Semoga aku dipermudahkan dalam melakukan pekerjaan.
 4. Semoga cita-cita aku menjadi kenyataan.
 5. Dan semoga aku mendapat berkat dari apa yang aku usahakan.
Yang selebihnya, biarlah aku dan Tuhan je yang tahu.

Resolusi 2014 untuk masyarakat
 1. Semoga mereka tahu beradab, terutama sekali kat jalan raya. Jangan la memanjang slow 40 dan potong memotong sesuka suki hati mereka. 
 2. Semoga mereka tahu malu, terutama sekali ada event besar-besar. Jangan la pegi mengamuk atas pentas dan kerkah orang kiri-kanan. Nak berjuang sekalipun biarlah menjaga maruah dan identiti bangsa. 
 3. Semoga mereka tahu jaga keadaan rumah. Hidup berjiran ni kenalah jaga hati jiran. Janganlah pentingkan diri. Janganlah buang sampah depan rumah orang, janganlah biarkan anak rosak harta benda orang dan janganlah biarkan anak rosak anak orang lain.
 4. Semoga mereka tahu beralah dengan perkara sensitif seperti agama, bangsa, kepercayaan mahupun adat budaya. Tahun lepas, banyak perkara macam tu terjadi. Aku harap, mulut mereka janganlah celopar sangat. Nak dapatkan populariti dengan bercakap seperti bangang cuma menunjukkan anda ialah seorang yang bangang.
 5. Dan semoga mereka tahu menghargai apa yang mereka miliki. Jangan merungut terlalu banyak, nanti sakit jiwa. Aku pernah baca, keamanan itu bak udara. Bila kita kehilangannya, barulah kita berusaha macam nak mati untuk dapatkan semula. Memandangkan kita dah ada keamanan itu, jadi adalah lebih baik kita jaga elok-elok.
Ada banyak lagi, tapi aku rasa biarlah masyarakat sendiri yang tentukan.

Resolusi 2014 untuk dunia
 1. Semoga dunia menjadi lebih aman. Tak nak perang.
 2. Semoga dunia dirahmati, jauh dari perkara yang bukan-bukan.
 3. Semoga ekonomi dunia stabil. Jangan dera masyarakat kelas pertengahan dan bawahan. Kami juga nak hidup. Bukan nyawa kelas atasan je yang penting. Jangan tekan penduduk dunia kelas pertengahan dan bawahan dengan kenaikan harga minyak, cukai, makanan dan segala-galanya dengan melampau. Kelas atasan harus ingat, tanpa kelas pertengahan dan bawahan, merekalah yang tercorot.
 4. Semoga hubungan antara negara stabil. Jangan buli negara kecil dan negara besar janganlah berlagak.
 5. Semoga dunia mendapat penjagaan yang baik. Jangan bakar hutan, jangan bom daratan, jangan racun udara. Berilah peluang generasi muda untuk hidup dengan gembira.
 6. Dan semoga dunia menjadi tempat yang adil. Manusia semuanya sama, jangan dikastakan. Semua manusia ada hak mereka.
Dunia, aku harap jauhilah kami dari sifat duniawi yang melampau.


Resolusi 2014 untuk keluarga
 1. Cuma ada satu perkara untuk family; aku harap kita sentiasa bahagia, gembira dan bersama. Selamanya.

Resolusi 2014 untuk kawan
 1. Semoga mereka memperoleh kebahagiaan yang mereka nak.
 2. Semoga mereka gembira.
 3. Semoga mereka sentiasa sihat.
 4. Semoga mereka panjang umur.
 5. Dan semoga mereka tak lupa muka dan nama aku.....hahaha~
Itu je resolusi 2014. Sekian.

@themagi2014

2 comments:

 1. InsyaAllah aku tak lupa muka dan nama ko. Melainkan ko buat plastic surgery :)
  *wink*

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahaha, takde maknanye buat plastic surgery... ^^

   Delete