Saturday, 5 July 2014

Ramadhan 7: Neraka, Tutup Untuk Sementara Waktu

credits: spreadingonlytruth.worpress.com
Ramadhan 7, pagi-pagi dah keluar jalan-jalan beli stok barang. Dah puas beli barang, tak sedar, 30 minit lagi nak masuk tengah hari. Patut la rasa kering semacam. Panas pun boleh tahan. Tapi, panas dunia...baru sikit. Masuk dalam kereta dah sejuk balik. Bayangkan macam mana panasnya di neraka.

Well, good news, bulan puas Neraka tutup untuk sementara waktu. Tapi tak bermakna aku tak boleh share pasal neraka, kan? 

Luasnya Neraka

Neraka Jahanam sangat luas, Kenyataan kehebatan dan kengerian Neraka disampaikan oleh malaikat Jibril kepada Nabi Muhammad SAW menurut riwayat Yazid Arraqqasyi dari Anas bin Malik iaitu:

"Ketika Allah menjadikan Jahannam, maka dinyalakan selama seribu tahun sehingga merah, kemudian dilanjutkan seribu tahun sehingga putih, dan kemudian seribu tahun sehingga hitam, maka ia hitam gelap, tidak pernah padam nyala dan baranya. Demi Allah yang mengutus engkau dengan hak, andaikan terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan dapat membakar penduduk dunia semuanya kerana panasnya."

Neraka dibahagikan kepada beberapa pintu iaitu bermula dari bawah ialah pintu orang-orang munafik dan orang-orang yang kafir setelah diturunkan hidangan mukjizat Nabi Isa a.s serta keluarga Firaun. Pintu kedua ialah Jahim, tempat orang-orang musyrikin. Pintu ketiga ialah Saqar, tempat orang shobi'in iaitu kelompok ahli kitab yang musyrik . Pintu keempat tempat Iblis La'natullah dan pengikutnya dari kaum majusi. Pintu kelima ialah Huthomah, tempat orang-orang yahudi. Pintu keenam ialah Sa'eir, tempat orang-orang nasara, yakni orang nasrani. Pintu yang ketujuh ialah tempat orang-orang yang berdosa besar dari umat akhir zaman yang sampai mati belum sempat bertaubat, yakni umat Nabi SAW.

Hadis Qudsi ada menyebut:

Bagaimana kamu masih boleh melakukan maksiat sedangkan kamu tidak dapat bertahan dengan panasnya terik matahariKu?

Berkenaan dengan Neraka

1. Neraka Jahannam mempunyai 7 tingkat.
2. Setiap tingkat mempunyai 70,000 daerah.
3. Setiap daerah mempunyai 70,000 kampung.
4. Setiap kampung mempunyai 70,000 rumah.
5. Setiap rumah mempunyai 70,000 bilik.
6. Setiap bilik mempunyai 70,000 kotak.
7. Setiap kotak mempunyai 70,000 batang pokok zarqum.
8. Di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 ekor ular.
9. Di dalam mulut setiap ular yang panjang 70 hasta mengandungi lautan racun yang hitam pekat.
10. Juga di bawah setiap pokok zarqum mempunyai 70,000 rantai.
11. Setiap rantai diseret oleh 70,000 malaikat.

Terdapat kata-kata yang menyebut, jika salah satu baju ahli neraka digantung antara langit dan bumi, nescaya akan mati penduduk bumi kerana panas dan basinya. Juga, jika satu pergelangan dari rantai yang disebut dalam Al Quran itu diletakkan di atas bukit, nescaya akan cair sampai ke bawah kerak bumi yang ke-7.

Menurut riwayat Nabis SAW, Baginda menceritakan berkenaan dengan asal usul api di dunia ini berasal dari neraka iaitu:

Setelah Nabi Adam a.s dikeluarkan dari syurga bersama Hawa dan tinggal di dunia, Nabi Adam a.s memohon api bagi meneruskan kelangsungan hidup di tempat baharu. Permintaan Nabi Adam a.s diperkenankan oleh Allah SWT dan malaikat Jibril berjumpa dengan penjaga api neraka iaitu Zabaniah. Apabila malaikat Jibril meminta api neraka sebesar kurma, Zabaniah mengatakan bahawa 7 lapis bumi dan 7 lapis langit akan cair. Apabila diminta separuh kurma, Zabaniah mengatakan bahawa tidak ada setitik pun hujan turun ke bumi dan tumbuhan juga tidak akan tumbuh. Setelah menghadap Allah SWT bagi mendapatkan jumlah api neraka yang sesuai untuk bumi, malaikat Jibril mengambil sebesar zarah api neraka, membawanya ke bumi, mencelupnya 70 kali di dalam 70 buah sungai, dan meletakkannya di atas gunung. Tetapi, gunung tersebut terus mencair dan meleleh. Malaikat Jibril segera mengambil semula api neraka itu dan membawanya kembali ke neraka. Sisa-sisa kepanasan yang tertinggal di gunung itulah tersebar menjadi magma dan api yang menjadi keperluan manusia di bumi.

Betapa Neraka begitu panas, lebih panas dari apa yang kita hadapi setiap hari di bawah terik matahari. Sekarang, pintu neraka ditutup untuk sementara waktu disebabkan bulan Ramadhan. Alangkah baiknya jika pintu neraka tertutup terus dan hanya pintu syurga saja yang terbuka untuk kita. 

Sesungguhnya, kedinginan syurga lebih hebat dan melegakan dari air-cond kereta. Tak gitew? :D


@themagi2014
ruj:
Risalah SMKTAHO mei/04, eramuslim.com, halaqah.net

No comments:

Post a Comment